Maak een puzzel of woordzoeker van je stamboom

Hoe leuk is het om tijdens de feestdagen je familie een kruiswoord puzzel of woordzoeker van hun stamboom te laten invullen? Wie hem als eerste oplost krijgt een pak Oudewijvenkoek!

Kruiswoordpuzzel maken voor je stamboom
Foto: Wikimedia

Je kunt zo’n kruiswoordpuzzel of woordzoeker helemaal personaliseren. Gebruik dus niet alleen het genealogisch woordenboek, maar ook je eigen familienamen en veel gebruikte voornamen (als die er zijn).

Je kunt de puzzel zo makkelijk en moeilijk maken als je zelf wilt. Maar maak het niet te ingewikkeld, want dan haken mensen af.

Grote of kleine puzzel

De grootte van je puzzel is afhankelijk van het doel waarvoor je hem wilt gebruiken. En hebben de mensen al wat voorkennis van hun voorouders of niet?

Zo niet, dan kan je beginnen met het uitprinten van de stamboom of een diagram op papier waarbij je een korte toelichting geeft. Maak ook dit niet te lang, het is beter dan ze nog vragen hebben als dat je alles verteld.

Wie in de wereld ben ik? Ah, dat is de grote puzzel’
– Lewis Carroll, Brits schrijver en mathematicus (1832-1898)


Kruiswoordpuzzel of woordzoeker?

Als je weet dat de groep al wat voorkennis heeft, kan je de kruiswoordpuzzel gebruiken. Maar als dat niet zo is, dan is de woordzoeker een betere keuze. Daarbij hoeven ze alleen maar de aangegeven woorden door te strepen.

Voeg wel een uiteindelijke ‘oplossingszin’ toe die eenvoudig te raden is, maar wel wat lang is. Deze mag niet al voorkomen in de puzzel. Voorbeelden zijn:

betovergrootvader, vernoemingen, burgerlijke stand, bevolkingsregister, verwantschap, boedelpapieren of pesthuwelijk (kan voor hilariteit zorgen).

Conclusie

De conclusie is dus heel eenvoudig: een kruiswoordpuzzel of woordzoeker kan een ontzettend leuk onderdeel zijn van een verjaardag of tijdens de feestdagen. Niet alleen leuk, maar ook leerzaam!

Maak hier je puzzel Woordzoeker maken

Duitse voorouders vinden - Wie ging er failliet? - De slavenregisters van Suriname en Curaçao
Stamboom Lippens
Aannames doen of niet?
Over belastingen
Volkstellingen
KNIL Interneringskaarten
Buitenlandse achternamen
vergeet de getuige niet!
Akte datum vs gebeurtenis
Het Brabants Archief
De genealogie verslaving
Naturalisaties in NL
TV serie ‘Historisch bewijs’
‘Maak een kruiswoord puzzel of woordzoeker van je stamboom’
Webinars en Live Overzicht handleidingen Kranten van vroeger
Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Tip: Zo gebruik je de akte checklist
Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte

Je ontvangt maandelijks nieuwe artikelen

Interessante artikelen

yory