Frits Bosch

Over de auteur

Frits Bosch
Frits Bosch

Frits Bosch (1952), geboren en getogen in Haarlem, studeerde psychologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Tijdens en na de studie speelde hij als bassist in verschillende (cover)bands en zette hij samen met anderen een eerstelijnspraktijk op. Al snel ontpopte hij zich als pleitbezorger voor de psycholoog in de eerste lijn en werd hij gevraagd als voorzitter van een Landelijke werkgroep binnen het Nederlands Instituut van Psychologen.

In 1990 vestigde hij zich aan de Zijlweg in Haarlem. Vanaf begin jaren '80 woonde hij samen met Marian. In 1992 werd hun dochter Lara geboren en in 1995 zoon Boudewijn. Daarna volgde een drukke periode waarin hij zijn aandacht verdeelde tussen gezin, praktijk en landelijke ontwikkelingen in de GGZ.  In 2013 werkte hij mee aan een protestclip tegen de bezuinigingen in de GGZ van Minister Schippers en schreef hij activistische blogs waarin hij zich afzette tegen de marktwerking in de GGZ.

In 2017 sloot de praktijk en schreef hij het deels autobiografische boek ‘Help, de psycholoog verzuipt!’ (Beroepseer 2019). In die periode was er meer tijd voor vakantie, wandelen met de hond en hobby’s als bassen, tennissen, lezen en genealogie. Zo ontdekte hij dat zijn familie uit Zwitserland kwam en dat een verre voorouder met de naam Adam naar Nederland was gekomen en als huursoldaat ging werken. Met Marian bezocht Frits de geboorteplaats van Adam, het Zwitserse Stein, waar de plaatselijke dominee hen het eeuwenoude doopboek toonde, waarin met Gotische letters stond geschreven dat Adam op 15 september 1762 was geboren. Vanaf dat moment heeft Adam hem niet meer losgelaten.

Frits ging op onderzoek bij archieven en vond veel locaties waar Adam had gewoond (Haarlem, Den Helder), gelegerd (Breda, Bergen op Zoom, Koedijk, Deventer) en had gevochten (Grave, Krabbendam, Bergen).Frits probeerde Adams leven zo goed mogelijk reconstrueren. Samen met contextuele informatie uit die periode is dit archiefonderzoek de basis geworden van deze historische roman. Net als voor zijn eerste boek, is een van de viltpanelen van Marian gebruikt als coverafbeelding voor ‘De Tromslager’.

Artikelen van Frits Bosch

Wil je ook auteur op Yory worden?

 Meld je dan aan en verspreid je kennis!

Open Archieven | Genealogie Online | FamilySearch
Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief

Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Tip: Zo gebruik je de akte checklist

Interessante artikelen

Aan de slag met zoeken

yory
Deel dit artikel op