Aannames bij stamboomonderzoek is verboden! Toch?

Er wordt altijd gezegd (ook door mij) dat je bij stamboomonderzoek geen aannames mag doen. Maar in sommige gevallen kan het je tóch verder helpen. Wat is wijsheid?

aannames stamboom pixabay
Foto: Pixabay

Als je vastloopt, en écht geen bewijzen kunt vinden van een bepaalde gebeurtenis, dan is het prikkel groot om een aanname te doen.

Maar die aanname mag je niet als waarheid aannemen, maar kan wel inspiratie te zijn om dieper in de archieven te gaan zoeken.

Wellicht er is andere informatie te vinden dan de basis gegevens, waarmee je hints of zelfs antwoorden kunt krijgen op je vastlopers.

De uitgangssituaties

Er zijn verschillende uitgangssituaties voor aannames:

Vooral bij het Secundair en Tertiair bewijs is de verleiding groot om tijdens je stamboomonderzoek een aanname te doen. Maar het feit dat je geen bewijs kunt vinden, wil niet zeggen dat het er niet is!

Aan de andere kant: als je het bewijs écht niet kunt vinden, is het verloren gegaan, of nog niet digitaal / online te vinden. Dan is het een kwestie van geduld, of vraag het archief voor hulp.

Tegenstrijdige informatie

Echter, wat doe je als bepaalde informatie tegenstrijdig is? Zoek dan eerst of je het primaire bewijs nogmaals kunt bevestigen in een andere primaire bron. Hier kan namelijk best een fout in staan. Of in het ergste geval een secundaire bron, om te onderzoeken waar iets fout kan zijn genoteerd.

Want bij overlijdensaktes komt het best voor dat de aangever fouten maakte bij de geboorteplaats of namen van de ouders. Zelfs de naam van de overledene is wel eens fout genoteerd.

Het vermoeden is de dochter van onwetendheid.’
– Antoine de Rivarol, Frans schrijver en epigrammatist (1753-1801)


Maak dan een chronologische volgorde van het leven van die persoon. Bekijk of alles in een logische lijn zijn gebeurd. Iemand kan niet op 19 april 1855 getuige zijn bij een huwelijk, en een week later als immigrant zijn ingeschreven op Ellis Island. Dus welk document is het meest betrouwbaar?

Het maken van ‘overwogen aannames’

Stel dat je nog steeds geen primair bewijs hebt gevonden, maar wel alles informatie hebt nageplozen en vergeleken, dan mag je een ‘overwogen aanname’ doen. Dan alleen op basis van de aanwezige (lees meerdere en uit verschillende bronnen) ‘bewijzen’.

Maar let op bij het invoeren in een genealogie softwareprogramma en online publiceren! Input wordt het door anderen snel als feit gezien. Als je een weloverwogen aanname hebt gedaan, noteer dit dan in het profiel van die persoon, met de uitleg van je onderbouwing.

Conclusie

Kortom, in principe zijn aannames bij stamboomonderzoek niet verstandig. Ondanks dit, kan het je fantasie prikkelen om anders te gaan zoeken. Als je niets anders kan doen dan een weloverwogen aanname, maak daar dan altijd een notitie van in het profiel van de persoon.

Mijn stamboomDuitse voorouders vinden - Waar komt die buitenlandse achternaam vandaan? - Last van een genealogie verslaving?
Faillissementen in je familie
Naturalisaties in NL
Kwartierstaat van Eunen
Belastingen van je voorouders
TV serie ‘Historisch bewijs’
Alles over volkstellingen
‘Aannames doen bij stamboomonderzoek is verboden! Toch?’
Webinars en Live Overzicht handleidingen Kranten van vroeger
Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Tip: Zo gebruik je de akte checklist
Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte

Je ontvangt maandelijks nieuwe artikelen

Interessante artikelen

yory