Volg Yory op Facebook Twitter Pinterest YouTube LinkedIn

Missie | Team Yory | Contact | Nieuwsbrief

Nederlands NL English EN Français FR Deutsch DE Bahasa Indonesia ID

Focussen op de schutters in de schutterij

Informatie uit de archieven van de Nederlandse schutterij is een prachtige verrijking van je stamboom.

Focussen op de schutters in de Nederlandse schutterij
Bron: Wikimedia, Nederlandse schutterij, 1830

Want stel dat je erachter komt dat een familielid of voorouder lid was van een schutterij, wat zegt dat dan over die persoon en zijn leven?

Wat was de schutterij?

De schutterij werd vanaf de middeleeuwen opgericht door burgers om hun dorp (of stad) te beschermen. Dit deden ze om zich te verdedigen als ze werden aangevallen door andere legers en roversbendes.

Daarnaast hadden ze ook een taak bij het handhaven van de orde. Denk aan oproer, opstand en brand. Zelfs bij hoog bezoek werd de schutterij ingezet.

Je zou de schutterij dus kunnen gelijkstellen met onze hedendaagse hulpdiensten: de politie, brandweer en het leger tezamen. Voor de heerser van het gebied (b.v. landheer, koning, stadhouder of koning) was het van groot belang dat de burgers veilig waren en de orde werd bewaakt.

Belangrijke vrijwilligers

Maar de schutters waren niet zomaar burgers uit het dorp. Ieder lid moest namelijk zijn eigen uitrusting betalen. Denk aan de kleding, hoed (met pluim), een sjerp en een wapen. Dus de vrijwilligers waren burgers die goed boerden of de poorters met een kapitaaltje. Daarbij deden ze deze taak naast hun eigen werk.

Hun bijeenkomsten waren er ook voor sociale redenen. Ze hadden regelmatig vergaderingen over lokale zaken en om elkaar in de gaten te houden. Want vaak had men een ‘armenkas’ waarmee de zieke leden werden ondersteund. En officieren kwamen via de schutterij vaak een stapje hoger in de lokale politiek op functies met meer macht.

‘Praten zonder nadenken, dat is als schieten zonder mikken.
Miguel de Cervantes Saavedra, Spaans romanschrijver (1547-1616)


Onderzoek naar schutters in je familie

Zodra je een naam van een voorouder of familielid in deze boeken vind, kan het zomaar zijn dat in die familie meerdere (later) militairen voorkomen. Beroepen gingen vaak over van vader op zoon.

Nog maar weinig archieven hebben de registers van de schutterijen gedigitaliseerd, laat staan doorzoekbaar gemaakt. Maar bij Open Archieven is het archief van Erfgoedcentrum Achterhoek Liemers wel doorzoekbaar op naam. De boeken zijn wel getranscribeerd, maar om het originele document te zien, zal je een kopie bij het archief moeten aanvragen.

Bronnen voor onderzoek

Personen in de schutterij Wapenvergunningen

Had Crombecq echt een kromme bek?
Snuffel door boeken voor informatie
Vind voorouders in het NL leger
Alle archieven in Zuid-Holland
Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief


Ieder kwartaal
Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen?


Zo gebruik je de akte checklist
over yolanda lippens

Ik ben de oprichtster van Yory. Een uit de hand gelopen hobbysite over mijn stamboomonderzoek en familiegeschiedenis met de bevindingen die ik online wilde delen. Met een groei van honderden artikelen over brede categorieën, heeft Yory inmiddels tienduizenden bezoekers per maand. Sinds 2022 wordt Yory versterkt door een team van auteurs met ieder zijn eigen specialiteit op genealogie gebied. Ik glunder dagelijks van trots en dankbaarheid.

Verder schrijf ik graag over dingen waar ik gelukkig van word. Over natuurlijk stamboomonderzoek, voorouders en mijn leven. Alles educatief en oplossingsgericht bedoeld. Want ook daar word ik gelukkig van. Mijn privé columns zijn korte waargebeurde verhalen. Maar dan wel met een vleugje drama en gedrenkt in humor. Zo ben ik dan ook wel weer.

Wil je de bewijsvoering van mijn stamboom zien?
Hier vind je al mijn aktes: https://www.yory.nl/stamboom-aktes-delen-doe-je-zo/

Zoek je voorouders op MyHeritage

NL_FTFCbanners_480320_01.png

Zoek je voorouders op Open Archieven

Lees ook...