In deze handleiding leg ik verschillende zoekmethodes uit voor FamilySearch.
Er zijn al veel archieven online, maar de Mormonen hebben toch echt meer aktes verzameld met hun wereldwijde FamilySearch.
Maar het zoeken op FamilySearch is best een uitdaging. Er zijn namelijk vele ingangen mogelijk. Je kunt op zowel zoeken op naam, als bladeren door archieven.
De mogelijkheid om op naam te zoeken betekent dat die archieven getranscribeerd moeten zijn (ontsloten), zodat ze in een database staan. Zo kan je de aktes vinden zonder dat je door de tafels hoeft te bladeren.
Bladeren met ‘Alle gepubliceerde collecties bekijken’
Maar het gevaar van tekst zoeken zonder filtering, geeft veel ruis (onbruikbare resultaten). Het kan absoluut vastlopers oplossen, maar je ziet al snel door het bos de bomen niet meer.
De mogelijkheid van ‘Alle collecties bekijken‘ is voor velen onbekend. Als je de Engelse versie hebt, dan zie je ‘Browse all images’. Browsen betekent dat je door de gefotografeerde microfiches kan bladeren.
Hiermee doorzoek je de boeken zelf, die wel zijn gedigitaliseerd, maar (nog) niet zijn getranscribeerd (geïndexeerd). Dit is het ouderwetse archief werk, maar dan online.
Nadelen van de opzet van FamilySearch
Goed zoeken in FamilySearch vind ik niet intuïtief. Je wordt overladen met ruis, en er zijn verschillende ingangen die niet overzichtelijk zijn. Maar als je eenmaal de weg kent, is het een goudmijn. Dus hopelijk helpt deze handleiding over FamilySearch daarbij.
Via Zoeken – Documenten
- Tekstinvoer (alleen wat is geindexeerd)
- geeft veel ruis, mits je meer zoekcriteria invoert
- Per werelddeel / land (filteren)
- De volgorde van filteren is niet handig: Land – Provincie – Geloof – Plaatsnaam – Boek.
Terwijl je liever eerst nog een laag dieper wilt: Land – Provincie – Plaatsnaam – Boek – Geloof. B.v. als je wilt weten welke boeken er in welke stad beschikbaar zijn.
- De volgorde van filteren is niet handig: Land – Provincie – Geloof – Plaatsnaam – Boek.
- Bladeren via ‘Alle collecties bekijken’
De zoekmethode via Zoeken – Catalogus (favoriet!)
Gelukkig kun je wel zoeken via Catalogus. Hier kun je een plaatsnaam of provincie invoeren, waarna je een lijst krijgt met de beschikbare bronnen.
Deze ingang is zeker mijn favoriet, omdat je via deze weg vaak wél een overzicht krijgt wat er beschikbaar is per plaats (niet altijd bij DTB, wel bij Burgerlijke Stand).
Gelukkig zijn er enthousiastelingen die eigen overzichten hebben gemaakt van FamilySearch, zoals GenVer en deze delen. Maar niet alles is up-to-date bijgehouden. Zie onder de buttons.
Op zoek naar Jacob Biekart
Als voorbeeld ga ik op zoek naar de doopinschrijving van mijn directe oudvader (en niet betbetbet) Jacob Biekart, 5 generaties boven mij.
Hij is gedoopt op 3 december 1794 te Zwolle, OV, NL. Ik weet dat hij Luthers was, dus dat zoekt makkelijker.
- In de basislijst van FamilySearch (Netherlands) kies ik bij Overijssel voor Browse Images.

- ik kies voor Luthers
- voor Zwolle
- het is een gok, maar ik klik op de link: Index, Dopen 1684-1811 Dopen 1684-1811
- aan de linkerkant bij de + en – kies ik voor meerdere plaatjes (complete uitzoom), zo heb je een goed overzicht van alle beschikbare pagina’s in het boek
- al snel vind ik in 1794 een Jacob
Dit is de juiste. Als getuige zie ik Jacob Biekart, wat waarschijnlijk zijn opa is. Dit betekent dat deze Jacob Biekart na 1794 is overleden (maak bij hem een aantekening in je software!).
Maar in dit geval kom ik erachter dat opa maar kort van zijn kleinzoon heeft kunnen genieten, want hij overlijdt 3 weken later op 29 dec 1794.
De Genealogie Werkbalk
De opzet van FamilySearch zou sterk verbeterd kunnen worden, als dat gebeurt, zal ik ook deze handleiding daarop aanpassen.
De Genealogie Werkbalk van Bob Coret is ook een goede ingang voor het zoeken op FamilySearch. Je selecteert FamilySearch, en vult een plaatsnaam in met optionele velden. Je wordt daarna direct doorgelinkt naar de juiste pagina!
De betrouwbaarheid van FamilySearch
Is de informatie op FamilySearch wel betrouwbaar? Ja, voor de archieven wel, want dat zijn de echte bronnen. Er van uitgaande dat er geen fouten in de aktes zitten, want dat kan namelijk wel gebeuren. Maar daar kan FamilySearch niets aan doen. Maar zoeken in de geüploade stambomen (Gedcom bestanden) is een stuk minder betrouwbaar omdat die informatie door anderen is samengesteld.
Nog meer mogelijkheden met FamilySearch
- Bij de resultatenlijst kun je ook nog switchen tussen de tabbladen Records en Collections
- Je kunt meedoen met transcriberen, je aktes en foto’s opslaan, de app gebruiken, en contact opnemen met andere stamboomhouders (familie?).
M.b.t. de resultaten uit stambomen: FamilySearch zoekt niet alleen in de eigen database, maar ook in My Heritage, Geneanet, Ancestry, FindmyPast.
FamilySearch voor Nederland
Startpunt Nederland Overzicht per plaats Per werelddeel Alle Nederlandse bronnen
Conclusie
Hopelijk wijst deze handleiding voor FamilySearch je de juiste weg om de aktes te vinden die je zoekt. Juist omdat het zo gigantisch veel informatie bevat, is het een kwestie van de weg leren kennen.
Dus ga snel naar op zoek naar de FS archieven!
Geboorten en Dopen 1564-1910 Doden en Begraven 1668-1945 Volkstellingen 1574-1940 Militairen 1807-1929 Huwelijken 1565-1892 Family Search – Research Wiki