Volg Yory op Facebook Twitter Pinterest YouTube LinkedIn

Missie | Team Yory | Contact | Nieuwsbrief

Nederlands NL English EN Français FR Deutsch DE Bahasa Indonesia ID

Stamboomonderzoek met kunst en oude kaarten

Aanleiding

De aanleiding voor mij om kunst en oude kaarten in mijn stamboomonderzoek te betrekken, is een hele praktische. Dit gezien fysieke overblijfselen zoals foto’s van personen en woonhuizen vaak ontbreken.

Stamboomonderzoek met kunst en oude kaarten
Bron: Kopergravure Gorinchem, F. de Wit, 1698 (Wikimedia, Blaeu, 1849)

Je kunt een beeld krijgen van de tegenwoordige leefomgeving door middel van Google Streetview. Maar voor de omgeving en omstandigheden waarin je verre voorouders leefden ben je afhankelijk van de overgeleverde verhalen, schilderijen, tekeningen, stadskaarten, maquettes, enz.

Kuilenburg vanaf het water

Tekenaars en landschapsschilders, zoals Jan de Beijer (1703-1780), trokken door heel het land en legden op hun canvas de omgeving vast. Stadsgezichten aan brede rivieren, indrukwekkende stadsmuren met poortgebouwen, kastelen, boerderijen op het platteland.

In 1749 schilderde De Beijer Culemborg vanaf het veerhuis, waar mijn voorvader Joannes Wouters – tot zijn dood in 1748 – de veerbaas was.

De locatie van het veerhuis aan “de Leck” is ook rechtsboven te zien op de stadstekening van Joan Blaeu (kopergravure F. de Wit, 1698). Beide illustraties zijn te vinden in het boek “Culemborg, beeld van een stad”, wat in zijn geheel gedigitaliseerd op Yumpu.com staat.

Prent van Antoine Keepers, 2022

Het Zothuys op de Plankaart van Brugge

Al in 1562 legde Marcus Gerards het steenrijke middeleeuwse Brugge op vergelijkbare wijze vast in zijn Plankaart. Via internet zijn drie versies van deze Plankaart te zien. Je kun inzoomen om haarscherpe details (straatnamen, kavels met gebouwvormen, muren, grachtjes) te bekijken.

Mijn voorvader Jan Bauwens bestierde met zijn vrouw een Zothuys binnen de stadsmuren van Brugge. Dit staat vermeld op DBNL, de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandstalige Literatuur. In Brugse boekwinkels trof ik een serie pocketsboekjes met thematische wandelroutes. In de pocket over ziekenzorg staat niet alleen een aquarel van het Zothuys, maar ook de naam en adres: Balsemboomstraat 11.

Wanneer je op Balsemboomstraat inzoomt zie je een afbeelding van de woning en de zogenaamde “fortjes” aan de Belsebuijkstraat, de oorspronkelijke straatnaam.

Met het bekijken van deze oude prenten voel ik me toch weer extra verbonden met mijn voorouders en stamboom.

De klik van oude kaarten met stamboomonderzoek
Bron: Wikimedia, Marcus Gheeraerts de oude, kaart van Brugge, 1562
Bekijk hier de originele kaart in hoge resolutie.
Inzoomen op de digitale kaart levert bovenstaand beeld van het Zothuys tussen Essche boomen en Belse buijkstraete (= Balsemboomstraat)
Prent van Antoine Keepers
Brief uit 1664 – Trijntje klaagt
Brief uit 1672 – Een schandelijke moord
Brief uit 1665 – Ster met staart
Brief uit 1780 – Jeremias de officier

Stamboomonderzoek koppelen met kunst en oude kaarten
Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief


Ieder kwartaal
Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Wil je ook de nieuwsbrief?


Zo gebruik je de akte checklist
antoine-keepers2.jpg

Antoine Keepers (Weert, 4 april 1965) is -na een professionele loopbaan van 22 jaar als architect-   momenteel alweer 10 jaar werkzaam als docent wiskunde.

Vanaf mijn tienerjaren ben ik geinteresseert in (familie)geschiedenis. Voor de opkomst van de pc en digitale bronnen gingen mijn broer Guido en ik in de archieven van Den Bosch, Arnhem en Hoogstraten op zoek naar onze Brabantse voorouders van vaders’ familie en Gelderse voorouders van moeders’ familie.

Na cursussen genealogie en paleografie wisten we ons redelijk te redden met oude handschriften. Door middel van een tekenprogramma bracht ik de familienetwerken in kaart, terwijl mijn broer in persoonlijke gesprekken familieverhalen verzamelde.

De vondst van een overgrootvader op een website naar Karel de Grote leidde tot een ware verzamelwoede met als resultaat; stapels mappen vol prints en kasten vol historische naslagwerken.

In het huidige computertijdperk onderzoek ik diverse digitale bronnen en onderhoud een Aldfaer-bestand met ca. 24 duizend personen. Ik orden nu digitale mappen en lever bijdragen aan genealogische sites wanneer ik aanvullende informatie vind. Daarnaast verzamel ik digitaal beeldmateriaal van de woonplekken van mijn voorouders; foto’s van bestaande panden, of verdwenen panden die terug te vinden zijn op oude stadskaarten, maquettes en schilderijen uit het verre verleden.

Het lijkt me leuk om over enkele vondsten van mijn zoektochten te schrijven, ter informatie, maar vooral ter inspiratie...

Zoek je voorouders op Open Archieven

Zoek je voorouders op MyHeritage

NL_FTFCbanners_480320_01.png

Lees ook...