Volg Yory op Facebook Twitter Pinterest YouTube LinkedIn

Missie | Team Yory | Contact | Nieuwsbrief

Nederlands NL English EN Français FR Deutsch DE Bahasa Indonesia ID

Ervaar de kracht van Genealogie Online

Wel eens van Genealogie Online gehoord? Als je een tegenstander bent van genealogische gegevens online delen, dan adviseer ik je om dit artikel over te slaan. Alhoewel ik je ook graag wil motiveren je mening te herzien!

genealogie onlineAls je een voorstander bent zoals ik, dan laat ik je graag de kracht zien van Genealogie Online. Net als Open Archieven en het Stamboomforum, is Genealogie Online absoluut een succesnummer uit het kwartet van Bob Coret.

Hier kan je je stamboom publiceren, en erachter komen welke gebruikers zich met eenzelfde persoon bezig zijn.

Import GEDCOM

De stappen om je stamboom als een GEDCOM bestand te publiceren op Genealogie Online:

 1. Maak een gratis account aan (registreren)
 2. Klik op de button ‘Uw stamboom online’
 3. Vermeld de auteur (vaak jijzelf), de stamboomnamen, korte beschrijving, inleiding of dankbetuiging
 4. Zorg dat je een GEDCOM bestand hebt (exporteer deze uit de genealogie software)
 5. Importeer/upload dit GEDCOM bestand
 6. Controleer je publicatie, pas na jouw akkoord komt deze online beschikbaar
 7. Je krijgt een eigen URL, in mijn geval https://www.genealogieonline.nl/stamboom-yolanda-lippens/

Na het importeren

 1. Zorg dat je de foto’s die bij de profielen horen ook upload (is aparte map bij de GEDCOM)
 2. Maak een of meerdere startpunten aan (kan alleen van overleden mensen)
 3. Bekijk de connecties met de online scans uit de archieven. Zie hier een instructievideo.

Het updaten van je stamboom doe je met je genealogie software. Om je publicatie van Genealogie Online te updaten, maak je een nieuwe GEDCOM export die je dan upload via ‘verversen’.

Zelfrespect, zelfkennis, zelfbeheersing. Alleen deze drie geven het leven onovertreffelijke kracht.’
Alfred Lord Tennyson, Engels dichter 1809-1892


Hoe zit het met de privacy?

Door de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) mogen de gegevens van levende personen alleen met toestemming van die personen gepubliceerd worden. Bij het uploaden van je GEDCOM bestand wordt door Genealogie Online geprobeerd te bepalen of een persoon leeft.

Als dit zo is, dan wordt zijn informatie niet getoond. Het blijft altijd je eigen verantwoordelijk om de privacy in je publicatie te controleren (wel of niet levend, wel of geen toestemming). Hou er ook rekening mee dat alle namen die je publiceert gewoon via Google te vinden zullen zijn.

Jouw stamboom startpagina op Genealogie Online

Jouw stamboom heeft een startpagina met deze feiten:

Ieder persoon heeft eigen pagina

Alle (zichtbare) personen hebben een eigen pagina met:

 • de persoonsgegevens
 • alle familieleden en gezinssamenstelling
 • stamboom met voorouders en nakomelingen, overal klikbaar
 • Notities, foto’s en bestanden

Tijdbalk met levensloop

De tijdbalk van Wilhelmina Schieveen, mijn betovergrootmoeder, laat zien dat haar ouders 9 kinderen kregen, waarvan maar liefst 6 vroegtijdig zijn overleden (waarvan 4 achter elkaar, en 2 in 1 jaar). Wilhelmina heeft uiteindelijk maar met 1 broer en 1 zus (Johannes Schieveen en Pieternella Schieveen) het leven overleefd. Ook heeft zij veel neefjes en nichtjes jong verloren.

Historische gebeurtenissen

Het meest boeiende vind ik om te zien wat er allemaal gebeurde in de levenslijn van een voorouder, zoals:

Suggesties voor online beschikbare aktes

Zodra je stamboom is gepubliceerd, gaat het Genealogie Online kijken of er online beschikbare aktes te koppelen zijn vanuit Open Archieven. Mijn stamboom heeft 6000+ personen, en hij geeft mij maar liefst meer dan 16.000 suggesties! Dat is nogal wat.

