Onze voorouders konden alleen maar via de kranten van vroeger hun relaties en huwelijk bespreken. Vrijgezellen die een oproep plaatsen in de kranten voor relaties, of al direct een huwelijk wensen met een ‘levensgezellin’.
Of een nette heer zoekt een leuke dame om ‘genoeglijk de Kermis te passeren’. Tinder is er niets bij.
Emoties, spijt en geheime berichten
Men schroomden niet om berichten te plaatsen met emoties. ‘L.A., ik verkeer in groote onrust omtrent uwe gevoelens ten mijnen opzigte. Een enkel troostwoord van u, zal mij bovenmate geluk en opbeuring verschaffen’.
Soortgelijk is het bericht van G.: ‘Henri, ik lijd vreeselijk door je stilzwijgen. Telegrapheer direct, dan zal ik je zeggen waarom ik dien onzinnigen brief schreef’.
Ook stonden er berichten van spijt, misverstanden, teleurstelling dat iemand niet kwam opdagen, en zelfs geheimzinnige berichten in de kranten.
Samen naar de Kermis
De Kermis van Rotterdam in 1903 zorgde voor een toestroom van oproepen. ‘Drie leuke heeren vragen drie leuke dames’. In dezelfde kolom staat een oproep van ‘drie jongedames vragen drie nette heeren’. Hopelijk hebben ze elkaar gevonden!
Eveneens werden mensen voor de Kermis opgeroepen met ‘Ernstig gemeend’ of ‘Oprecht gemeend’. En om van de kennismaking gebruik te maken, de vraag om ‘na wederzijdsch goedvinden de kennismaking voort te zetten’.
Kranten van vroeger

Bron images: Delpher.nl
‘Kranten van vroeger – Relaties en huwelijk’