Inmiddels heb ik meer dan 6500 personen in mijn stamboom software, waarbij het notitieveld bij velen zijn gevuld.
Ik ben blij dat ik daar al vanaf het begin mee ben gestart, want het heeft me nu al veel tijd bespaard. Maar welke informatie kan je juist wel en juist niet vermelden in het notitieveld?
Datavelden
Allereerst dit: Genealogie software is gebouwd op een database. Alle informatie die je daarin stopt, zoals een geboortedatum, hoort bij een (data)veld. Dit bestand noemen we een Gedcom file (uitleg hier).
Het voordeel is dat andere platformen dit bestand kunnen herkennen en alle datavelden zo kunnen tonen. Dus de geboortedatum blijft een geboortedatum.
Notitie is geen feit
In de software is per persoon ook een notitieveld opgenomen. Maar dit is een ‘vrij tekst’ veld. Dus als je daar belangrijke feitelijke informatie in gaat vermelden, kan dat nergens als dusdanig getoond of verwerkt worden (denk aan statistieken).
Zorg daarvoor dat je alle feitelijke informatie in de daarvoor bedoelde velden plaatst. Natuurlijk is de basis als geboorte-, huwelijks- en overlijdensdatum al duidelijk waar je dit moet vermelden. Maar voor andere feiten zijn ook eigen velden, bijvoorbeeld deze:
- Kerk (lid van)
- Naamswijziging
- Tweeling
- Volkstelling, enz.
Geen gevoelige informatie!
In een notitieveld kan je informatie over een persoon vermelden. Maar pas héél goed op dat je hier geen medische of kwetsende informatie invoert die je publiceert. Je moest eens weten hoeveel mensen zich storen aan informatie over een familielid wat door een ander openbaart dus online is geplaatst. Dat zegt, of kan iets zeggen over henzelf.
Denk aan geestelijke ziektes, fysieke aandoeningen, gewelddadig gedrag, (serieuze) criminaliteit, misbruik, fout in de oorlog. Dit is informatie die nog generaties lang door kan werken op nu levende personen. Als je deze toch wilt vermelden markeer het notitieveld dan als privé (niet openbaar), maar dan nog raad ik het af. Noteer het liever in een apart privé Word document.
‘Ik las mijn horoscoop. De eerste regel luidde: Neem geen notitie van slechte raad. Goed. Ik hield meteen op met lezen.‘
Wat vermeldt je wel in het notitieveld in je stamboom?
Wat kan je dan wel als notities vermelden in je stamboom? Denk aan:
- Bijzonderheden die neutraal of positief zijn, leuke anekdotes, goede verrichtingen.
- Vraagstukken in je onderzoeksfase, ‘is hij de oom van…’
- Vastlopers, waar je al hebt gezocht, waar zou je nog kunnen zoeken.
- URL’s of bronnen waar je nog naar moet kijken.
- Informatie waar je nog op wacht van een ander of uit en een archief, enz.
Conclusie
Maak gebruik van het notities in je stamboom software, maar wees je wel bewust wat je daar wel en niet in vermeldt.
13 in de oorlog | De voornaam Schalk | Mijn oma de soldaat | Taaldiversiteit in Frans-Vlaamse aktes
Pas op met zwevende personen in je stamboom Het neefje uit Ceylon komt inwonen | Het verhaal achter het Vissersmonument Als geschiedenis in je opstaat |
Ga naar de auteurspagina
Tip: Zo gebruik je de akte checklist |