Volg Yory op Facebook Twitter Pinterest YouTube LinkedIn

Missie | Team Yory | Contact | Nieuwsbrief

Nederlands NL English EN Français FR Deutsch DE Bahasa Indonesia ID

Een familie reunie organiseren doe je zo

Een familie reunie organiseren kan eenvoudig met een hapje en een drankje. Maar als je de reunie echt bijzonder wilt maken, kun je op deze manier een dag neerzetten die onvergetelijke herinneringen achterlaat.

familie reunie
Mijn speech tijdens de schoolreünie op 15 mei 2004

Ik heb al meerdere keren in mijn leven barbecues, feesten en reunies georganiseerd.

Een ‘gewone bijeenkomst’ kan gezellig zijn, maar zodra ik de touwtjes in handen heb, maak ik er graag iets bijzonders van.

Samen iets doen

Met deze tips voor een familie reunie organiseren, wordt het feest meer dan alleen ontmoeten.

Het wordt samen iets doen, actief herinneringen ophalen en heel veel plezier hebben, waar nog lang over zal worden nagepraat.

Een stamboom komt hiermee werkelijk tot leven.

De planning vooraf

 • Dag en tijd: De beste dag is een zaterdag of zondag vanaf ca. 15:00 uur. Houd rekening met schoolvakanties en weersomstandigheden.
 • De locatie: Bij iemand thuis – mits die een grote tuin heeft. Of zoek een buurtcentrum waar je een goedkope zaal met muziek kunt huren.
 • De uitnodiging: stuur de mensen 2 maanden van tevoren een digitale én schriftelijke uitnodiging (voor prikbord). Stuur een herinnering via email 1 maand en 1 week vooraf.
 • Tip de familie: over de (online) TV serie ‘Verborgen Verleden‘ of het Britse ‘Who Do You Think You Are‘, en het GEM Magazine.
 • De benodigdheden: Naast het eten en drinken, zie een lijst met benodigdheden voor de unieke ideeën hieronder.
Alleen voor de wijze is het leven een feest.’
– Ralph Waldo Emerson, Amerikaans dichter en filosoof 1803-1882


Op de dag zelf – doe het samen

 • Om er zelf ook plezier aan te beleven, vraag enkele familieleden om je te helpen. Bespreek een taakverdeling.
 • Zorg dat je ruim van te voren op de locatie bent. Versier de locatie met ballonnen en gekleurde tafelkleden. Gebruik plastic borden en bestek – niet milieuvriendelijk, wel minder afwas.
 • Als je wilt uitpakken met eten kan je een cateringbedrijf inschakelen, maar let op de kosten. Vraag in ieder geval om een bijdrage. De meesten zullen hier begrip voor hebben.

Foto’s, video’s en muziek

 • Vraag iemand die foto’s en video opnames maakt. Hiermee kan je achteraf een leuke video maken.
 • Zorg voor een goede muziekinstallatie/boxen, kies een mix van muziek uit de jeugdjaren van de groep.
 • Zorg voor een microfoon. Handig om dingen aan te kondigen en uitleg te geven over het soort stamboomonderzoek wat je hebt gedaan. Geef ook uitleg bij misschien onbekende genealogie woorden.

Unieke ideeën om je reunie bijzonder te maken

Deze ideeën heb ik zelf bedacht en met succes uitgevoerd:

Spandoek

Maak een spandoek met het woord REUNIE. Plaats deze buiten op een strategische plek. Nodig: 2 houten latten, oud laken, verf, spijkers/nietjes, iemand die kan schrijven.

Elkaar beplakken of beslingeren

Als iedereen binnen is: Loop langs iedere gast met een grabbelton waaruit ze een envelop pakken. Hierin zit een sticker met de naam van een ander. Laat hem deze persoon opzoeken en de sticker op zijn borst plakken.

Doe dit tussendoor, maak het niet centraal. Het doel is om het ijs te breken bij mensen die elkaar nog niet kennen.

Alternatief is om de stickers te vervangen met verschillende gekleurde Hawaii slingers (feestwinkel) en deze bij elkaar om te laten doen (met naamkaartje).
Nodig: oude prullenbak, lege enveloppen, stickers geprint met jeugdfoto van persoon + naam erbij, of Hawaii slingers. 

Toespraak

In Memoriam

Als je aandacht wil schenken aan familieleden die recentelijk zijn overleden, of uberhaupt aan al jullie voorouders, maak dan een herdenkingshoekje met kaarsjes en eventueel foto’s. Maak het niet te beladen.

