Is die vermiste persoon misschien verdronken?

Heb je er wel eens over nagedacht dat een ‘vermist’ persoon in je stamboom misschien is verdronken? Met vermist bedoel ik dan een vastloper, want je weet niet wat er met hem is gebeurd.

vermist verdronken pixabay
Foto: Pickpik

In enkele archieven zijn de boeken bewaard gebleven waar vanaf 1777 gevonden lijken in werden genoteerd. Deze lijken werden haaldoden (haaldooden) genoemd, wat betekent dat het niet altijd drenkelingen waren, maar ook mensen die dood op straat gevonden werden.

Stukje kleding bewaard

Deze overleden personen werden niet altijd herkend of niemand vroeg naar ze. Als ze kleding droegen met initialen of nummers, werd dit uit de kleding geknipt en in het boek op datum toegevoegd.

Samen met vermelding van de locatie, en beschrijving van het lijk en mogelijke doodsoorzaak, kon er dan later alsnog een identificatie plaatsvinden.

Waarom verdronken ze?

Door de honger en armoede, vooral in de steden vanaf de 18e eeuw, stierven mensen vaak op straat door uitputting. Maar velen pleegden ook zelfmoord door alle ellende, armoede en uitzichtloosheid.

Ze werden van de straat of uit het water opgevist, waarna ze naar de lijkschouwer werden gebracht. Na het onderzoek en registratie werden ze op het kerkhof van het gasthuis begraven.

Probeer je verdriet niet te verdrinken: het kan zwemmen.’
– Albert Willemetz, Frans liedjesschrijver (1887-1964)


Verdronken in de Keizersgracht

Dankzij mijn onderzoek op Delpher, kwam ik erachter dat de jongere broer van mijn opa, B.J. Dannenburg, op 16-jarige leeftijd door een val is verdronken in de Keizersgracht. Lees de vermelding in de krant hier onder.

Wat moet dat afschuwelijk zijn geweest voor mijn overgrootouders (DannenburgBiekart). Hun oudste zoon Andries, mijn opa (20 jaar) was al 5 maanden geleden vertrokken op de vaart naar de Oost. Hij zou pas over 3 jaar terugkomen en bij thuiskomst zijn broertje missen. Verder hadden ze nog 5 kinderen, maar die waren allemaal nog jong.

Voorbeelden van registraties

Hieronder enkele screenshots uit het register ‘Haaldooden’ uit het Archief Amsterdam, met de stukjes kleding in het boek vastgespeld.

Amsterdamse doodsoorzaken

In de registers van de Amsterdamse doodsoorzaken, die binnenkort online toegankelijk wordt, kan je zoeken naar personen op adres. Als je iemand vindt die voldoet aan de criteria, heb je beet. Voordeel is dat dit register is opgezet toen het Bevolkingsregister al bestond, dus kan je de overlijdensakte ook terugvinden. Hiervoor kan je de tafels doorstruinen.

Een man, 30-35 jaar oud, gevonden in de Prinsengracht (Amsterdam), overleden door verdrinking

Kortom…

Als je vastloopt op een persoon, kijk dan eens of hij misschien verdronken of overleden gevonden is.

Bronnen

In deze archieven kan je zoeken naar personen die verdronken of gevonden zijn.

Amsterdam – Drenkelingen FamilySearch – Verdronken personen TMGN – Drenkelingen NA – Drenkelingen Amsterdamse doodsoorzaken

krant artikel broer opa
Het krantenbericht over de verdringing van de broer van mijn opa, B.J.J. Dannenburg, 16 jaar jong.
Zo vermeld je tweelingen | Het verleden van Nederland | Noteer altijd de godsdienst | Nederland in 7 overstromingen
TV serie ‘Het dorp’
Schepenbank boeken
Wat zijn vestbrieven?
Interview Volkskrant
Mijn online stamboom
Over molenaars
‘Is die vermiste persoon misschien verdronken?’
Webinars en Live Overzicht handleidingen Kranten van vroeger
Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief

Je ontvangt maandelijks nieuwe artikelen
Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Tip: Zo gebruik je de akte checklist

Interessante artikelen

Aan de slag met zoeken

yory