Ligt er ergens een erfenis op jou te wachten?

We dromen allemaal van een suikeroom die een fikse erfenis nalaat. Maar het hoeft niet bij dromen te blijven; tegenwoordig kan je online zoeken of je de erfgenaam van iemand bent.

erfenis-pubdom-yory
Foto: Pixabay

Stel dat iemand een testament bij de notaris heeft laten opmaken waar jij als erfgenaam wordt vermeld. Dan neemt de notaris in principe op korte termijn contact met je op.

Maar het kan gebeuren dat de notaris er niet in slaagt om je te traceren, waardoor je je erfenis na 20 jaar verjaart. Of eentje die verziekt, zoals bij deze notaris.

Centraal Testamentenregister

Gelukkig hebben we het Centraal Testamentenregister (CTR). In dit register wordt bijgehouden wie een testament heeft opgemaakt en waar. Je kunt hier gratis informeren of jij als erfgenaam geregistreerd staat in een testament van een overleden persoon.

TV serie ‘De Erfgenaam’

In 2020 werd de bijzondere TV serie ‘De Erfgenaam’ uitgezonden, gepresenteerd door Ruben Nicolai. In deze serie helpt Ruben samen met expert Klaas Zondervan, mensen die nooit hun erfenis uitbetaald hebben gekregen, en spoort mensen op die nog niet zijn getraceerd. Om te voorkomen dat het geld naar de Haagse schatkist gaat, probeert hij de erfgenamen te vinden en te helpen.

Er staat namelijk in Nederland zo’n 100 miljoen euro aan nog uit te betalen erfenissen open. Hoe fijn zou het zijn als die binnen 20 jaar bij de rechtmatige personen terecht zou komen? Kan Ruben de deelnemers opsporen?

Wat er ook gebeurt in het leven, wees goed voor mensen. Goed zijn voor mensen is een prachtige erfenis om achter te laten.’
– Taylor Swift, Amerikaans zangeres (1989-)


Kortom

Ligt er een erfenis op jou te wachten? Hier vind je de bronnen om te onderzoeken of je geregistreerd staat als erfgenaam.

Testamentenregister Erfgenamenonderzoek Nationaal Archief Stamboomforum Nalatenschappen

Terugkijken

Je kunt de TV serie ‘De erfgenaam’ terugkijken op deze kanalen.

TV Blik Uitzending gemist RTL XL

Vaarwel Nederland!
Wat is een proband?
Ten Bruggencate nummers
Vermist? Verdronken?
TV serie ‘Het dorp’
Boek ‘de Tromslager’
‘Ligt er ergens een erfenis op jou te wachten?’
Deel dit artikel op

Ga naar de auteurspagina

Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief

Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Tip: Zo gebruik je de akte checklist

Interessante artikelen

Aan de slag met zoeken

yory
Deel dit artikel op