Bloedlijnen van je voorouders en de connectie met jou

hoeveel procent heb jij geerfd?

Bloedlijnen van je voorouders en de connectie met jou
Eigen ontwerp

Bloedlijnen van je voorouders en de connectie met jou

Een stamboom uitzoeken is leuk, maar wat nog leuker is, is de kennis van de bloedlijnen van je voorouders. In ons lichaam erven wij niet alleen DNA van onze voorouders dicht bij, maar ook van onze voorouders ver weg. Dit geldt ook voor het erven van cellulaire herinneringen.

Bovenstaand schema laat de bloedlijnen van je voorouders zien. In dit geval van jouw vaders kant. Hetzelfde schema geldt ook voor jouw moeder, omdat jij totaal 100% bent.

Om je bij stamboomonderzoek te beperken tot alleen je vaderskant is niet eerlijk, niet reëel en niet compleet. Je hebt ook een moederskant.

Ik vind het belangrijk om te weten hoeveel voorouders ik heb op een bepaalde generatielijn, maar ook hoeveel ‘stamboom’ ik van iedere voorouder heb meegekregen.

Wat is een bloedlijn?

Vroeger sprak men ‘van gemengde bloed’ of ‘van koninklijke bloed’. Maar de genetica kent het begrip bloedlijn niet. Genetica laat juist zien dat er bij de overerving geen bloed vermengd wordt. Iedere ouder draagt de helft van haar of zijn genen over op het kind. Er wordt dus geen bloed vermengd noch verdund (zoals vroeger werd gedacht). 

‘Onze overtuigingen worden niet alleen gevormd door familie en vrienden, maar ook door onze voorouders. Overtuigingen zijn namelijk erfelijk.
Yolanda Lippens


Toch heb ik dit artikel ‘bloedlijnen van je voorouders’ genoemd, omdat veel mensen die term begrijpen. Met de verduidelijking van mijn insteek wel ‘deel te zijn’ van enkele voorouders op een bepaald level (aantal).

Kruisingen met bloedlijnen voorouders

Veel stambomen bevatten kruisingen van voorouders. Dat betekent dat je in een stamboom op een gegeven moment hetzelfde rijtje voorouders meermaals ziet terugkomen. Dit noemen ze kwartierherhaling. Dat moet ook wel, want anders zou een stamboom (kwartierstaat) meer voorouders bevatten dan er ooit mensen geleefd hebben.

Met elke generatie verdubbelt namelijk het aantal voorouders, zodat de 30e generatie (12e eeuw) al 538 miljoen voorouders telt. Dat kan natuurlijk niet kloppen.

In die tijd woonden er in Nederland zo’n 325.000 mensen en in heel Europa ca. 66 miljoen. Daarom zullen er kwartierherhalingen voorkomen. Zo kan aangetrouwde familie ineens bloedfamilie zijn!

Geërfd talent, gekopieerd gedrag

Een speciale aanleg kan je natuurlijk geërfd hebben van een voorouder. Maar een groot deel van dit ‘talent’ wordt ook gecreëerd door het verwachtingspatroon van de (voor)ouders.

Dit betekent dat iemand dezelfde (sport)prestaties levert als zijn vader (Sven Kramer), of hetzelfde beroep ‘in de familie’ gaat uitoefenen. Dit kan trouwens ook de reden zijn waarom iemand stamboomonderzoek gaat doen.

Verwachtingspatronen

Hoe een persoon zich ontwikkelt, heeft grotendeels te maken met het milieu waar hij in opgroeit. Natuurlijk zal DNA een rol spelen zoals bij lichaamslengtes en uitblinkende talenten.

Maar als je andere opa nu ook een goede voetballer was, of meerdere in jouw bloedlijn, dan is de kans groter dan jij (van nature) ook een goede voetballer bent. Dat is dan talent.

Toch zijn hier de meningen over verdeeld. Ik heb zo mijn eigen mening over wel of niet geërfde talenten, gekopieerd gedrag en verwachtingspatronen. Andersom zie ik wel gedrag van mijn voorouders wat ik zelf ook heb. Dit geeft mij een stukje bevestiging van wie ik ben.

Familie van koningshuis?

