Herkomstonderzoek eenvoudiger dankzij deze lijst

plaats niet te vinden

Herkomstonderzoek eenvoudiger dankzij deze lijst
Bron: Nationaal Archief, De Zeventien Verenigde Nederlanden (deel van de kaart).

Herkomstonderzoek eenvoudiger dankzij deze lijst

Eén van de meest voorkomende vastlopers bij stamboomonderzoek is dat het herkomstonderzoek ook vastloopt.

Dit betekent dat een voorouder uit een plaats komt die nergens meer op een kaart te vinden is. Daarbij geldt dat hoe ouder de vondst, het steeds lastiger wordt om zijn verdere herkomst te achterhalen.

Een andere hobbel is dat in de oude registers de spelling vrijwel nooit consequent is. Alles werd fonetisch opgeschreven, met alle variaties van dien. Alleen al voor het plaatjes Aarhus (Denemarken) zijn 8 verschillende spellingen gevonden.

De heer Hart

In de jaren 1950-1960 deed de heer Simon Hart, gemeentearchivaris van Amsterdam, uitgebreid onderzoek naar immigratie tijdens de 17e-18e eeuw. Hij begon met het in kaart brengen van herkomstplaatsen van huwelijkspartners die buiten Amsterdam kwamen.

Hij doorzocht alle ondertrouwregisters en verzamelde de niet-Amsterdamse plaatsnamen. Hij bekeek waar de plaats oorspronkelijk lag, of die nog bestaat, en wat de huidige naam is.

Handelsrelaties

Wat de heer Hart ook onderzocht waren de handelsrelaties van Amsterdam en de Oostzeelanden, waarbij ook notariële aktes. Hier kwamen flink wat plaatsnamen uit, die hij ook in zijn kaartsysteem opnam.

Alle informatie van zijn onderzoek is te vinden om de ‘herkomstfiches’ in het Stadsarchief Amsterdam. Voorbeelden zijn wie er uit Aken, Brussel of Christiaenzand (Noorwegen) kwamen, of hoeveel personen er voor 1811 uit Limburg in Amsterdam zijn gehuwd.

De lijst bestaat uit verwijzingen naar meer dan 57.000 plaatsnamen in meer dan 1900 pagina’s. Wij zijn de heer Hart zeer dankbaar!

‘Als Nederland niet zo klein was, zou een plaatselijke bui niet zo erg zijn.’
Vrij Nederland, Nederlands weekblad


Niet bijgewerkt

Let wel op dat de lijst is samengesteld halverwege de 20e eeuw en er sindsdien geen wijzigingen meer zijn aangebracht of geredigeerd. Dus plaatsnamen en locaties in het oosten van Europa kunnen tegenwoordig anders zijn.

Oeps, achter die naam blijken twee personen te zitten
Stel jij jezelf wel de juiste vragen bij je stamboomonderzoek?
Waarom huwde zij niet in de geboorteplaats van de bruid?
Gebruik een logboek voor je stamboomonderzoek

Ik durf het bijna niet te vragen, maar ben jij misschien bereid om een donatie te doen?
Yory is non-profit, maar de kosten zijn zeker € 400 per jaar. Met donaties kan dit platform blijven bestaan.

donatie voor yory
Maak een gratis account aan, download daarna de software
Over de auteur

Ik ben de oprichtster van Yory. Een uit de hand gelopen hobbysite over mijn stamboomonderzoek en familiegeschiedenis met de bevindingen die ik online wilde delen. Met een groei van honderden artikelen over brede categorieën, heeft Yory inmiddels tienduizenden bezoekers per maand. Sinds 2022 wordt Yory versterkt door een team van auteurs met ieder zijn eigen specialiteit op genealogie gebied. Ik glunder dagelijks van trots en dankbaarheid.

Verder schrijf ik graag over dingen waar ik gelukkig van word. Over natuurlijk stamboomonderzoek, voorouders en mijn leven. Alles educatief en oplossingsgericht bedoeld. Want ook daar word ik gelukkig van. Mijn privécolumns zijn korte waargebeurde verhalen. Maar dan wel met een vleugje drama en gedrenkt in humor. Zo ben ik dan ook wel weer.

Wil je de bewijsvoering van mijn stamboom zien? Hier vind je al mijn aktes.