Volg Yory op Facebook Twitter Pinterest YouTube LinkedIn

Missie | Team Yory | Contact | Nieuwsbrief

Nederlands NL English EN Français FR Deutsch DE Bahasa Indonesia ID

Interneringskaarten van KNIL gevangen uit de Jappenkampen

Wanneer je voorouders of familie hebt die bij de KNIL gevangen zaten, wil je vast hun interneringskaarten vinden.

KNIL krijgsgevangenen
De KNIL interneringskaart van de vader van mijn schoonvader, G. van Asperen

Wat zijn interneringskaarten?

De Interneringskaarten zijn in de Tweede Wereldoorlog door de Japanners gemaakt, met als doel de persoonlijke gegevens van krijgsgevangenen te verzamelen.

Zoals de naam, nummer, geboortedatum, rang, medische situatie, kampnaam, en eventuele overlijdensdatum van een persoon. De collectie van 48.000 kaarten bevat ook alle militairen van de Koninklijke Marine.

Voor familie en onderzoek

Deze gegevens zijn belangrijk voor een aantal groepen, zoals de nabestaanden en onderzoekers. Op medisch vlak kan er bijvoorbeeld berekend worden hoeveel mensen er aan een bepaalde ziekte zijn overleden.

Om deze bron van belangrijke informatie internationaal toegankelijk te maken, heeft een Japans team deze vertaald naar het Engels. Als je interneringskaarten tegenkomt die nog niet vertaald zijn, kan je hulp van het Nationaal Archief vragen.

U kunt me ketenen, u kunt me martelen, u kunt zelfs dit lichaam vernietigen, maar u kunt nooit mijn gedachten gevangen zetten.’
– Mahatma Gandhi, Indiaas politicus (1869-1948)


Privacy 100 jaar

In verband met de privacy, zijn alleen de kaarten openbaar van personen met een geboortejaar van 100 jaar en ouder, of die inmiddels zijn overleden. Dit betekent dat er jaarlijks ‘nieuwe’ kaarten openbaar worden gemaakt, en individueel mits de overlijdensdatum bij het Archief bewezen wordt.

Omdat niet alle gevangenen militair waren, zijn veel reservisten niet in de stamboeken geregistreerd. Ook liggen er nog stamboeken in Bandoeng, Indonesië van niet-Europese KNIL-militairen.

Conclusie

Kortom, deze collectie van interneringskaarten van KNIL gevangenen geeft een schat aan informatie. Daardoor zijn ze een fantastische bron om de kennis over je voorouders te vergroten.

NA – Interneringskaarten KNIL NA – Militairen 1815-1950 NA – Stamboeken Marine Open Archieven KNIL Stamboomforum Indonesië Stamkaarten

Buitenlandse achternamen
TV serie ‘Historisch bewijs’
Naturalisaties in NL
Akte datum vs gebeurtenis
Belastingen en je voorouders
Eén-, vijf- en tienjarige tafels
‘Interneringskaarten van KNIL gevangen uit de Jappenkampen’
Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief


Ieder kwartaal
Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen?


Zo gebruik je de akte checklist
over yolanda lippens

Ik ben de oprichtster van Yory. Een uit de hand gelopen hobbysite over mijn stamboomonderzoek en familiegeschiedenis met de bevindingen die ik online wilde delen. Met een groei van honderden artikelen over brede categorieën, heeft Yory inmiddels tienduizenden bezoekers per maand. Sinds 2022 wordt Yory versterkt door een team van auteurs met ieder zijn eigen specialiteit op genealogie gebied. Ik glunder dagelijks van trots en dankbaarheid.

Verder schrijf ik graag over dingen waar ik gelukkig van word. Over natuurlijk stamboomonderzoek, voorouders en mijn leven. Alles educatief en oplossingsgericht bedoeld. Want ook daar word ik gelukkig van. Mijn privé columns zijn korte waargebeurde verhalen. Maar dan wel met een vleugje drama en gedrenkt in humor. Zo ben ik dan ook wel weer.

Wil je de bewijsvoering van mijn stamboom zien?
Hier vind je al mijn aktes: https://www.yory.nl/stamboom-aktes-delen-doe-je-zo/

Zoek je voorouders op MyHeritage

NL_FTFCbanners_480320_01.png

Zoek je voorouders op Open Archieven

Lees ook...