Jazeker, ik heb wel eens een fout in een akte gevonden. En wat voor één!
Tijdens de speurtocht naar mijn voorouders, ben ik al enkele keren op een fout in een akte gebotst.
Meestal was dit een fout die tijdens de indexering was gemaakt. Dus de vrijwilliger had een typefout gemaakt bij het invoeren van de akte.
Maar in onderstaand voorbeeld betrof het ander soort fout, namelijk eentje door de ambtenaar zelf gemaakt (dus het primaire bewijs). Die komen vrij zelden voor!
Melden bij archief en OA
Daarom is het goed dat je bij Open Archieven de mogelijkheid hebt om een melding te maken van een fout. Maar de vraag is dan wel: bij wie zit die fout?
Het kan namelijk op
- de detailpagina van het archief én Open Archieven (de melding wordt doorgegeven aan het archief), of
- alleen op Open Archieven
Aanvullend commentaar
Maar het hoeft niet altijd een fout te zijn die je wilt melden. Misschien heb je aanvullende informatie die van toepassing is op die akte. In dat geval kan je ook ‘Commentaar’ geven, die voor iedere bezoeker van die akte (op Open Archieven) dan zichtbaar is.
‘Er wort tans gewerkd aan un compjuter die autematiesch al u sp-ellingsfauten verbeterdt.’
Bij ‘Commentaar’ adviseer ik je trouwens om daar óók je gemelde fout te typen. Dan weet je zeker dat het gezien wordt. Groot voordeel daarbij is dat bij een zoekopdracht alle commentaren ook worden doorzocht.
Mijn gemelde fout én commentaar
Op de (zie onder) huwelijksakte van mijn familielid Adrianus Mooij en Egbarta Jonker is te zien dat de ambtenaar de dag bij ‘heden’ vergeten is in te vullen. Gelukkig kon ik via de tienjarige tafels de datum alsnog traceren.
De fout is dankzij mijn melding aangepast in het archief en op Open Archieven. Hoe cool is dat?
Conclusie
Kortom, zie je een fout? Meld het direct!
Duplicaat akte met fouten | De tijdbalk | Foto's van je voorouders | Het Flevoland Archief
Het nut van Facebook groepen Spoorwegpersoneel bij de NS Over de WIC en Brazilie Vergeet nooit een verjaardag | Wat is een nooddoop? Nijmeegse Vierdaagse Een puzzel van je stamboom Zwart-wit foto’s inkleuren |
Ga naar de auteurspagina
Tip: Zo gebruik je de akte checklist |