Volg Yory op Facebook Twitter Pinterest YouTube LinkedIn

Missie | Team Yory | Contact | Nieuwsbrief

Nederlands NL English EN Français FR Deutsch DE Bahasa Indonesia ID

Engelse of Schotse voorouders vinden is géén piece of cake

In tegenstelling tot onderzoek in Duitsland en Frankrijk, blijkt in de praktijk dat Engelse of Schotse voorouders vinden een stuk lastiger is.

Engelse of Schotse voorouders vinden is géén piece of cake
Bron: Public Domain Pics, England. 1771

Anders dan het Europese vasteland dat een stelsel van continentaal recht kent, is in het Verenigd Koninkrijk en in de Engelse overzeese territoria het stelsel van “common law” de standaard, wat doorwerkt in alle facetten van de maatschappij.

Census

Zo kent het Verenigd Koninkrijk ook geen bevolkingsregisters, maar de zogeheten “census”. Dit is slechts in beperkte mate vergelijkbaar met het bevolkingsregister, daar het enkel een momentopname van de bevolking betreft.

Een vergelijking met volkstellingen is wellicht beter op zijn plaats. Belangrijk om te weten is dat het Verenigd Koninkrijk uit vier landen bestaat: Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland, die allen hun eigen wet- en regelgeving kennen.

Engeland en Wales

In Engeland en Wales werd de burgerlijke stand in 1837 ingevoerd. Wil je de akten van de burgerlijke stand raadplegen, dan kan dit tegen betaling bij de zogeheten “General Register Office”, ook wel kortweg “GRO” genoemd. Dit is wat genealogisch onderzoek in het Verenigd Koninkrijk een kostbare bezigheid maakt.

Er bestaat ook een klein aantal (gratis) alternatieven om aan geboorte-, huwelijks– en overlijdensdata te komen, zoals

Schotland en Noord-Ierland

De burgerlijk stand in Schotland werd in 1855 ingevoerd. Vóór die tijd kan je gebruik maken van de parochieregisters en kerkboeken die soms tot ongeveer 1550 teruggaan. Akten van de burgerlijke stand kan men tegen betaling opvragen bij de National Records of Scotland en ook via de site Scotland’s People.

Hier vindt je niet alleen akten van de burgerlijke stand, maar ook parochieregisters en kerkboeken van voor en van na de invoering van de burgerlijke stand. Verder zijn de akten van de burgerlijke stand tussen 1855 en 1880 ook via FamilySearch te vinden, net als de census.

Om in Engeland goed te eten zou je driemaal per dag een ontbijt moeten nuttigen.’
W. Somerset Maugham, Engels auteur (1874-1965)


Ten aanzien van Noord-Ierland kan men voor de burgerlijke stand terecht bij de General Register Office for Northern Ireland. In Noord-Ierland beginnen de akten van de burgerlijke stand in 1864.

Conclusie

Kortom, de burgerlijke stand begint in het Verenigd Koninkrijk een pak later dan in België en Nederland en het is daarnaast goed zoeken om (gratis) aan je informatie te geraken.

Bronnen voor onderzoek

Bronnen om Engelse en Schotse voorouders te vinden.

Find my past Ancestry BMDRegisters FreeBMD General Register Office (GRO, Engeland, Wales) General Register Office (GRO, Noord-Ierland) ScotlandsPeople National Records Scotland

Het jonge Flevolands Archief
Invulschema’s en posters kopen
Levensloop terug in de tijd
Naturalisaties in NL
Benaming generaties kinderen
Zoek eens anders
‘Engelse of Schotse voorouders vinden is géén piece of cake’
Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief


Ieder kwartaal
Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen?


Zo gebruik je de akte checklist
indie-v-lieshout3.png

Indie van Lieshout (Tilburg, 30 september 1996) is onderzoeker met juridische en historische achtergrond. Daar ik van Nederlands-Belgisch-Duitse afkomst ben, interesseer ik me sterk voor de geschiedenis van deze drie landen. Gedurende bijna tien jaar heb ik ruime ervaring opgebouwd bij het doen van archief- en familiehistorisch onderzoek in Zuid-Nederland en Vlaanderen.

Mijn specialismen zijn het doen van onderzoek naar interessante en minder gekende negentiende- en twintigste-eeuwse bronnen in Zuid-Nederland en Vlaanderen, onder meer ter verdieping van familiehistorisch onderzoek en daarnaast het doen van archiefonderzoek in het kader van juridische onderwerpen. Ook leverde ik diverse bijdragen aan het werk van archieven, heemkringen en andere historische websites en projecten, vaak ook in het kader van familiegeschiedenis.

Zoek je voorouders op MyHeritage

NL_FTFCbanners_480320_01.png

Zoek je voorouders op Open Archieven

Lees ook...