En dan nog een punt; als mensen ontdekken dat ze verwant zijn aan een koningshuis of beroemdheid, of zelfs afstammen van een historisch persoon, is dat natuurlijk leuk om te weten.

Maar eigenlijk zegt het niets. Want stel dat je afstamt van de Britse koningin Elizabeth I (1558-1603). Dan is zij voor jouw generatie 18, ofwel jouw edelmoeder, dan had je van die lijn maar liefst 131.072 vaders en moeders!

bloedlijnen voorouders

Verwantschap en DNA

De tabel laat alleen zien hoeveel ‘verwantschap’ jij hebt met een voorouder, evenals hoeveel voorouders je op een lijn hebt. Mijn oudvader Jacobus Franciscus Lippens is er 1 van 32, daarom dat ik dit percentage (3,125%) in beeld heb gebracht.

Zo’n precies percentage per generatie gaat helaas niet op voor de overdracht van DNA. Dat krijg je in een willekeurige verhouding van je ouders die het willekeurig van hun ouders, jouw grootouders, hebben gekregen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je van de ene grootouder 40% DNA hebt, en van de andere slechts 15%.

In hoeverre dit geldt voor cellulaire herinneringen is nog niet onderzocht, waarschijnlijk ook onmogelijk. Wel is bewezen dat je herinneringen kunt erven van een voorouder.

DNA Loterij

Als er een bepaald uiterlijk, gedrag of talent in de familie zit, dan kan dit bijvoorbeeld bij een eerste kind terugkomen, maar bij het tweede kind niet. Zij hebben dus verschillend DNA!

Voor ieder erfelijke eigenschap heeft iedere ouder namelijk 2 varianten DNA, waarvan er 1 wordt doorgeven. Dat gebeurt steeds willekeurig. Daarom kan bijvoorbeeld het oudste kind het meeste op opa lijken, en het jongste op de oma van de andere kant. Het lijkt wel een DNA loterij!

Bij neven en nichten geldt – je kunt meer op je neef lijken dan op je oom of tante. Ook kan er sprake zijn van een onwettig kind of zelfs een kraamvrouwbekentenis.

Dan ben je geen zuivere bloedverwant van elkaar, maar kan je vanuit de opvoeding wel dezelfde normen en waarden hebben meegekregen. Dit kunnen leuke gespreksonderwerpen zijn op een familie reünie.

Meer weten?

Lees meer over erfelijkheid en chromosomen, DNA en over ervaringen met DNA testen m.b.t. genealogie.

Zeg jij ook altijd betbetbetovergrootvader? Dat is fout! Leer hier een truc voor de juiste benamingen van je voorouders.

TV serie ‘de Gouden Eeuw’ van rijk naar arm
Door een andere manier van zoeken vind je meer
Wel of geen voorvoegsel in achternamen?
Familie Frazer, van Schotse clan naar Gendringen
Een Infographic maken van je stamboom is cool
Henglias, verzamelde data van inwoners in Hengelo

Ik durf het bijna niet te vragen, maar ben jij misschien bereid om een donatie te doen?
Yory is non-profit, maar de kosten zijn zeker € 400 per jaar. Met donaties kan dit platform blijven bestaan.

donatie voor yory
Maak een gratis account aan, download daarna de software
Over de auteur

Ik ben de oprichtster van Yory. Een uit de hand gelopen hobbysite over mijn stamboomonderzoek en familiegeschiedenis met de bevindingen die ik online wilde delen. Met een groei van honderden artikelen over brede categorieën, heeft Yory inmiddels tienduizenden bezoekers per maand. Sinds 2022 wordt Yory versterkt door een team van auteurs met ieder zijn eigen specialiteit op genealogie gebied. Ik glunder dagelijks van trots en dankbaarheid.

Verder schrijf ik graag over dingen waar ik gelukkig van word. Over natuurlijk stamboomonderzoek, voorouders en mijn leven. Alles educatief en oplossingsgericht bedoeld. Want ook daar word ik gelukkig van. Mijn privécolumns zijn korte waargebeurde verhalen. Maar dan wel met een vleugje drama en gedrenkt in humor. Zo ben ik dan ook wel weer.

Wil je de bewijsvoering van mijn stamboom zien? Hier vind je al mijn aktes.