Duitse voorouders zijn best makkelijk te vinden

Omdat je zoveel voorouders hebt, is de kans ook groot dat je Duitse voorouders hebt. Maar het zoeken in de Duitse archieven is voor velen nogal een opgave.

duitse voorouders pixabay
Foto: Pixabay

Werk en geluk

Allereerst is het goed om te weten dat er vroeger geen ‘Nederland‘ en Duitsland’ bestond. De huidige grenzen waren nog niet bepaald, dus gebieden bestonden uit staatjes en hertogdommen.

De mensen die vanuit het Duitse gebied naar het westen kwamen, kwamen vooral op het werk af, wat dat was er genoeg.

Geloofsvrijheid

Noem ze gelukzoekers. Alhoewel ‘geluk’ in die tijd uiteindelijk ook armoedig was, maar ze hadden in ieder geval werk. Velen kwamen met een tijdelijk doel, maar bleven uiteindelijk hier. Of ze reisden jaarlijks heen en weer. Anderen kwamen direct om hier een nieuw leven op te bouwen.

Ik spreek überhaupt… maar een woord Duits.’
– Herman Finkers, Nederlands cabaretier en acteur (1954-)


Vooral in de 18e eeuw kwamen veel Duitse mensen onze kant op. Er was toen zomers veel werk in de landbouw, waarna ze in de winter weer terug naar huis gingen. Er was natuurlijk ook een groep die voor de liefde bleef.

Een andere belangrijke reden voor hun migratie naar ‘Nederland’ was onze geloofsvrijheid. Echter was dit niet continu, maar er zijn wel pieken in periodes van geloofsvervolgingen.

Nederlandse archieven op één plek

Zoals ik al eerder zei, vinden veel mensen het zoeken in Duitse archieven lastig. Vooral door de taal, maar ook omdat Duitslang hun archieven niet zo goed heeft opgezet als wij in Nederland.

Wij boffen maar met Open Archieven met meer dan 300 miljoen persoonsvermeldingen, en Genealogie Online die allerlei koppelingen legt met de oorspronkelijke aktes. Allemaal vanuit één plek. Helaas zijn de Duitsers niet zo georganiseerd.

Zoeken naar je Duitse voorouders

De online archieven van Duitsland zijn dus een ratje-toe, waardoor je heel goed moet weten waar je moet zijn om iets te vinden. Hieronder een verzameling van bronnen. Als je moeite hebt met de Duitse taal, gebruik dan een vertaaltool in je browser.

FamilySearch – Duitse archieven 1 FamilySearch – Duitse archieven 2 FamilySearch – Duitse archieven 3

Kirchenbuchportal Archion Genwiki – Duitsland Ahnenlotse Archief NRW Billion Graves CompGen 1 CompGen 2 Euregio (ZW Duitsland) GenealogieDomein (NL) GenealogieNetz Geografische kaart achternamen Matricula Ongen (Grensgebied) Der Stimme Telefoonboeken Werkgroep Duitsland (NL) Westfalen Download Repertorium DTB (PDF) Duits Helpforum

Op Facebook zijn ook groepen te vinden die je verder kunnen helpen, b.v. Genealogie Emsland-Bentheim.

duits handschrift
Wat is een attestatie? - Uit welk land komt die achternaam? - Last van een genealogie verslaving?
Stamboom Yolanda Lippens
De akte datum en gebeurtenis
TV serie ‘Historisch Bewijs’
Naturalisaties in NL
Faillissementen van je familie
Vergeet de getuige niet
Webinars en Live Overzicht handleidingen Kranten van vroeger
Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief

Je ontvangt maandelijks nieuwe artikelen
Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Tip: Zo gebruik je de akte checklist

Interessante artikelen

Aan de slag met zoeken

yory