Volg Yory op Facebook Twitter Pinterest YouTube LinkedIn

Missie | Team Yory | Contact | Nieuwsbrief

Nederlands NL English EN Français FR Deutsch DE Bahasa Indonesia ID

Ontdek de enorme bidprentjes verzamelingen

Er zijn veel bidprentjes verzamelingen die je aanknopingspunten kunnen geven voor je stamboomonderzoek.

bidprentjes verzameling
Bidprentje van mijn moeder

Zoals ik eerder vertelde, ben ik niet actief met het geloof opgevoed, maar we hadden allemaal, op onze manier, wel ‘iets met boven’.

Toen mijn moeder in 2003 overleed hebben we daarom een eigen ‘bidprentje’ gemaakt die eigenlijk zo in een verzamelingen zou kunnen thuishoren.

Gek genoeg zijn ook mijn ouders niet opgevoed met bidprentjes. Want ook in hun generatie waren er veel familieleden en verwanten die heel goed zonder al dat gebid konden.

Troost halen uit een bidprentje

Toch vonden wij het een mooi idee om na haar crematie iets in handen te hebben waar we troost uit konden halen.

En dat is ook precies het doel. Het werd op de schoorsteen geplaatst ter ondersteuning van de moeilijke dagen.

Maar als verdwijnen ze in een sigarendoos en wordt er nooit meer naar omgekeken.

Totdat mensen deze begonnen te verzamelen en genealogen daar maar al te graag willen doorstruinen.

‘Bidden verandert de wereld niet, maar bidden verandert de mens en de mens verandert de wereld.’
– Albert Einstein, Duits-Amerikaans natuurkundige 1879-1955

De geschiedenis van de bidprentjes

Om katholieken te helpen bij het gebed, werden er in de late Middeleeuwen handgemaakte etsen en houten prentjes gemaakt met afbeeldingen van Christus en de Heilige Maagd Maria. Deze ‘devotieprenten’ waren zonder tekst, omdat er maar weinig mensen konden lezen.

Pas vanaf 1650, toen het boekdrukken goedkoper en populairder werd, verschenen er kaartjes met teksten voor de overleden persoon, met als doel voor diegene te bidden.

Omdat katholieken hun geloof in onze protestantse Republiek niet mochten uiten, werden deze kleine prentjes erg populair. Ze konden gedragen worden of geplaatst worden op een huisaltaar.

Door de eeuwen heen en dankzij de geloofsvrijheid, is het gebruik van een bidprentje in steeds meer gebieden populair geworden.

De inhoud van het prentje

Een prentje bevat vrijwel altijd een afbeelding van een heilig persoon, en vanaf de tijd van de fotografie vaak ook een foto van de overledene zelf, kan ook een doodgeboren kindje zijn. Natuurlijk de religieuze boodschap met een bijbelpassage.

Er wordt ook vaak een plaats genoemd, geboorte– en overlijdensdatum, de doodsoorzaak. Het formaat is vaak A7, vroeger dubbelzijdig gedrukt op kartonpapier, tegenwoordig als een gevouwen miniboekje.

Er wordt vaak zelfs iets vermeld over het leven van de overledene, zoals zijn werk, lidmaatschappen van verenigingen of hoe de overledene in het leven stond. Qua opzet is er een vergelijking met vriendenboekjes en poezie albums. Alleen werden die tijdens het leven geschreven, en bidprentjes na de dood.

Het hedendaagse bidprentje

Ondanks dat de geloofsovertuiging een minder grote rol speelt in het leven van de huidige bevolking, zijn bidprentjes nog steeds zeer geliefd om zowel troost te vinden als een laatste eer te geven.

Maar in plaats van bijbelteksten worden er citaten, karaktertrekjes en zelfs plaatjes van hobbies van de persoon zelf gebruikt.

Als je in het bezit bent van een bidprentje, lees dan hier hoe je die het beste kunt archiveren en zorg ervoor dat je deze aanvinkt op de Checklist. Als je vragen hebt over bidprentjes, kan je die altijd stellen op een stamboomforum.

Verzamelingen voor stamboomonderzoek

Bidprentjes zijn dus prachtig materiaal voor de genealoog. Gelukkig komen er steeds meer verzamelingen online.

Het ‘bidprentje’ van mijn moeder Maria Elisabeth (Rie) Dannenburg (achterkant)

bidprentjes verzameling
Achterkant van het kaartje van mijn moeder
bidprentjes verzameling
Bidprentje van de ‘Aardse Hemelse Drie Eenheid’
Echtscheiding in je stamboom
Herkomst van de naam Lippens
De stamboom van je moeder
Persoonskaart bij CBG opvragen
Lid worden genealogie vereniging
Herkomst van de naam van Eunen
De gratis genea vriendendienst
De kranten van vroeger

GO – grote verzameling bidprentjes bidprentjes CBG – Bidprentjes verzamelingen Bidprentjes Startpagina Verzameling St. Eindhoven in Beeld Bidprentjes collectie Frans Peeters Bidprentjes Heemkundekring de Vonder NL Bidprentjes Archief Verzameling Limburg 1 Verzameling Limburg 2 Bidprentjesbank Verzameling Friesland Brabants Erfgoed Genealogie Startpagina – Bidprentjes Stichting de oude schoenendoos

Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief


Ieder kwartaal
Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen?


Zo gebruik je de akte checklist
over yolanda lippens

Ik ben de oprichtster van Yory. Een uit de hand gelopen hobbysite over mijn stamboomonderzoek en familiegeschiedenis met de bevindingen die ik online wilde delen. Met een groei van honderden artikelen over brede categorieën, heeft Yory inmiddels tienduizenden bezoekers per maand. Sinds 2022 wordt Yory versterkt door een team van auteurs met ieder zijn eigen specialiteit op genealogie gebied. Ik glunder dagelijks van trots en dankbaarheid.

Verder schrijf ik graag over dingen waar ik gelukkig van word. Over natuurlijk stamboomonderzoek, voorouders en mijn leven. Alles educatief en oplossingsgericht bedoeld. Want ook daar word ik gelukkig van. Mijn privé columns zijn korte waargebeurde verhalen. Maar dan wel met een vleugje drama en gedrenkt in humor. Zo ben ik dan ook wel weer.

Wil je de bewijsvoering van mijn stamboom zien?
Hier vind je al mijn aktes: https://www.yory.nl/stamboom-aktes-delen-doe-je-zo/

Zoek je voorouders op MyHeritage

NL_FTFCbanners_480320_01.png

Zoek je voorouders op Open Archieven

Lees ook...