Volg Yory op Facebook Twitter Pinterest YouTube LinkedIn

Missie | Team Yory | Contact | Nieuwsbrief

Nederlands NL English EN Français FR Deutsch DE Bahasa Indonesia ID

Akte datum is niet altijd de datum van de gebeurtenis

Bij het goed lezen van een akte, zie je dat de akte datum anders kan zijn dan de datum van de gebeurtenis.

akte datum gebeurtenis
Geboorteakte van de broer van mijn opa Dannenburg in 1900

Dit geldt voor doop-, geboorte-, begraaf– en overlijdensaktes, dus niet voor huwelijksaktes. Die worden alleen op de datum van de voltrekking opgemaakt.

De datum van de gebeurtenis is niet altijd snel of goed leesbaar. Dat betekent dat er snel fouten gemaakt worden bij het verwerken van die datum.

Datum in de software

Als je werkt met genealogische software, moet je de datum van de gebeurtenis invoeren. Maar sommige software programma’s bieden ook de mogelijkheid om de akte datum in te voeren.

Maar of deze optie slim is om bij te houden? Ik denk van niet. Althans, niet in een ‘datum feit‘ veld, maar als ‘akte nummer feit’. Of als ‘notitie’.

De opzet van de archieven

Eigenlijk schept het alleen maar verwarring en verzameling van onnodige gegevens. Echter kan het wel relevant zijn als de akte opnieuw opgezocht moet worden. Want de aktes in de archieven zijn op volgorde van aktenummer.

Voor de meeste mensen is hun geboortedatum het belangrijkste historisch feit.’
– Gerd de Ley


Dus als iemand pas na 3 dagen een geboorte aangeeft, en de locatie is een grote stad, dan moet je flink bladeren. Als je dan een akte nummer hebt, dan kan je met die akte met een paar muisklikken opnieuw vinden.

Data in de indexen

Het is ook opletten bij de indexen en één-, vijf- en tienjarige tafels, deze zijn altijd op datum gesorteerd, en niet op de gebeurtenis zelf.

Om deze te sorteren op de akte datum (wat natuurlijk niet meer kan) zou onnoemlijk veel extra werk zijn geweest. De ambtenaren zouden dan iedere akte inhoudelijk hebben moeten lezen, dat was geen doen.

Conclusie

Daarom is het belangrijk dat de akte goed leest en de datum van de gebeurtenis noteert als feit. De akte datum kan je het beste achterwege laten. Maar het ‘aktenummer’ kan wel handig zijn.

Wat is een attestatie? | Deep Nostalgia ™ | Naturalisaties in NL | Over Molenaars
Volkstellingen in Nederland
Mijn stamboom
Opa was ook wel eens ziek
Schudden aan de stamboom
Belastingen van je voorouders
De slavenregisters digitaal
Fout in duplicaat akte
Oude foto’s vinden
Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief


Ieder kwartaal
Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen?


Zo gebruik je de akte checklist
over yolanda lippens

Ik ben de oprichtster van Yory. Een uit de hand gelopen hobbysite over mijn stamboomonderzoek en familiegeschiedenis met de bevindingen die ik online wilde delen. Met een groei van honderden artikelen over brede categorieën, heeft Yory inmiddels tienduizenden bezoekers per maand. Sinds 2022 wordt Yory versterkt door een team van auteurs met ieder zijn eigen specialiteit op genealogie gebied. Ik glunder dagelijks van trots en dankbaarheid.

Verder schrijf ik graag over dingen waar ik gelukkig van word. Over natuurlijk stamboomonderzoek, voorouders en mijn leven. Alles educatief en oplossingsgericht bedoeld. Want ook daar word ik gelukkig van. Mijn privé columns zijn korte waargebeurde verhalen. Maar dan wel met een vleugje drama en gedrenkt in humor. Zo ben ik dan ook wel weer.

Wil je de bewijsvoering van mijn stamboom zien?
Hier vind je al mijn aktes: https://www.yory.nl/stamboom-aktes-delen-doe-je-zo/

Zoek je voorouders op MyHeritage

NL_FTFCbanners_480320_01.png

Zoek je voorouders op Open Archieven

Lees ook...