Aanleiding
De aanleiding voor mij om kunst en oude kaarten in mijn stamboomonderzoek te betrekken, is een hele praktische. Dit gezien fysieke overblijfselen zoals foto’s van personen en woonhuizen vaak ontbreken.
Je kunt een beeld krijgen van de tegenwoordige leefomgeving door middel van Google Streetview. Maar voor de omgeving en omstandigheden waarin je verre voorouders leefden ben je afhankelijk van de overgeleverde verhalen, schilderijen, tekeningen, stadskaarten, maquettes, enz.
Kuilenburg vanaf het water
Tekenaars en landschapsschilders, zoals Jan de Beijer (1703-1780), trokken door heel het land en legden op hun canvas de omgeving vast. Stadsgezichten aan brede rivieren, indrukwekkende stadsmuren met poortgebouwen, kastelen, boerderijen op het platteland.
In 1749 schilderde De Beijer Culemborg vanaf het veerhuis, waar mijn voorvader Joannes Wouters – tot zijn dood in 1748 – de veerbaas was.
De locatie van het veerhuis aan “de Leck” is ook rechtsboven te zien op de stadstekening van Joan Blaeu (kopergravure F. de Wit, 1698). Beide illustraties zijn te vinden in het boek “Culemborg, beeld van een stad”, wat in zijn geheel gedigitaliseerd op Yumpu.com staat.
Het Zothuys op de Plankaart van Brugge
Al in 1562 legde Marcus Gerards het steenrijke middeleeuwse Brugge op vergelijkbare wijze vast in zijn Plankaart. Via internet zijn drie versies van deze Plankaart te zien. Je kun inzoomen om haarscherpe details (straatnamen, kavels met gebouwvormen, muren, grachtjes) te bekijken.
Mijn voorvader Jan Bauwens bestierde met zijn vrouw een Zothuys binnen de stadsmuren van Brugge. Dit staat vermeld op DBNL, de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandstalige Literatuur. In Brugse boekwinkels trof ik een serie pocketsboekjes met thematische wandelroutes. In de pocket over ziekenzorg staat niet alleen een aquarel van het Zothuys, maar ook de naam en adres: Balsemboomstraat 11.
Wanneer je op Balsemboomstraat inzoomt zie je een afbeelding van de woning en de zogenaamde “fortjes” aan de Belsebuijkstraat, de oorspronkelijke straatnaam.
Met het bekijken van deze oude prenten voel ik me toch weer extra verbonden met mijn voorouders en stamboom.
Bekijk hier de originele kaart in hoge resolutie.
Brief uit 1664 – Trijntje klaagt Brief uit 1672 – Een schandelijke moord | Brief uit 1665 – Ster met staart Brief uit 1780 – Jeremias de officier |
Stamboomonderzoek koppelen met kunst en oude kaarten
Ga naar de auteurspagina
Tip: Zo gebruik je de akte checklist |