Act van iemand

Dit is wel een risico, want het moet wel van enig niveau zijn: Is er iemand die iets leuks kan? B.v. dansen, zingen, acteren, jongleren, goochelen… vraag die persoon of hij die dag zijn kunstje wil laten zien.
Nodig: ruimte en lef.

Vragen uit het interview

Als er nog brandende vragen liggen, pak dan je kans en stel die vragen aan je familieleden.

Kaarten voor afwezigen

Het kan gebeuren dat sommige mensen door ziekte of andere reden niet aanwezig kunnen zijn. Koop een paar grote A4 kaarten waarop je iedereen een korte boodschap laat schrijven. Zo wordt die persoon toch niet vergeten.

Woordzoekpuzzel

Maak een woordzoekpuzzel in Excel, gericht op de jeugdjaren van de groep en familiekenmerken. De oplossing van het woord is een prijs van b.v. een bonbondoos.

Samen op de foto

Als je ze hebt, verzamel oude jeugdfoto’s en print ze uit. Maak dezelfde opstelling, iedereen in dezelfde houding, hurken of liggen waar hij toen ook was. Zorg dat iemand anders van deze momenten meerdere foto’s op een statief maakt.

Springkussen voor de kinderen

Komen er veel kinderen? Huur dan een springkussen en creer een aparte kleur/tekenhoek. Koop een bak met krijt zodat ze op de straat/stoep kunnen tekenen.

Krabbelbord

Zet een groot stuk hout (1,5 x 3 meter) neer en beplak dit met A4 papier. Laat iedereen hierop zijn naam, tekening, gedicht of krabbel zetten. Verwijder na het feest de papieren en scan ze in.

Leer een familie vaardigheid

Waren veel voorouders bakker, metselaar of timmerman? Ga met een groepje een cake bakken, of timmer een konijnenhok in elkaar. Geslaagd veel lol!

Hinkelpad

Als de gelegenheid er is, maak buiten een hinkelpad met steentjes. Of laat de kinderen het pad tekenen.

Familierecepten delen

We kennen allemaal wel mensen die een speciaal familierecept hebben voor oliebollen, appeltaart of koekjes. Een familiereunie is ‘by far’ the beste gelegenheid om die te delen (en in de familie te houden!)

Overeenkomsten checken

Maak een centraal moment om overeenkomsten te checken. Hoe zit het met overeenkomende lengtes, uiterlijk, meerdere voornamen, beroepen, interesses en leeftijden van voorouders?

Familie uitje dwars door je verleden

Een familie reunie is leuk, maar jullie kunnen ook met elkaar op stap om letterlijk dwars door je verleden te reizen. Spreek direct iets af!

Het spel HINTS, de klapper van de dag

Om de mensen uit hun comfortzone te halen, wat juist de leukste herinneringen creert, is het spel HINTS altijd geslaagd.

 • Maak teams in gelijke aantallen. Maak de teams niet te groot, max. 4-5 mensen, anders moet men lang wachten tot ze aan de beurt zijn.
 • Bepaal vooraf wie de teamcaptains gaan worden (dit weet alleen jij). Kondig dit aan bij de start van het spel.
 • Laat de teamcaptains vervolgens hun eigen team samenstellen door mensen uit de groep te kiezen.
 • Geef ieder team een thema wat te maken heeft met hun jeugd of die persoon uit die tijd.

Voorbeelden van teamcaptains

Rie
Wim
Andries
Wilma
het bloembollen team
het voetbal team
het boten team
het koekenteam
Rie heeft haar tuin vol met bloembollen
Wim is een fanatieke voetballer
Andries heeft in zijn jeugd gevaren op zee
Wilma kan heerlijk koeken bakken

De inhoud van het spel

 • Maak de hints die geraden moeten worden met onderwerpen uit de vroegere tijd: Neem films, muziekhits, bands, zangers, tv-series en boeken.
 • Zorg voor een spelleider, of doe het zelf. Zorg voor een timer om het spel eerlijk te laten verlopen.
 • Koop kleine prijzen in het thema, zoals een zakje bloembollen, voetbalsleutelhanger, mini bootjes, en een pak koeken.
 • Prijsuitreiking: geef iedereen van het team de prijs maar geef het winnende team (met de meest geraden hints) nog een chocolade medaille (Jamin).
  Nodig: Gekleurde kaartjes (Hema), schrijf daar de onderwerpen op. Of maak het in Word, print het uit op dik papier, snij er kaartjes van.

D.I.S.C.O.

