Podcastserie ‘Mijn oma de soldaat’

De NPO heeft een interessante podcastserie ‘Mijn oma de soldaat’ over het Vrouwenkorps in van het KNIL.

Podcastserie 'Mijn oma de soldaat', Bron: Nationaal Archief, Het Vrouwenkorps KNIL, 1946
Bron: Nationaal Archief, Het Vrouwenkorps KNIL, 1946

Toen Indonesië in 1949 onafhankelijk werd, was Mies van Bekkum daar ook. Haar kleindochter Jolien Wallast kende dat verhaal, maar stond er verder niet bij stil. Totdat oma Mies, inmiddels achterin de negentig, haar vertelt dat ze daar als soldaat was.

Mies maakte als een van de eerste vrouwelijke soldaten deel uit van het nieuw opgerichte vrouwenkorps van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL). Maar is ze daarmee ook medeplichtig aan een bedenkelijk hoofdstuk uit de Nederlandse geschiedenis?

In de vijfdelige podcastserie ‘Mijn oma de soldaat‘ brengt Joline Wallast de vrouwen van het KNIL opnieuw  tot leven.

Het verhaal

In 1948 meldde de jonge Mies van Bekkum zich in een opwelling aan voor het vrouwenkorps van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger. Na een korte training vertrok zij naar Nederlands-Indië, en kwam ze midden in de dekolonisatieoorlog terecht. Zelf hoefde Mies gelukkig niet te vechten: de KNIL-dames kregen vooral administratieve banen. Maar de vriendjes waarmee ze uitging, beleefden de politionele acties wel van dichtbij.

In 1949 verloor Nederland de oorlog en is onafhankelijk Indonesië een feit. Het KNIL werd opgeheven en daarmee raakt het Vrouwenkorps in vergetelheid. Ook voor Mies lijkt het avontuur voorbij, al krijgt dat nog een klein staartje.

Redenen om voor deze podcast te gaan zitten

  • What’s not to like? De podcast vertelt over de avontuurlijke jonge jaren van een markante hoogbejaarde, en daarmee over een volkomen vergeten stukje militaire geschiedenis, namelijk het Vrouwenkorps van het KNIL.
  • Daarnaast raakt het verhaal van oma Mies aan een actueel pijnpunt: die van de dekolonisatieoorlog, ofwel de politionele acties, ofwel dat ongemakkelijke hoofdstuk uit onze recente geschiedenis. Betekent haar rol in het KNIL dat Mies medeplichtig was aan een ‘foute oorlog’? Beseften de jongens (en meiden) die na de Oorlog naar Indië trokken eigenlijk wel waar ze aan begonnen? Hoe werd er destijds over de koloniën gedacht? En over vrouwen in uniform?
  • Inspiratie voor iedereen met Indische roots.

In het kort

De podcastserie ‘Mijn oma de soldaat’ is gemaakt door Jorien Wallast, in samenwerking met het Indisch Herinneringscentrum voor NPO Radio 1. Het is gebaseerd op ware gebeurtenissen. Met steun van het fonds, het Fonds Bijzondere Journalistieke projecten en de Gravin van Bylandt Stichting.

Luister naar de Podcast ‘Mijn oma de soldaat’
Het verhaal van Nederland | Bezoek het Famillement | Militieregisters in Brabant | Emigreren en remigreren
De Plantage van onze voorouders
Herkomstonderzoek een stuk makkelijker
Beschrijving van vrouwen op Curacao
Geschiedenis van het notariaat
Deel dit artikel op

Ga naar de auteurspagina

Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief

Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Tip: Zo gebruik je de akte checklist

Interessante artikelen

Aan de slag met zoeken

yory
Deel dit artikel op