Kan jij ook helemaal wegdromen bij oude filmbeelden van Amsterdam van meer dan 100 jaar geleden?
Populair waren vooral filmbeelden vanuit een rijdende wagen. Ze reden langs de straten en pleinen van Amsterdam.
Mensen die voor hun reden of liepen keken steeds nieuwsgierig achterom wat dat grote ding (videocamera) deed.
Te zien zijn o.a. het Centraal Station, de toenmalige Lutherse Kerk aan de Singel, het Damrak, Waterlooplein, Montelbaanstoren, Rembrandtplein, Leidseplein, Blauwbrug, Haarlemmerpoort, bruggen en steigers.
Vroeger was het leven zo
Deze historische filmbeelden van Amsterdam laten zien hoe het leven toen was. Hartje Mokum, de oude Jordaan.
Veel grachten die inmiddels gedempt zijn, ook bestaan veel gebouwen niet meer en zijn herbouwd, zoals het Wilhelmina Gasthuis. Oude belangrijke gebouwen zijn gebleven, maar met een andere bestemming.
‘Het voornaamste bij een film is, dat het publiek niet in slaap valt.’
Het meeste intrigerende vind ik dat tussen al die mensen veel van mijn voorouders moeten zitten. Maar wie en waar? Is die persoon misschien mijn opa Andries?
Nieuwe straten, nieuwe verkeersregels
Voor de komst van de auto waren er alleen maar (hand)karren en fietsen, en natuurlijk de benenwagen. De straten waren van kleine stenen of een menging van grind met zand.
Pas toen de auto en de tram zijn opmars deed, werden straten geasfalteerd. Niet alleen voor het comfort, maar ook om de herrie te beperken.
Mensen liepen kriskras door elkaar. Van de stoep over de weg, schuin, link aanhoudend, moeders die hun kinderwagen dwars tegen de richting inrijden. Ze trokken zich nergens iets van aan. Geen enkel besef van het gevaar.
Door de toename van auto’s en trams gebeurden er veel ongelukken. In de oude filmbeelden van Amsterdam zie je mensen wegspringen om nog net op tijd te ontsnappen aan een kar, auto of tram.
Deze ongelukken kun je weer terugvinden in het Amsterdamse Doodsoorzaken register.
Pas veel later kwamen er belijning, verkeersborden, -regels en –agenten. Pas toen werd het strafbaar en werden er boetes uitgedeeld. Als je nog een overgrootouder in leven hebt, zal hij dat zeker herinneren.
De kleding en klasses
Op de oude videobeelden is goed te zien hoe de mensen toen gekleed gingen. Daardoor ook het verschil klasses: Mensen in lompen kleren of iemand in een net pak met stropdas, overjas, strakke schoenen en bolhoed.
Dames die in het wit gekleed gingen met een short om waren de dienstboden. Mensen die in armoede leefden zie je vaak als ‘sjouwer‘ zwoegen met een kar. Maar het verschil tussen de seizoenen is minder goed te zien. Men droeg toen nog geen shorts en teenslippers.
Opvallend voor ‘stomme’ films uit die periode zijn de teksten met commentaren tussendoor. Deze omschrijven niet alleen een volgende scène, maar geven ook een scherp oordeel over wat er te zien is.
Oude videobeelden van Amsterdam
Als echte Amsterdamse met bijna 3 brede generaties Amsterdams bloed, moet ik natuurlijk beginnen met videobeelden van mijn eigen stad.
Inmiddels zijn er ook gekleurde filmbeelden te zien uit 1922!
Niet van alle steden en regio’s zijn videobeelden, maar vaak zijn er dan wel video’s gemaakt van oude foto’s.
‘Smullen van oude filmbeelden van Amsterdam’
Oude videobeelden van Rotterdam Oude stadsbeelden van Utrecht
Zo vermeld je tweelingen in je stamboom | Verschillende godsdiensten | Nederland in 7 overstromingen
Het verleden van Nederland Blijf logisch nadenken | Wat zijn vestbrieven? MS Word of Excel? | Schjepenbank boeken Gast auteurs gezocht! |
Ga naar de auteurspagina
Tip: Zo gebruik je de akte checklist |