Volg Yory op Facebook Twitter Pinterest YouTube LinkedIn

Missie | Team Yory | Contact | Nieuwsbrief

Nederlands NL English EN Français FR Deutsch DE Bahasa Indonesia ID

Handleiding voor het zoeken op FamilySearch

In deze handleiding leg ik verschillende zoekmethodes uit voor FamilySearch.

handleiding Family Search

Er zijn al veel archieven online, maar de Mormonen hebben toch echt meer aktes verzameld met hun wereldwijde FamilySearch.

Maar het zoeken op FamilySearch is best een uitdaging. Er zijn namelijk vele ingangen mogelijk. Je kunt op zowel zoeken op naam, als bladeren door archieven.

De mogelijkheid om op naam te zoeken betekent dat die archieven getranscribeerd moeten zijn (ontsloten), zodat ze in een database staan. Zo kan je de aktes vinden zonder dat je door de tafels hoeft te bladeren.

Bladeren met ‘Alle gepubliceerde collecties bekijken’

Maar het gevaar van tekst zoeken zonder filtering, geeft veel ruis (onbruikbare resultaten). Het kan absoluut vastlopers oplossen, maar je ziet al snel door het bos de bomen niet meer.

De mogelijkheid van ‘Alle collecties bekijken‘ is voor velen onbekend. Als je de Engelse versie hebt, dan zie je ‘Browse all images’. Browsen betekent dat je door de gefotografeerde microfiches kan bladeren.

Hiermee doorzoek je de boeken zelf, die wel zijn gedigitaliseerd, maar (nog) niet zijn getranscribeerd (geïndexeerd). Dit is het ouderwetse archief werk, maar dan online.

Nadelen van de opzet van FamilySearch

Goed zoeken in FamilySearch vind ik niet intuïtief. Je wordt overladen met ruis, en er zijn verschillende ingangen die niet overzichtelijk zijn. Maar als je eenmaal de weg kent, is het een goudmijn. Dus hopelijk helpt deze handleiding over FamilySearch daarbij.

Via Zoeken – Documenten

 • Tekstinvoer (alleen wat is geindexeerd)
  • geeft veel ruis, mits je meer zoekcriteria invoert
 • Per werelddeel / land (filteren)
  • De volgorde van filteren is niet handig: Land – Provincie – GeloofPlaatsnaamBoek.
   Terwijl je liever eerst nog een laag dieper wilt: Land – Provincie – Plaatsnaam – Boek – Geloof. B.v. als je wilt weten welke boeken er in welke stad beschikbaar zijn.
 • Bladeren via ‘Alle collecties bekijken’
  • Een belangrijke ingang, maar dit is alleen een tekstlink (die je snel over het hoofd ziet)
  • Boeken zijn vaak gebundeld als één grote bron. Terwijl je liever een ‘tussendoor-link’ wilt naar de jaren en onderdelen zoals Dopen, Trouwen, Begraven.

De zoekmethode via Zoeken – Catalogus (favoriet!)

family search

Gelukkig kun je wel zoeken via Catalogus. Hier kun je een plaatsnaam of provincie invoeren, waarna je een lijst krijgt met de beschikbare bronnen.

Deze ingang is zeker mijn favoriet, omdat je via deze weg vaak wél een overzicht krijgt wat er beschikbaar is per plaats (niet altijd bij DTB, wel bij Burgerlijke Stand).

Gelukkig zijn er enthousiastelingen die eigen overzichten hebben gemaakt van FamilySearch, zoals GenVer en deze delen. Maar niet alles is up-to-date bijgehouden. Zie onder de buttons.

Op zoek naar Jacob Biekart

Als voorbeeld ga ik op zoek naar de doopinschrijving van mijn directe oudvader (en niet betbetbet) Jacob Biekart, 5 generaties boven mij.

Hij is gedoopt op 3 december 1794 te Zwolle, OV, NL. Ik weet dat hij Luthers was, dus dat zoekt makkelijker.

 • In de basislijst van FamilySearch (Netherlands) kies ik bij Overijssel voor Browse Images.
Browse Images Family Search

 • ik kies voor Luthers
 • voor Zwolle
 • het is een gok, maar ik klik op de link: Index, Dopen 1684-1811 Dopen 1684-1811
 • aan de linkerkant bij de + en – kies ik voor meerdere plaatjes (complete uitzoom), zo heb je een goed overzicht van alle beschikbare pagina’s in het boek
 • al snel vind ik in 1794 een Jacob

Dit is de juiste. Als getuige zie ik Jacob Biekart, wat waarschijnlijk zijn opa is. Dit betekent dat deze Jacob Biekart na 1794 is overleden (maak bij hem een aantekening in je software!).

