Juridische hulp en rechtspraak bij stamboom onderzoek

Collega hobby genealoog Indie van Lieshout vroeg mij laatst of een apart forum over juridische hulp en rechtspraak bij stamboom onderzoek zinvol was.

juridisch-stamboomonderzoek-pixabay-yory
Foto: Pixabay

Waarna ik meteen dacht ‘wat vreemd dat we dit nog niet hebben!’. Daaropvolgend kwam mijn verzoek aan hem of hij hier een artikel over kon schrijven, omdat dit goed aansluit bij het doel van deze website.

Juridisch forum

Nog steeds is het Stamboomforum groeiende, niet alleen in bezoekers- en ledenaantallen, maar ook wat betreft nieuwe subfora en steeds gevarieerde onderwerpen.

Steeds vaker zie ik berichten die veel te maken hebben met juridische onderwerpen. Zoals:

Dat laatste onderwerp is misschien wel een van de grootste juridische issues binnen de genealogische wereld op dit moment.

Iets meer over Indie

Zelf ben ik een laatstejaarsstudent ‘Bachelor of Laws’ in Tilburg. Ik merk steeds vaker dat deze studierichting mij goed ligt. Dat hoor ik ook van andere mensen in mijn netwerk.

Hoewel ik mezelf dan jurist mag noemen, ben ik absoluut geen doorsnee jurist. Buiten deze studie ben ik al jarenlang met geschiedenis en familiegeschiedenis bezig.

Een bijzonder interessante bezigheid. Zeker nu er de laatste jaren heel veel nieuwe soorten bronnen bijkomen. Denk maar aan de gevangenisregisters, vonnisboeken, doodsbriefjes en nog vele andere bronnen.

‘Advocaat: maakt recht wat krom is.
Paul Jacobs, Vlaams auteur (1949-)


Verschuiving in de genealogie

In de genealogische wereld valt ook wel een geleidelijke verschuiving waar te nemen van de interesse van de doorsnee onderzoeker. Waar deze vroeger voornamelijk bij de primaire bronnen (burgerlijke stand, bevolkingsregisters, parochieregisters) lag, begint deze interesse zich steeds meer te verbreden naar secundaire bronnen.

Deze verschuiving wordt ook grotendeels mogelijk gemaakt door de inspanningen van onze archieven. Steeds meer archieven worden namelijk gedigitaliseerd.

Het Brabants Historisch Informatie Centrum heeft hier een nieuwe koers mee ingezet. Doordat deze bronnen meer beschikbaar komen, wordt het voor de gemiddelde onderzoeker makkelijker aan dit onderzoek verrijkend materiaal te komen.

Met als gevolg nieuwe vragen

Wat ik persoonlijk merk, is dat deze verschuiving van interesse ook vaak zorgt voor heel veel nieuwe vragen. Daarmee dus ook op het juridische vlak, dat voor velen een tamelijk onbekend terrein is.

De juridische wereld is niet alleen een kwestie van de wettekst lezen, maar ook van het interpreteren van de wettekst. En vooral deze in samenhang te zien met de omstandigheden van die situatie.

Je zou zeker kunnen stellen dat juridisch-historisch onderzoek als een apart onderzoeksterrein te beschouwen valt. Als een soort multidisciplinaire wetenschap. Alleen is deze wetenschap in Nederland over het algemeen minder ingeburgerd dan in bijvoorbeeld de Verenigde Staten.

Voorbeelden van vragen

Het vergt kennis van zowel de geschiedwetenschap als van de rechtswetenschap om met historische juridische zaken uit de voeten te kunnen. Dat is niet voor iedereen weggelegd natuurlijk.

Regelmatig zie ik op Stamboomforum vragen voorbij komen als:

  • “Wanneer is de echtscheiding definitief en welke datum moet ik aanhouden?”
  • “Betekent erkenning ook dat iemand de echte vader is?”
  • “Welke nationaliteit heeft iemand in deze situatie?”
  • “Kan iemand mij de betekenis van deze notariële akte uitleggen?”

Je hebt dan al snel met meerdere aspecten te maken:

  • om wie of welke personen gaat het,
  • in welke context speelt dit zich af,
  • in welke periode is dit gebeurd en
  • welke wet en welk wetsartikel is hier dan op van toepassing?

Subforum over juridische zaken en rechtspraak

Dit was voor mij de aanleiding om het Stamboomforum te vragen een subforum te maken met als titel “Rechtspraak en juridisch”. En dat vonden ze een goed idee! Sommige onderwerpen zijn zo op internet te vinden, maar vaak wordt het lastig als je niet in de juridische wereld en terminologie thuis bent.

De bedoeling is dat dit forum een soort van brug zal vormen tussen de juridische en geschiedkundige wereld, waar ik hier graag persoonlijk een bijdrage aan wil leveren.

Ik ben in ieder geval erg verheugd dat mijn voorstel door het Stamboomforum met open armen is ontvangen. Hopelijk kunnen we met dit zoveelste nieuwe subforum het succes van het Stamboomforum weer een klein beetje uitbreiden.

Belgische voorouders | Profielfoto toevoegen | Parochieregisters | Generatie benaming kinderen
Scrappen met je stamboom
Favoriete personen
Kwartierstaten Yolanda Lippens
Je voorouders eren is een must
Je betbetbet overgrootvader
Geschiedenis rechtspraak
Je stamboom interpreteren
Pinterest voor je stamboom
Verrijk je stamboom (1/3)
Zoek in het leger van Napoleon
‘Juridische hulp en rechtspraak bij stamboom onderzoek’

Webinars en Live Overzicht handleidingen Kranten van vroeger
Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief

Je ontvangt maandelijks nieuwe artikelen
Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Tip: Zo gebruik je de akte checklist

Interessante artikelen

Aan de slag met zoeken

yory