Volg Yory op Facebook Twitter Pinterest YouTube LinkedIn

Missie | Team Yory | Contact | Nieuwsbrief

Nederlands NL English EN Français FR Deutsch DE Bahasa Indonesia ID

Relaties en huwelijk – kranten van vroeger

Onze voorouders konden alleen maar via de kranten van vroeger hun relaties en huwelijk bespreken. Vrijgezellen die een oproep plaatsen in de kranten voor relaties, of al direct een huwelijk wensen met een ‘levensgezellin’.

Of een nette heer zoekt een leuke dame om ‘genoeglijk de Kermis te passeren’. Tinder is er niets bij.

Emoties, spijt en geheime berichten

Men schroomden niet om berichten te plaatsen met emoties. ‘L.A., ik verkeer in groote onrust omtrent uwe gevoelens ten mijnen opzigte. Een enkel troostwoord van u, zal mij bovenmate geluk en opbeuring verschaffen’.

Soortgelijk is het bericht van G.: ‘Henri, ik lijd vreeselijk door je stilzwijgen. Telegrapheer direct, dan zal ik je zeggen waarom ik dien onzinnigen brief schreef’.

Ook stonden er berichten van spijt, misverstanden, teleurstelling dat iemand niet kwam opdagen, en zelfs geheimzinnige berichten in de kranten.

Samen naar de Kermis

De Kermis van Rotterdam in 1903 zorgde voor een toestroom van oproepen. ‘Drie leuke heeren vragen drie leuke dames’. In dezelfde kolom staat een oproep van ‘drie jongedames vragen drie nette heeren’. Hopelijk hebben ze elkaar gevonden!

Eveneens werden mensen voor de Kermis opgeroepen met ‘Ernstig gemeend’ of ‘Oprecht gemeend’. En om van de kennismaking gebruik te maken, de vraag om ‘na wederzijdsch goedvinden de kennismaking voort te zetten’.

Kranten van vroeger

Maak een superhandige Genealogie Startpagina
Zijn Smart Matches wel zo smart?
Webinars en Facebook Live Sessies
Naamvariaties bij stamboomonderzoek
Leer Latijn voor genealogisch onderzoek
Bladeren door oude telefoongidsen
Als jouw voorvader een poorter was
Registers van de Ommerschans en Veenhuizen
kranten vroeger relaties huwelijk

Bron images: Delpher.nl

‘Kranten van vroeger – Relaties en huwelijk’

Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief


Ieder kwartaal
Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen?


Zo gebruik je de akte checklist
over yolanda lippens

Ik ben de oprichtster van Yory. Een uit de hand gelopen hobbysite over mijn stamboomonderzoek en familiegeschiedenis met de bevindingen die ik online wilde delen. Met een groei van honderden artikelen over brede categorieën, heeft Yory inmiddels tienduizenden bezoekers per maand. Sinds 2022 wordt Yory versterkt door een team van auteurs met ieder zijn eigen specialiteit op genealogie gebied. Ik glunder dagelijks van trots en dankbaarheid.

Verder schrijf ik graag over dingen waar ik gelukkig van word. Over natuurlijk stamboomonderzoek, voorouders en mijn leven. Alles educatief en oplossingsgericht bedoeld. Want ook daar word ik gelukkig van. Mijn privé columns zijn korte waargebeurde verhalen. Maar dan wel met een vleugje drama en gedrenkt in humor. Zo ben ik dan ook wel weer.

Wil je de bewijsvoering van mijn stamboom zien?
Hier vind je al mijn aktes: https://www.yory.nl/stamboom-aktes-delen-doe-je-zo/

Zoek je voorouders op MyHeritage

NL_FTFCbanners_480320_01.png

Zoek je voorouders op Open Archieven

Lees ook...