Mijnheer de Redacteur! Uit de kranten van vroeger

In de kranten van vroeger gaven lezers graag hun mening aan ‘Mijnheer de Redacteur!’

Onder deze rubriek bij de ‘Ingezonden stukken’ klaagden ze niet alleen over de baldadigheid door kwajongens die met verfkwasten jassen bekladde. Maar zondagwandelaars gebruikte deze rubriek ook om het Gemeentebestuur te bedanken voor verbetering van een voetpad.

Mijnheer de Redacteur had het zwaar

Bovendien werden andere graag verraden. In 1883 laat de heer Dienaar uit Winterswijk maar al te graag weten dat het ‘Wilhelmus van Nassauen’ ondanks het verbod, toch gezongen is. En hij verklaart dat alles wat hij schrijft ‘niets anders dan de waarheid is!’

Minder ernstige, maar toch ergerlijke meningen werden geplaatst over het gebruik van een sproeikar. Ondanks dat de lokale bewoners onder een ‘onoverkomelijk stofjuk gebukt te gaan’, gaf hij ook wel toe dat de straat hierna ‘weder frisch’ is.

Hetzelfde gold voor theaters. Er werd geregeld geklaagd over de te grote hoeden van de dames. Maar de ‘ijzige luchtstroom op de hoofden ter toeschouwers’ was een terugkomende klacht.

Zijn Smart Matches wel zo smart?
Handleiding huwelijksregister
Het nut van een beeldbank
Doe een familie uitje
De Genealogie Werkbalk is top
Vraag een gratis GEM Magazine aan!
Passagierslijsten van de HAL
Statistieken uit je stamboom

Bron images: Delpher.nl

kranten vroeger mijnheer de redacteur

Kranten van vroeger – Mijnheer de Redacteur!’

Deel dit artikel op
Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief


Ieder kwartaal
Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Ontvang de nieuwsbrief


Zo gebruik je de akte checklist
over yolanda lippens
Yolanda Lippens

Ik ben de oprichtster van Yory (2016). Een uit de hand gelopen hobbysite over mijn stamboomonderzoek en bevindingen die ik 'alleen maar' online wilde delen. Met een groei van honderden artikelen over brede categorieën, heeft Yory inmiddels tienduizenden bezoekers per maand. Sinds 2022 wordt Yory versterkt door een team van auteurs met ieder zijn eigen specialiteit op genealogie gebied. Ik glunder dagelijks van trots en dankbaarheid.

Verder schrijf ik graag over dingen waar ik gelukkig van word. Over natuurlijk stamboomonderzoek, voorouders en mijn leven. Alles educatief en oplossingsgericht bedoeld. Want ook daar word ik gelukkig van. Mijn privé columns zijn korte waargebeurde verhalen. Maar dan wel met een vleugje drama en gedrenkt in humor. Zo ben ik dan ook wel weer.

Interessante artikelen

Aan de slag met zoeken