Volg Yory op Facebook Twitter Pinterest YouTube LinkedIn

Missie | Team Yory | Contact | Nieuwsbrief

Nederlands NL English EN Français FR Deutsch DE Bahasa Indonesia ID

Een opmerkelijke familie in de Albrandswaard (deel 1)

Bij genealogisch onderzoek doe je soms opmerkelijke ontdekkingen, zoals dit keer over een familie in de Albrandswaard.

Een opmerkelijke familie in de Albrandswaard (deel 1)
Bron: Topografie Nederland, ‘t Huis te Rhoon, Spilman/Pronk, 1742-1784

Deze is zó opmerkelijk, dat je bijna denkt dat het niet waar kan zijn. Deze absurde vondsten zijn daarom des te meer de moeite waard om te delen. Deze keer duiken we in de geschiedenis van een familie uit de Albrandswaard in Zuid-Holland.

Het verhaal begint in Rhoon op 1 september 1833. Rhoon is dan een dorp met ruim duizend inwoners. Het is hier waar het huwelijk tussen wagenmaker Cornelis Hordijk en Saartje Zoeteman plaatsvindt.

Op het eerste gezicht lijkt er niets bijzonders aan de hand. Wel valt meteen het leeftijdsverschil op: Saartje is 23 jaar, terwijl Cornelis al 64 is. Nader onderzoek in de archieven wijst echter uit dat dit niet het enige opmerkelijke is: Cornelis is namelijk de oudoom van Saartje!

Voor dit huwelijk is dispensatie aangevraagd (zie onder). Hier vinden we meer informatie over in de huwelijksbijlagen: altijd de moeite waard om deze door te nemen! In deze huwelijksbijlagen worden Cornelis en Saartje gemakshalve oom en nicht genoemd.

De verwantschap tussen Cornelis en Saartje

De ouders van Cornelis zijn Jacobus Hordijk (ovl. 1776) en Saartje de Heer (1725-1775), die dus de overgrootouders van Saartje Zoeteman zijn. Een broer van Cornelis is Jacob Hordijk (geb. 1753) en zijn dochter Janna (1780-1848) is weer de moeder van Saartje Zoeteman.

Hoe liep het verder af met Cornelis en Saartje?

Cornelis en Saartje krijgen hun eerste kind, dochter Saartje, op 5 januari 1834. Over haar meer in het tweede deel. Na Saartje worden er nog vijf kinderen geboren:

  • Cornelis (1835-1865)
  • Arij (1836-1858)
  • Jacobus (1838-1902)
  • Jan (1840-1905)
  • Jacob (1842-1844)

Zeven maanden na de geboorte van Jacob overlijdt vader Cornelis. Hij is dan 73 jaar oud.

Saartje blijft niet lang alleen, want een jaar na het overlijden van Cornelis hertrouwt zij op 11 augustus 1843 in Rhoon met Willem van der Hoeve. Helaas moeten zij veel verdrietige dingen meemaken: alle zes de kinderen overlijden op jonge leeftijd, de oudste wordt slechts zes jaar. Een jaar nadat Saartje van het zesde kind uit dit huwelijk is bevallen, overlijdt zij op slechts 42-jarige leeftijd. De nog levende kinderen uit Saartjes huwelijk met haar oudoom zijn dan op jonge leeftijd al weeskinderen. De oudste dochter uit dat huwelijk, Saartje Hordijk, is dan achttien jaar.

Hoe het verder met haar afloopt, lezen we in deel twee.

Een opmerkelijke familie in de Albrandswaard (deel 1)
Dispensatie voor het huwelijk van een oom (64) met zijn nichtje (23)
Een opmerkelijke familie in de Albrandswaard (deel 1)
Huwelijksakte van Cornelis Hordijk en Saartje Zoeteman
Verhuizen was heel normaal | Bedelingsregisters Utrecht | Stamboomverhalen inkleuren | Parochieregisters

Je hebt zojuist gelezen: Een opmerkelijke familie in de Albrandswaard (deel 1). Lees hier deel 2.

Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief


Ieder kwartaal
Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Wil je ook de nieuwsbrief?


Zo gebruik je de akte checklist
andywernke_orig.jpeg

Geïnteresseerd in genealogie en alles wat daarmee te maken heeft. Houdt ervan om in stambomen en familiegeschiedenissen te duiken, hierover te schrijven en dit te delen met anderen. Met name Schokland, Urk, de drie noordelijke provincies en mijn geboorteplaats Rotterdam en omgeving hebben mijn interesse. Opgegroeid in Pernis (onder de rook van Rotterdam) en nu woonachtig in Emmeloord. In het dagelijks leven redactiemedewerker bij Het Urkerland en student Journalistiek. Daarnaast een voetbal- en muziekliefhebber.

Zoek je voorouders op Open Archieven

Zoek je voorouders op MyHeritage

NL_FTFCbanners_480320_01.png

Lees ook...