Al deze suggesties zijn gebaseerd op de feitelijke informatie die jij hebt ingevoerd (hou rekening met de Y en IJ), die via Genealogie Online worden vergeleken met alle archieven waarmee het verbonden is. In mijn geval heb ik dankzij deze optie al enkele vastlopers kunnen oplossen en veel gaten kunnen opvullen. Kortom, een mega goede koppeling!

genealogie online

Publicatie via Social Media

Maar het blijft niet bij publicatie op Genealogie Online. Jouw stamboom wordt ook automatisch getoond in de stream van Facebook. Mensen die de pagina van Genealogie Online volgen, krijgen dit bericht te zien. Hierin kunnen ze in een oogopslag zien of ze verwanten herkennen.

Laat je research niet verstoffen

Hobby genealogen zijn wel eens bang om hun stamboom te delen, omdat deze ‘gejat’ kan worden. Ik zie het niet als jatten, maar als linken, en vooral als aanknopingspunten van mijn kant om vastlopers op te lossen.

Jatten is dus in mijn ogen ‘helpen’. Daarom geef ik zo graag mijn informatie weg. Want helpen voelt goed. En daarbij, zou het niet erger zijn als je levensproject verloren gaat in een oude doos of uiteindelijk crasht op een defecte pc?

Discussie, wel of niet?

Ben je het hier niet mee eens? Ik respecteer je mening, maar ga alsjeblieft geen discussie met mij aan. Ik zie zeker wel wat nadelen. Bijvoorbeeld dat er fouten worden gekopieerd, en dat men niet nauwkeurig omgaat met persoonsgegevens en gevoelige persoonsinformatie (b.v. opa zat bij de NSB).

Dan nog vind ik de voordelen groter. Immers, het blijft altijd JOUW verantwoordelijkheid, wat JIJ als feit noteert, wat JIJ controleert, en wat JIJ publiceert.

Vergeet niet dat in het handmatig overnemen vanuit de archieven ook zoveel fouten zijn gemaakt. En daar heb ik in ‘gedrukte boekvorm’ genoeg bewijzen van. En als het eenmaal gedrukt is, wordt het vaak nog sneller als waarheid aangenomen.

Meer voordelen dan nadelen

Kortom, ik zie meer voordelen, kijkend naar de toekomst, de online bronnen die steeds breder en groter worden, connecties die je kunt maken met levende familie, matches die je kunnen helpen om verder te komen.

Daarbij krijg ik dankzij mijn online publicaties vaak feedback en vragen. Mij worden regelmatig spontaan foto’s en verhalen toegestuurd, omdat men ziet dat er een connectie is met eenzelfde familie.

Ik heb zelfs enkele mensen benaderd die fouten hadden gemaakt, waarna ze die hebben gecorrigeerd. Dit kan ik alleen maar doen doordat het online staat. Dus mijn pleidooi is: publiceren en delen!

Zwart-wit foto’s inkleuren

Hoe gaaf is het om zwart-wit foto’s tot leven te brengen? Genealogie Online biedt inmiddels ook de mogelijkheid om zwart-wit foto’s in te kleuren.

Sites van Coret

Open Archieven Genealogie Online Stamboomforum Zoekmonitor Werkbalk Akte Inspirator

Zaten jouw voorouders in het NL Leger?
In het spoor van je voorouders
De familiebijbel kan extra info bieden
Rijkdom aan boeken voor je stamboom
‘Ervaar de kracht van Genealogie Online’
Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief


Ieder kwartaal
Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Wil je ook de nieuwsbrief?


Zo gebruik je de akte checklist
over yolanda lippens

Ik ben de oprichtster van Yory. Een uit de hand gelopen hobbysite over mijn stamboomonderzoek en familiegeschiedenis met de bevindingen die ik online wilde delen. Met een groei van honderden artikelen over brede categorieën, heeft Yory inmiddels tienduizenden bezoekers per maand. Sinds 2022 wordt Yory versterkt door een team van auteurs met ieder zijn eigen specialiteit op genealogie gebied. Ik glunder dagelijks van trots en dankbaarheid.

Verder schrijf ik graag over dingen waar ik gelukkig van word. Over natuurlijk stamboomonderzoek, voorouders en mijn leven. Alles educatief en oplossingsgericht bedoeld. Want ook daar word ik gelukkig van. Mijn privé columns zijn korte waargebeurde verhalen. Maar dan wel met een vleugje drama en gedrenkt in humor. Zo ben ik dan ook wel weer.

Zoek je voorouders op Open Archieven

Zoek je voorouders op MyHeritage

NL_FTFCbanners_480320_01.png

Lees ook...