Volg Yory op Facebook Twitter Pinterest YouTube LinkedIn

Missie | Team Yory | Contact | Nieuwsbrief

Nederlands NL English EN Français FR Deutsch DE Bahasa Indonesia ID

Een puzzel of woordzoeker van je stamboom maken

Hoe leuk is het om tijdens de feestdagen je familie een kruiswoord puzzel of woordzoeker van hun stamboom te laten invullen? Wie hem als eerste oplost, krijgt een pak Oudewijvenkoek!

Kruiswoordpuzzel maken van je stamboom
Foto: Wikimedia

Je kunt zo’n kruiswoordpuzzel of woordzoeker helemaal personaliseren. Gebruik dus niet alleen het genealogisch woordenboek, maar ook je eigen familienamen en veel gebruikte voornamen (als die er zijn).

Je kunt de puzzel zo makkelijk en moeilijk maken als je zelf wilt. Maar maak het niet te ingewikkeld, want dan haken mensen af.

Grote of kleine puzzel

De grootte van je puzzel is afhankelijk van het doel waarvoor je hem wilt gebruiken. En hebben de mensen al wat voorkennis van hun voorouders of niet?

Zo niet, dan kan je beginnen met het uitprinten van de stamboom of een diagram op papier waarbij je een korte toelichting geeft. Maak ook dit niet te lang, het is beter dan ze nog vragen hebben als dat je alles verteld.

Kruiswoordpuzzel of woordzoeker?

Als je weet dat de groep al wat voorkennis heeft, kan je de kruiswoordpuzzel gebruiken. Maar als dat niet zo is, dan is de woordzoeker een betere keuze. Daarbij hoeven ze alleen maar de aangegeven woorden door te strepen.

Wie in de wereld ben ik? Ah, dat is de grote puzzel’
– Lewis Carroll, Brits schrijver en mathematicus (1832-1898)


Voeg wel een uiteindelijke ‘oplossingszin’ toe die eenvoudig te raden is, maar wel wat lang is. Deze mag niet al voorkomen in de puzzel. Voorbeelden zijn:

betovergrootvader, vernoemingen, burgerlijke stand, bevolkingsregister, verwantschap, boedelpapieren of pesthuwelijk (kan voor hilariteit zorgen).

Conclusie

De conclusie is dus heel eenvoudig: een kruiswoordpuzzel of woordzoeker kan een ontzettend leuk onderdeel zijn van een verjaardag of tijdens de feestdagen. Niet alleen leuk, maar ook leerzaam!

Maak hier je puzzel Woordzoeker maken Eclipse Crossword

Duitse voorouders vinden | Wie ging er failliet? | De slavenregisters | Alleen jongens of meisjes?
Stamboom Lippens
Aannames doen of niet?
Over belastingen
Volkstellingen
Muziek van je voorouders
Buitenlandse achternamen
vergeet de getuige niet!
Akte datum vs gebeurtenis
‘Maak een kruiswoord puzzel of woordzoeker van je stamboom’
Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief


Ieder kwartaal
Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen?


Zo gebruik je de akte checklist
over yolanda lippens

Ik ben de oprichtster van Yory. Een uit de hand gelopen hobbysite over mijn stamboomonderzoek en familiegeschiedenis met de bevindingen die ik online wilde delen. Met een groei van honderden artikelen over brede categorieën, heeft Yory inmiddels tienduizenden bezoekers per maand. Sinds 2022 wordt Yory versterkt door een team van auteurs met ieder zijn eigen specialiteit op genealogie gebied. Ik glunder dagelijks van trots en dankbaarheid.

Verder schrijf ik graag over dingen waar ik gelukkig van word. Over natuurlijk stamboomonderzoek, voorouders en mijn leven. Alles educatief en oplossingsgericht bedoeld. Want ook daar word ik gelukkig van. Mijn privé columns zijn korte waargebeurde verhalen. Maar dan wel met een vleugje drama en gedrenkt in humor. Zo ben ik dan ook wel weer.

Wil je de bewijsvoering van mijn stamboom zien?
Hier vind je al mijn aktes: https://www.yory.nl/stamboom-aktes-delen-doe-je-zo/

Zoek je voorouders op MyHeritage

NL_FTFCbanners_480320_01.png

Zoek je voorouders op Open Archieven

Lees ook...