Volg Yory op Facebook Twitter Pinterest YouTube LinkedIn

Missie | Team Yory | Contact | Nieuwsbrief

Nederlands NL English EN Français FR Deutsch DE Bahasa Indonesia ID

Je voorouders eren is een absolute must

Mijn motto is dat het een absolute must is om je voorouders te eren.

voorouders eren

De afgelopen jaren dat ik intensiever mijn stambomen ben gaan onderzoeken, heb ik ontdekt dat het voor mij meer is geworden dan een hobby.

Mijn stambomen bestaan uit echte mensen, daarom heb ik ontdekt dat mijn voorouders eren een must is.

Dit was niet de reden van mijn stamboomonderzoek, maar een zeer prettige bijkomstigheid.

Mijn speurtocht heeft mij zo waar als mens veranderd en antwoorden op vragen gegeven. Ook zie ik nu goed wat ik van mijn voorouders geleerd heb

Je voorouders zijn meer dan data

Een stamboom is meer dan alleen een verzameling data, het gaat om echte mensen.

Mensen die druk bezig waren met hun leven opbouwen waarbij ze veel hebben meegemaakt. Zij zitten allemaal in jouw bloed, genen en herinneringen.

Met stamboomonderzoek breng je je verre voorouders terug naar deze tijd, waardoor hun nakomelingen met ze ‘in contact’ komen.

Je leert ze beter kennen, waarbij je niet kunt ontkomen om een band met ze te krijgen.

Voor mij is dit een belangrijke reden waarom ik stamboomonderzoek zo supergaaf vind.

De redenen van een stamboomonderzoek

Ieder persoon heeft zijn eigen redenen waarom hij stamboomonderzoek gaat doen. Waarom doe jij het eigenlijk?

Vroeger werd het vooral uit noodzaak gedaan om de poen veilig te stellen.

Maar er zijn ook redenen als het onderzoeken van je achternaam, willen weten naar wie ze zijn vernoemd, waarom bepaalde voornamen steeds terugkomen, waarom ze een bepaald beroep hadden, of ze op zee gevaren hadden of misschien heb je wel een medische reden. Of is het juist de aangetrouwde familie die je boeit?

Begin in ieder geval simpel, en duik niet direct in ingewikkelde documenten zoals notariële aktes.

‘Degenen die zich aan je binden behoor je te eren en te beminnen.’
– Machiavelli, Florentijns staatsfilosoof, 1469-1527

Waarom is stamboomonderzoek zo verslavend?

Ik merk het aan mijzelf en aan de mensen die ik help. Je wordt er ‘ingezogen’. Je vindt informatie, en wilt meer, meer, meer. Het is een verslavende jacht, gevuld met avontuur en opwinding. Je krijgt eindelijk antwoorden op je vragen en puzzels kunnen worden opgelost.

Je voorouders eren, hoe kan je dat doen?

Niet zulke fijne voorouders

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je je ouders of grootouders liever vergeet of niet wilt onderzoeken. Wat voor je band je ook hebt met je voorouders, verder dan 2 generaties verdienen het absoluut om herinnerd en geëerd te worden. Deze mensen heb je nooit persoonlijk gekend, dus zijn die familieverhalen wel waar?

Of ben je juist geïntrigeerd door de verhalen? Doe dan eens een interview met een zo oud mogelijk familielid. Stel zoveel mogelijk vragen, of organiseer een uitje of reunie om gezamenlijk vragen te kunnen oplossen.

Als je eenmaal met je stamboomonderzoek bezig bent, zul je verrast zijn hoe aangetrokken je zult voelen bij sommige voorouders. Dit hoeft niet bij iedere voorouder zo te zijn, dat is oké.

Je voorouders eren is echt een must. Hopelijk ga jij dat ook zo ervaren en doen.

Lees ook:

Mijn interview in de EO gids
Automatisch aktes vinden
Webinars en Facebook Live Sessies
Verborgen verleden van Nederland
Zo kan je foto’s ordenen
Afkortingen van geloofsovertuigingen
Met Delpher zoeken in kranten
Facebook Live: stamboomonderzoek organiseren
Zijn Smart Matches wel zo smart?
Verwanten van Yolanda Lippens

[

Overlijdensregister en DTB boekenErgernissen!Genealogie woordenboek en softwareEmigraties

Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief


Ieder kwartaal
Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Wil je ook de nieuwsbrief?


Zo gebruik je de akte checklist
over yolanda lippens

Ik ben de oprichtster van Yory. Een uit de hand gelopen hobbysite over mijn stamboomonderzoek en familiegeschiedenis met de bevindingen die ik online wilde delen. Met een groei van honderden artikelen over brede categorieën, heeft Yory inmiddels tienduizenden bezoekers per maand. Sinds 2022 wordt Yory versterkt door een team van auteurs met ieder zijn eigen specialiteit op genealogie gebied. Ik glunder dagelijks van trots en dankbaarheid.

Verder schrijf ik graag over dingen waar ik gelukkig van word. Over natuurlijk stamboomonderzoek, voorouders en mijn leven. Alles educatief en oplossingsgericht bedoeld. Want ook daar word ik gelukkig van. Mijn privé columns zijn korte waargebeurde verhalen. Maar dan wel met een vleugje drama en gedrenkt in humor. Zo ben ik dan ook wel weer.

Zoek je voorouders op Open Archieven

Zoek je voorouders op MyHeritage

NL_FTFCbanners_480320_01.png

Lees ook...