Volg Yory op Facebook Twitter Pinterest YouTube LinkedIn

Missie | Team Yory | Contact | Nieuwsbrief

Nederlands NL English EN Français FR Deutsch DE Bahasa Indonesia ID

Hilarische spotprenten – kranten van vroeger

Helaas zien ze nog maar nauwelijks, maar vroeger smulde men van spotprenten in de kranten van vroeger, over allerlei onderwerpen. Vooral de politiek was een dankbaar onderwerp, maar ook de gewone man werd op de hak genomen.

Lachen om herkenbare spotprenten

Tekenaars hadden vroeger een dankbaar beroep. Zij konden gênante of veel voorkomende situaties treffend omzetten in een tekening, wat direct herkenbaar was.

De spotprenten waren altijd voorzien van begeleidende tekst. ‘Vrouw: Dat is al je vijfde glas, denk aan de slechte tijden!’ Man: ‘Je hebt gelijk, ik zal er nog een nemen, om kracht voor de toekomst te verzamelen.’

Of de man die het eten van de vrouw niet echt kon waarderen. Na haar vraag of het hapje smaakt, antwoordt hij: ‘Ik ben blij dat ik geen herkauwer ben’.

Volgens een spotprent tekenaar uit 1887 pakken verliefde stellen pakten het slim aan. Het antwoord op de vraag ‘Waarom ga jij altijd met je meisje naar het station?’ is slim en onopvallend. ‘Daar kunnen wij elkaar ongestoord kussen. Meen meent dan dat wij afscheid nemen’.

Ergernissen over hoeden

Op de pagina ‘Mijnheer de Redacteur!’ en ‘Klachten’ staan vaak berichten van lezers die zich ergeren aan de hoeden in de schouwburg.

Zo ook de spotprent uit 1887 in de Haagsche Courant. Een mijnheer in de schouwburg klaagt: ‘Wat geeft het nu of de dames de hoeden al afzetten, als zij het haar nog hooger dragen dan vroeger de hoeden waren!’

Onze vakantiefoto’s
De dag van mijn dromen
Zelfstandige naamwoorden
Varende hond
Mijn goocheloom
Niks Noppes Nada
‘Kranten van vroeger – Spotprenten’

Bron images: Delpher.nl

Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief


Ieder kwartaal
Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen?


Zo gebruik je de akte checklist
over yolanda lippens

Ik ben de oprichtster van Yory. Een uit de hand gelopen hobbysite over mijn stamboomonderzoek en familiegeschiedenis met de bevindingen die ik online wilde delen. Met een groei van honderden artikelen over brede categorieën, heeft Yory inmiddels tienduizenden bezoekers per maand. Sinds 2022 wordt Yory versterkt door een team van auteurs met ieder zijn eigen specialiteit op genealogie gebied. Ik glunder dagelijks van trots en dankbaarheid.

Verder schrijf ik graag over dingen waar ik gelukkig van word. Over natuurlijk stamboomonderzoek, voorouders en mijn leven. Alles educatief en oplossingsgericht bedoeld. Want ook daar word ik gelukkig van. Mijn privé columns zijn korte waargebeurde verhalen. Maar dan wel met een vleugje drama en gedrenkt in humor. Zo ben ik dan ook wel weer.

Wil je de bewijsvoering van mijn stamboom zien?
Hier vind je al mijn aktes: https://www.yory.nl/stamboom-aktes-delen-doe-je-zo/

Zoek je voorouders op MyHeritage

NL_FTFCbanners_480320_01.png

Zoek je voorouders op Open Archieven

Lees ook...