Last van een genealogie verslaving of voorouder virus?

Je bent gestart met je stamboom, maar je kunt niet meer stoppen – heb je last van een genealogie verslaving of virus?

genealogie verslaving pixabay
Kan jij ook doorgaan met je stamboomonderzoek tot je een ons weegt?
Foto: Pixabay

Niet alleen ik ervaar het, maar ik hoor het ook van zoveel anderen. Zodra je begint verlies je de tijd en werkelijkheid.

En dan zijn er ook nog diensten als Online Archieven en Genealogie Online die je verslaving lekker voeden. Nou, bedankt!

Echte passie

Even weglopen blijkt heel moeilijk, zelfs als je ‘s ochtends opstaat wil je zo snel mogelijk weer de online archieven induiken.

Ook al wil je nog maar één dingetje nakijken, voor je het weet zit je weer uren achter je scherm, wat voelde als een paar minuten.

Zodra je dit ervaart weet je dat je bezig bent met passie. Hoe heerlijk is dat? Alleen als het je leven en nachtrust ontregelt, is het tijd om actie te nemen.

Redenen voor verslaving

Vooral bijzondere ontdekkingen leiden tot een naarstig gevoel van meer willen weten, maar ook

Omgaan met je genealogie verslaving

Goed om al de redenen te weten, maar wat doe je er aan? Hier wat tips die je misschien kunnen helpen.

Gebruik een timer. Er zijn genoeg apps waar je vooraf een tijd kunt instellen om te voorkomen dat je de tijd verliest. Maar een simpele kookwekker kan het ook. Of wat dacht je van de optie ‘tijdbeperking’ op je computer?

Iedereen is toch al dood. Dit klinkt misschien hard, maar de archieven lopen niet weg. Sterker nog, er komen iedere dag meer online gegevens bij. Dus wat later in de tijd iets opzoeken kan nog beter werken dan nu.

Je moet de 70 niet passeren, want dan raak je verslaafd en wil je niet meer dood.’
– Eduardo Galeano, Uruguayaans journalist en schrijver (1940-2015)


Focus per dag op een onderwerp. Het is een valkuil om afgeleid te worden waardoor je ‘nog even snel’ verder gaat zoeken. Waardoor je weer wat vindt en weer een zijweg inslaat. Maak notities (screenshots) en bewaar dit voor een volgende keer.

Vraag iemand om je te bellen. Als je familie last heeft van je genealogie verslaving omdat je afwezig bent, spreek dan af dat iemand je op een bepaalde tijd belt. En zet dan niet je telefoon uit.

Discipline

Dit alles vergt nogal wat discipline, maar geloof me, zodra je hiermee begint, wordt dit automatisme. Afhankelijk van de last die je hebt van je genealogie verslaving natuurlijk.

Diensten als

Conclusie

Al met al is een genealogie verslaving een positieve verslaving, hoewel afkicken nooit meer mogelijk is. Daarbij is een vaccin voor het voorouder virus iets wat nooit ontwikkeld zal worden.

Genealogie softwareWat is een attestatie? - Je stamboom beschermen - Deep Nostalgia ™
Op zoek naar faillissementenTV serie ‘Historisch bewijs’Over de akte datum
Webinars en Live Overzicht handleidingen Kranten van vroeger
Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Tip: Zo gebruik je de akte checklist
Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte

Je ontvangt maandelijks nieuwe artikelen

Interessante artikelen

yory