Sluit de dag af met muziek uit die tijd. Bigband, Beatles, ’70, ’80s, Disco. Voorkom overlast en nodig de buren ook uit (zodra het eten op is). Zoek mijn afspeellijst yory_nl op Spotify.

The Day After

Nodig een paar mensen uit om te blijven slapen. Erg handig met opruimen voor de volgend dag.

Hou rekening met persoonlijke verhalen

Hou er rekening mee dat je te maken krijgt met persoonlijke verhalen, zowel positief als negatief. En terecht! We hebben allemaal onze levensbagage opgebouwd. Maar laat je niet teveel opslokken door negatieve verhalen.

Je doel is om een leuke familie reunie organiseren, dus laat je niet als boksbal of afvalputje gebruiken. Hou het simpel.

Hou rekening met privacy

Plaats nooit foto’s op Social Media zonder toestemming van een ander. Dit kun je in je toespraak verwerken: als je niet op de foto wilt, ga dan niet op de foto staan.

Ditzelfde geldt voor het groepsgewijs verspreiden van e-mailadressen en telefoonnummers, tenzij je toestemming hebt.

Als je foto’s en documenten wilt delen, kan je dit b.v. via Google Foto’s doen of maak een gezamenlijk Dropbox folder aan.

Denk aan jezelf

Een familie reunie organiseren is leuk, maar zorg dat je er zelf ook plezier aan beleeft – het zou jammer zijn als door al het regelwerk het feest aan je voorbij gaat, terwijl jij het initiatief hebt genomen.

Dit programma is werkelijkheid geworden op mijn reunie in 2004. Dit organiseerde ik voor onze klas 1971-1977 van de Pallandschool in Amsterdam-Buitenveldert.

Een familie reunie organiseren komt nagenoeg op hetzelfde neer.

Trouwens, aan die schoolreunie heb ik als onverwacht cadeautje mijn echtgenoot Jerry te danken.

In 2006 werden wij uitgenodigd voor de Lippens reunie in Belgie, mede georganiseerd door Jos Smits, de schoonvader van mijn 4e nicht, Christine Smits-Lippens.

Door dit alles vind ik stamboomonderzoek echt super-vet-gaaf!

Zoek de verschillen na 27 jaar

school reunie pallandschool
school reunie

De familie Lippens reunie, 2006

Bovenste rij rechts: Ik, de betachterkleindochter van durfal Franciscus Bernardus Lippens, die via Zeeland in 1856 naar ‘de grote stad’ Amsterdam trok.

familie-reunie-organiseren-yolanda-lippens

Het grootste onverwachte cadeau van de reunie van 2004

Onze huwelijksdag op 12 april 2012, op de Crown Princess, midden op de Caribische Zee.

trouwfoto

Lees ook:

Inspiratie door de Akte Inspirator
Een borrelende baarmoeder
Kwartierstaten Yolanda Lippens
Facebook Live: Verrijk je stamboom (1/3)
Herkomst van de naam Lippens
De betekenis van vriendenboekjes en poezie albums
Wat doe je met naamvariaties bij stamboomonderzoek?
De kraamvrouw bekentenissen
Verrijk je stamboom (2/3) en (3/3)
Herkomst van de naam van Eunen

DTB, geboorte, huwelijk en overlijdensregisterFoto’s ordenenVastlopers oplossenFamilieverhaal schrijven

Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief


Ieder kwartaal
Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen?


Zo gebruik je de akte checklist
over yolanda lippens

Ik ben de oprichtster van Yory. Een uit de hand gelopen hobbysite over mijn stamboomonderzoek en familiegeschiedenis met de bevindingen die ik online wilde delen. Met een groei van honderden artikelen over brede categorieën, heeft Yory inmiddels tienduizenden bezoekers per maand. Sinds 2022 wordt Yory versterkt door een team van auteurs met ieder zijn eigen specialiteit op genealogie gebied. Ik glunder dagelijks van trots en dankbaarheid.

Verder schrijf ik graag over dingen waar ik gelukkig van word. Over natuurlijk stamboomonderzoek, voorouders en mijn leven. Alles educatief en oplossingsgericht bedoeld. Want ook daar word ik gelukkig van. Mijn privé columns zijn korte waargebeurde verhalen. Maar dan wel met een vleugje drama en gedrenkt in humor. Zo ben ik dan ook wel weer.

Wil je de bewijsvoering van mijn stamboom zien?
Hier vind je al mijn aktes: https://www.yory.nl/stamboom-aktes-delen-doe-je-zo/

Zoek je voorouders op MyHeritage

NL_FTFCbanners_480320_01.png

Zoek je voorouders op Open Archieven

Lees ook...