Kranten van vroeger – Hilarische spotprenten

Helaas zien ze nog maar nauwelijks, maar vroeger smulde men van spotprenten in de kranten van vroeger, over allerlei onderwerpen.

Vooral de politiek was een dankbaar onderwerp, maar ook de gewone man werd op de hak genomen.

Lachen om herkenbare spotprenten

Tekenaars hadden vroeger een dankbaar beroep. Zij konden gênante of veel voorkomende situaties treffend omzetten in een tekening, wat direct herkenbaar was.

De spotprenten waren altijd voorzien van begeleidende tekst. ‘Vrouw: Dat is al je vijfde glas, denk aan de slechte tijden!’ Man: ‘Je hebt gelijk, ik zal er nog een nemen, om kracht voor de toekomst te verzamelen.’

Of de man die het eten van de vrouw niet echt kon waarderen. Na haar vraag of het hapje smaakt, antwoordt hij: ‘Ik ben blij dat ik geen herkauwer ben’.

Volgens een spotprent tekenaar uit 1887 pakken verliefde stellen pakten het slim aan. Het antwoord op de vraag ‘Waarom ga jij altijd met je meisje naar het station?’ is slim en onopvallend. ‘Daar kunnen wij elkaar ongestoord kussen. Meen meent dan dat wij afscheid nemen’.

Ergernissen over hoeden

Op de pagina ‘Mijnheer de Redacteur!’ en ‘Klachten’ staan vaak berichten van lezers die zich ergeren aan de hoeden in de schouwburg.

Zo ook de spotprent uit 1887 in de Haagsche Courant. Een mijnheer in de schouwburg klaagt: ‘Wat geeft het nu of de dames de hoeden al afzetten, als zij het haar nog hooger dragen dan vroeger de hoeden waren!’

Kranten van vroeger

Afstaan van kinderenKlachten en vuile lasterAdvertentiesVerloren en gevondenOproepenMijnheer de Redacteur!NieuwsPersoneel gezochtRelaties en huwelijk

Het nieuws van vandaag van vroeger

Lees ook:

Onze vakantiefoto’s
De dag van mijn dromen
Zelfstandige naamwoorden
Mobielofoon
Dom Dommetje
Fietstoeren
Bijna perfect
Hersenpokon
Cruising
Varende hond
Mijn goocheloom
Niks Noppes Nada

HuwelijksregistersGouden tipsFoto’s ordenenArchiveren VastlopersMijn vooroudersWie helpt mij?

Bron images: Delpher.nl

Kranten van vroeger – Spotprenten’

Webinars en Live Overzicht handleidingen Kranten van vroeger
Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief

Je ontvangt maandelijks nieuwe artikelen
Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Tip: Zo gebruik je de akte checklist

Interessante artikelen

Aan de slag met zoeken

yory