De geboorteakte van Thimotheus vertelt een bijzonder verhaal

een bijzondere bevalling

De geboorteakte van Thimotheus vertelt een bijzonder verhaal
Bron: Pxhere

De geboorteakte van Thimotheus vertelt een bijzonder verhaal

‘Behoorlijk intiem’, vond mijn dochter het toen ik vertelde over de inhoud van de geboorteakte die ik had gevonden van Thimotheus. Sterker: ze moest er niet aan denken dat zoiets in haar leven zou gebeuren. Bijgaand verhaal lijkt me een mooi voorbeeld van hoe een ‘gewone’ bevalling iets heel bijzonders werd.

Mensen zoals jij en ik

Wij stamboomonderzoekers worden steeds nederiger wanneer we ontdekken van wie we afstammen – ik tenminste wel. De meeste voorouders waren gewone mensen als jij en ik, die gewone levens leefden en op een dag stierven zonder iets anders na te laten dan hun DNA en wellicht wat mooie verhalen.

Daarom is het des te mooier wanneer je een zin ontdekt in een geboorteakte die van een zekere bevalling iets speciaals maakt. Al is iedere bevalling op zich natuurlijk al heel bijzonder.

Mijn betovergrootouders

Mijn verhaal betreft het gezin van een betovergrootvader en -moeder van mij, de opa en oma van mijn opa. Johannes van der Steen en Catharina van Oort, hoveniers van beroep. Het stel trouwde in 1872 in Utrecht en kreeg 13 kinderen. De meesten van hen stierven jong; slechts 4 groeiden op en trouwden.

Het oudste kind was Catharina Maria, geboren in 1873. Over haar bevalling gaat het in dit verhaal. Zij baarde namelijk op haar 17e een kind, Thimotheus. Ze woonde op dat moment nog thuis aan het Zwarte Water en haar vader deed de aangifte.

Nood breekt wet?

In de akte staat te lezen: ‘hebbende de aangever bij de bevalling geassisteerd’.

geboorte akte

Een vader die helpt bij de bevalling, ik vind het wel wat. Zeker na het lezen van een aantal boeken over de moraal in de negentiende eeuw. Er zal dan ook wel geen andere keuze zijn geweest.

Wanneer ik vervolgens de geboortedata bekijk van andere kinderen van Johannes en zijn vrouw Catharina, blijkt de laatste zeven maanden zwanger ten tijde van de geboorte van haar kleinzoon. Hoe zal dat geweest zijn? Moeder en dochter zwanger op hetzelfde moment, in hetzelfde huis?

Hoe het verder ging

Het blijft natuurlijk gissen waarom vader hielp. Maar het geeft me een bepaald gevoel. Een gevoel van waardering. Dat hij een goed mens was en dat hij van zijn dochter hield. Acceptatie misschien. In ieder geval zorgt die ene zin in de akte ervoor dat ik iets meer inkijk heb in het leven van dit gezin. Iets dat verder gaat dan ‘er is een kind geboren’.

Thimotheus overleed in augustus, een maand na zijn geboorte, nog voordat zijn oma Catharina beviel. Hoe dat geweest moet zijn daar in huis, daar kunnen we alleen maar naar gissen.

De geboorteakte van Thimotheus vertelt een bijzonder verhaal
De overlijdensakte van Thimotheus, één maand na zijn geboorte.

Het kind van moeder/oma Catharina werd geboren in september en was een meisje; Johanna Catharina. Zij werd maar een jaar oud. Johannes en Catharina verwachtten toen alweer ­­­het volgende en laatste kind… Dochter Catharina Maria trouwde een paar jaar later en stichtte een gezin.

BS van der Steen
Heel even maakte Thimotheus deel uit van het gezin.
De kruiwagenstraf voor een onderbroek
Vroeger was verhuizen heel normaal
Memorie van successie in NA
Opmerklijke familie uit Rhoon
Over de Kolonie van Weldadigheid
Vermelding van lijkvinding
‘De geboorteakte van Thimotheus vertelt een bijzonder verhaal’

Ik durf het bijna niet te vragen, maar ben jij misschien bereid om een donatie te doen?
Yory is non-profit, maar de kosten zijn zeker € 400 per jaar. Met donaties kan dit platform blijven bestaan.

donatie voor yory
Maak een gratis account aan, download daarna de software
Over de auteur

Mijn naam is Lisette Geel-Gerssen (1971). In mijn dagelijks leven ben ik abstract fotograaf en schrijf ik als zelfstandig strategisch communicatieadviseur verhalen op van organisaties en ondernemers. Altijd op zoek naar de essentie, in woorden en in beelden. Misschien is het daarom dat ik me ook bezighoud met stamboomonderzoek.  Ik hou van het speuren naar waar ik vandaan kom. Wat me het meeste bezighoudt is het verhaal creëren met de feiten die ik vind. Momenteel onderzoek ik vooral mijn voormoederlijn. Deze vrouwen waren arm en leefden in Utrecht. Met onderzoek en verbeelding breng ik hun levens tot leven. Namen die ik o.a. onderzoek: Broer, Tieland, Van der Wolk, Malet, Van der Steen (Utrecht), Gerssen (provincie Utrecht), Scheepmaker en De Graaff (Amsterdam)