Nieuwsbrief april 2018

Nieuwsbrief van april 2018.

Beste abonnee,

N.a.v. mijn vorige nieuwsbrief ontving ik best veel vragen over de AVG Wet. Lezers dachten dat dit (ook) voor hun stamboom van toepassing was, maar de AVG gaat over het verzamelen van persoonsgegevens van levende personen, dus geldt het niet voor onze stambomen. Toch?

Niet helemaal. in iedere stamboom zitten namelijk bijna altijd levende personen dus ik verwijs je graag door naar de website van de AVG. Lees je goed in, en zorg ervoor dat je altijd toestemming hebt van de personen waarvan jij de gegevens publiceert.

Zorg er in ieder geval voor dat je in je genealogiesoftware en/of je online publicaties de instelling zo staan dat levende personen zijn afgeschermd. Ook bij het exporteren van je Gedcom!

Persoonskaarten openbaar of niet?

Naast deze onrust, wordt er momenteel ook veel gediscussieerd bij de gemeentearchieven over het wel of niet openbaar houden van persoonskaarten. De hoofdkaarthouder is dan wel overleden maar zijn kinderen worden ook vermeld, terwijl die nog in leven kunnen zijn.

Van die kinderen liggen dus de namen, geboortedata, -plaats, huwelijksdata, -plaats, woonplaats, en naam van de partner op straat, waarbij de 100/75/50 jaar regels worden overruled.

persoonskaart

Op de persoonskaart van mijn vader sta ik met mijn zus Wilma vermeld, zelfs incl. de datum dat we het huis hebben verlaten. Als ik toen was verhuisd naar een andere stad, was dat ook op deze kaart genoteerd.
Let wel: deze persoonskaart heb ik zelf openbaar laten maken omdat mijn vader al overleden is.

Hoe gaan we met deze ‘bijvangst’ om? Een groot vraagstuk, waarbij ik vanuit m’n stamboompassie zal zeggen: ‘Openbaar houden!’ maar uit privacyrestricties zal zeggen: ‘Dichttimmeren!’ Hoe denk jij daarover? Doe mee met de discussie op het Stamboomforum.

Nieuwe artikelen

De zomers en winters van vroeger
Geheimen uit poezie albums
Mormonen en stamboomonderzoek gaan hand in hand
Wat als er een vondeling in de familie zit?

Vraag van de maand

Hoe heet de vader van je betovergrootvader? Nee, dat is niet je bet-bet!
Vind hier een hint.

Lees hier alle antwoorden op de ‘vraag van de maand’.
Weet jij een leuke vraag? Stuur hem in!

De 2 meest bezochte artikelen

Oude beroepen van onze voorouders
Vind de pareltjes in een huwelijksakte

Tjalling Bakker (1901-1944)

Op 4 mei a.s. zal de Nationale Dodenherdenking mij dieper raken dan ooit. Want dankzij mijn stamboom bronnen ben ik toevallig op het spoor terechtgekomen van Tjalling Bakker, de schoolmeester van mijn moeder.

Maar Tjalling was tijdens de Tweede Wereldoorlog niet alleen schoolmeester, hij ook in het Verzet. Mijn moeder vertelde regelmatig over hem; hij was lief, streng maar rechtvaardig, en vooral gedreven.

In oktober 1943, mijn moeder was toen 15, werd Tjalling gearresteerd voor o.a. sabotage. Hij kwam met zijn compagnons in het Oranje Hotel, en is uiteindelijk op 24 april 1944 gefusillieerd op de Waalsdorpervlakte.

De fijnste meester van de wereld hebben ze vermoord op 24 april 1944′, schrijft mijn moeder in haar fotoalbum. Ze was verdrietig dat hij was vermoord, juist omdat hij vocht tegen onrecht en onderdrukking.

Ereveld in Loenen

Tjalling Bakker ligt inmiddels begraven op het Ereveld in Loenen. Helaas heeft mijn moeder nooit geweten dat hij uiteindelijk daar werd begraven.

Op 4 mei laat ik op zijn graf een boeket bezorgen uit naam van mijn moeder, met de tekst: ‘Dag fijnste meester van de wereld, dank voor uw ondergronds verzet, Rie’.

Toen ik dit allemaal ontdekte, heb ik best een traantje gelaten. Zo zie je maar; de verbinding met de Tweede Wereldoorlog kan dichter bij je zijn dan je denkt. Mam, meester Bakker wordt geëerd zoals hij heeft verdiend.

Lees hier het eigen artikel wat ik over Tjalling Bakker heb geschreven.

Lees hier alle verstuurde nieuwsbrieven [

Nieuwsbrief juni 2018april 2018februari 2018januari 2018december 2017november 2017oktober 2017september 2017

Up to date overzicht van mijn stamboom

Lees ook:

Als jouw voorvader een poorter was
Zoeken naar katholieke Zouaven
Online archief met de Familie Archivaris
Lid worden van een genealogie vereniging
Bidprentjes verzamelingen
Wat als de genealoog is overleden?
Schrijf je die naam met een Y of IJ?
Webinars en Facebook Live Sessies
Alsof je nooit bent weggeweest
Varende voorouders bij de VOC vinden
De mega collectie van de stamboomgids
Is een huwelijk tussen neef en nicht toegestaan?

DTB, geboorte, huwelijksregistersFoto’s ordenen VastlopersMijn vooroudersReünie organiseren

Webinars en Live Overzicht handleidingen Kranten van vroeger
Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Tip: Zo gebruik je de akte checklist
Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief

Je ontvangt maandelijks nieuwe artikelen

Interessante artikelen

Aan de slag met zoeken

yory