Volg Yory op Facebook Twitter Pinterest YouTube LinkedIn

Missie | Team Yory | Contact | Nieuwsbrief

Nederlands NL English EN Français FR Deutsch DE Bahasa Indonesia ID

Naturalisaties in Nederland vanaf de 16e eeuw

Vanaf de 16e eeuw heeft Nederland altijd een aantrekking gehad op vreemdelingen die om naturalisaties vroegen.

naturalisaties
Foto: Paspoort met stempel, PeakPX

Wat is naturalisatie?

Naturalisatie is het verkrijgen van het Nederlanderschap door vreemdelingen die in Nederland woonden, of in één van de Nederlandse koloniën (inboorlingschap).

Die vreemdelingen (vooral niet-katholieken) kwamen naar Nederland voor o.a. onze geloofsvrijheid. Maar ook werkelozen kwamen voor werk, zoals schepenbouw, varen en als dagloners.

Dus als jij een buitenlands klinkende achternaam onderzoekt, heb je een grote kans dat er in het verleden een naturalisatie is verleend.

Brabander worden

Maar naturalisaties werden niet zomaar verleend. Iemand moest eerst jaren hier wonen. Omdat Nederland in de 17e eeuw nog niet als land bestond, was naturalisatie tot Brabander niet voor iedereen weggelegd. Het was alleen voor mensen die in een ander deel van de Republiek waren geboren en die in Brabant wilde werken.

Als je zoekt in de 18e eeuw, zal je zien dat de naturalisaties werden verleend door de landheer. Toen er koningen kwamen werd het verleend door een koningsbesluit.

Een oude man gaat in zijn herinnering graag terug naar de dagen van zijn jeugd, als een vreemdeling die verlangt om naar zijn eigen land terug te keren.
Kahlil Gibran, Libanees-Amerikaans schrijver en kunstschilder (1883-1931)Naturalisaties vinden is zoekwerk

Helaas zijn nog niet alle archieven gedigitaliseerd. Dus online bladeren is niet mogelijk. Je zult eerst op zoek moeten (gokken) naar het archiefstuk, en die vervolgens opvragen bij het archief.

Eigenlijk is dit heel bizar. Deze bron is enorm belangrijk, en niet alleen voor genealogisch onderzoek. Want

  • Wat waren precies de redenen dat mensen zich hier kwamen vestigen?
  • Waar kwamen de meesten vandaan?
  • Welke beroepen hadden of kregen zij?
  • En hoe is het ze vergaan daarna?

Dit deel van onze bevolking heeft een flink aandeel in de groei van ons land gehad.

Conclusie

Kortom, informatie uit de naturalisatie archieven zijn super interessant, maar niet makkelijk om online te vinden. Het archief zal je zeker verder willen helpen, en kan het betreffende stuk scannen zodat het online als afbeelding beschikbaar komt.

Bronnen

Nat Archief – 1572-1795 Nat Archief – Naturalisaties 16e eeuw-1950 SHGV – Naturalisaties Naturalisatie Brabant 1 Naturalisaties Brabant 2

Genealogie software | Wat is een attestatie? | Je stamboom beschermen | Deep Nostalgia ™ 
Vergeet de getuige niet
De slavenregisters
Aan de slag met Molenaars
Schudden aan de stamboom
Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief


Ieder kwartaal
Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen?


Zo gebruik je de akte checklist
over yolanda lippens

Ik ben de oprichtster van Yory. Een uit de hand gelopen hobbysite over mijn stamboomonderzoek en familiegeschiedenis met de bevindingen die ik online wilde delen. Met een groei van honderden artikelen over brede categorieën, heeft Yory inmiddels tienduizenden bezoekers per maand. Sinds 2022 wordt Yory versterkt door een team van auteurs met ieder zijn eigen specialiteit op genealogie gebied. Ik glunder dagelijks van trots en dankbaarheid.

Verder schrijf ik graag over dingen waar ik gelukkig van word. Over natuurlijk stamboomonderzoek, voorouders en mijn leven. Alles educatief en oplossingsgericht bedoeld. Want ook daar word ik gelukkig van. Mijn privé columns zijn korte waargebeurde verhalen. Maar dan wel met een vleugje drama en gedrenkt in humor. Zo ben ik dan ook wel weer.

Wil je de bewijsvoering van mijn stamboom zien?
Hier vind je al mijn aktes: https://www.yory.nl/stamboom-aktes-delen-doe-je-zo/

Zoek je voorouders op MyHeritage

NL_FTFCbanners_480320_01.png

Zoek je voorouders op Open Archieven

Lees ook...