Maar in dit geval kom ik erachter dat opa maar kort van zijn kleinzoon heeft kunnen genieten, want hij overlijdt 3 weken later op 29 dec 1794.

Family Search

De Genealogie Werkbalk

De opzet van FamilySearch zou sterk verbeterd kunnen worden, als dat gebeurt, zal ik ook deze handleiding daarop aanpassen.

De Genealogie Werkbalk van Bob Coret is ook een goede ingang voor het zoeken op FamilySearch. Je selecteert FamilySearch, en vult een plaatsnaam in met optionele velden. Je wordt daarna direct doorgelinkt naar de juiste pagina!

De betrouwbaarheid van FamilySearch

Is de informatie op FamilySearch wel betrouwbaar? Ja, voor de archieven wel, want dat zijn de echte bronnen. Er van uitgaande dat er geen fouten in de aktes zitten, want dat kan namelijk wel gebeuren. Maar daar kan FamilySearch niets aan doen. Maar zoeken in de geüploade stambomen (Gedcom bestanden) is een stuk minder betrouwbaar omdat die informatie door anderen is samengesteld.

Nog meer mogelijkheden met FamilySearch

 • Bij de resultatenlijst kun je ook nog switchen tussen de tabbladen Records en Collections
 • Je kunt meedoen met transcriberen, je aktes en foto’s opslaan, de app gebruiken, en contact opnemen met andere stamboomhouders (familie?).

M.b.t. de resultaten uit stambomen: FamilySearch zoekt niet alleen in de eigen database, maar ook in My Heritage, Geneanet, Ancestry, FindmyPast.

FamilySearch voor Nederland

Startpunt Nederland Overzicht per plaats Per werelddeel  Alle Nederlandse bronnen

Conclusie

Hopelijk wijst deze handleiding voor FamilySearch je de juiste weg om de aktes te vinden die je zoekt. Juist omdat het zo gigantisch veel informatie bevat, is het een kwestie van de weg leren kennen.

Hulp bij stamboomonderzoek is nabij!
De geboorteaangifte van Yolanda
Mijn geliefde en magische goocheloom
Herkomst van de naam Lippens
Mijn interview in de EO gids
Zo doe je stamboomonderzoek stap voor stap
Van klein naar groot dankzij mijn zus
Je voorouders eren is een must
De ballonnen van mijn moeder
Herkomst van de naam van Eunen
‘Handleiding FamilySearch’

Dus ga snel naar op zoek naar de FS archieven!

Geboorten en Dopen 1564-1910 Doden en Begraven 1668-1945 Volkstellingen 1574-1940 Militairen 1807-1929 Huwelijken 1565-1892 Family Search – Research Wiki

Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief


Ieder kwartaal
Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen?


Zo gebruik je de akte checklist
over yolanda lippens

Ik ben de oprichtster van Yory. Een uit de hand gelopen hobbysite over mijn stamboomonderzoek en familiegeschiedenis met de bevindingen die ik online wilde delen. Met een groei van honderden artikelen over brede categorieën, heeft Yory inmiddels tienduizenden bezoekers per maand. Sinds 2022 wordt Yory versterkt door een team van auteurs met ieder zijn eigen specialiteit op genealogie gebied. Ik glunder dagelijks van trots en dankbaarheid.

Verder schrijf ik graag over dingen waar ik gelukkig van word. Over natuurlijk stamboomonderzoek, voorouders en mijn leven. Alles educatief en oplossingsgericht bedoeld. Want ook daar word ik gelukkig van. Mijn privé columns zijn korte waargebeurde verhalen. Maar dan wel met een vleugje drama en gedrenkt in humor. Zo ben ik dan ook wel weer.

Wil je de bewijsvoering van mijn stamboom zien?
Hier vind je al mijn aktes: https://www.yory.nl/stamboom-aktes-delen-doe-je-zo/

Zoek je voorouders op MyHeritage

NL_FTFCbanners_480320_01.png

Zoek je voorouders op Open Archieven

Lees ook...