Volg Yory op Facebook Twitter Pinterest YouTube LinkedIn

Missie | Team Yory | Contact | Nieuwsbrief

Nederlands NL English EN Français FR Deutsch DE Bahasa Indonesia ID

Podcastserie ‘Mijn oma de soldaat’

De NPO heeft een interessante podcastserie ‘Mijn oma de soldaat’ over het Vrouwenkorps in van het KNIL.

Vrouwenkorps-KNIL-yolanda-lippens-yory2.jpg
Bron: Nationaal Archief, Het Vrouwenkorps KNIL, 1946

Toen Indonesië in 1949 onafhankelijk werd, was Mies van Bekkum daar ook. Haar kleindochter Jolien Wallast kende dat verhaal, maar stond er verder niet bij stil. Totdat oma Mies, inmiddels achterin de negentig, haar vertelt dat ze daar als soldaat was.

Mies maakte als een van de eerste vrouwelijke soldaten deel uit van het nieuw opgerichte vrouwenkorps van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL). Maar is ze daarmee ook medeplichtig aan een bedenkelijk hoofdstuk uit de Nederlandse geschiedenis?

In de vijfdelige podcastserie ‘Mijn oma de soldaat‘ brengt Joline Wallast de vrouwen van het KNIL opnieuw  tot leven.

Het verhaal

In 1948 meldde de jonge Mies van Bekkum zich in een opwelling aan voor het vrouwenkorps van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger. Na een korte training vertrok zij naar Nederlands-Indië, en kwam ze midden in de dekolonisatieoorlog terecht. Zelf hoefde Mies gelukkig niet te vechten: de KNIL-dames kregen vooral administratieve banen. Maar de vriendjes waarmee ze uitging, beleefden de politionele acties wel van dichtbij.

In 1949 verloor Nederland de oorlog en is onafhankelijk Indonesië een feit. Het KNIL werd opgeheven en daarmee raakt het Vrouwenkorps in vergetelheid. Ook voor Mies lijkt het avontuur voorbij, al krijgt dat nog een klein staartje.

Redenen om voor deze podcast te gaan zitten

  • What’s not to like? De podcast vertelt over de avontuurlijke jonge jaren van een markante hoogbejaarde, en daarmee over een volkomen vergeten stukje militaire geschiedenis, namelijk het Vrouwenkorps van het KNIL.
  • Daarnaast raakt het verhaal van oma Mies aan een actueel pijnpunt: die van de dekolonisatieoorlog, ofwel de politionele acties, ofwel dat ongemakkelijke hoofdstuk uit onze recente geschiedenis. Betekent haar rol in het KNIL dat Mies medeplichtig was aan een ‘foute oorlog’? Beseften de jongens (en meiden) die na de Oorlog naar Indië trokken eigenlijk wel waar ze aan begonnen? Hoe werd er destijds over de koloniën gedacht? En over vrouwen in uniform?
  • Inspiratie voor iedereen met Indische roots.

In het kort

De podcastserie ‘Mijn oma de soldaat’ is gemaakt door Jorien Wallast, in samenwerking met het Indisch Herinneringscentrum voor NPO Radio 1. Het is gebaseerd op ware gebeurtenissen. Met steun van het fonds, het Fonds Bijzondere Journalistieke projecten en de Gravin van Bylandt Stichting.

Luister naar de Podcast ‘Mijn oma de soldaat’
Het verhaal van Nederland | Bezoek het Famillement | Militieregisters in Brabant | Emigreren en remigreren
De Plantage van onze voorouders
Herkomstonderzoek een stuk makkelijker
Beschrijving van vrouwen op Curacao
Geschiedenis van het notariaat
Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief


Ieder kwartaal
Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Wil je ook de nieuwsbrief?


Zo gebruik je de akte checklist
cathalijne-van-oort-yolanda-lippens-yory.jpg

Cathalijne van Oort (1974) is schrijver en verhalenredacteur en altijd nieuwsgierig naar bijzondere, opmerkelijke verhalen en anekdotes. Naar verhalen over Vroeger en Ergens Anders. Naar familieverhalen, vooral die uit en over Nederlands-Indië. Naar verhalen over markante mensen, en over die van (ogenschijnlijk) gewone mensen. En naar de vele verhalen die er in haar eigen familiegeschiedenis verborgen liggen.

Als ze niet naar podcasts luistert of schrijft voor haar klanten, zet Cathalijne zich in voor het Indisch Herinneringscentrum en het project Goudse Verhalen. Want zoals de Doctor al zei: ‘We are all stories, in the end. Just make it a good one, eh?

Zoek je voorouders op Open Archieven

Zoek je voorouders op MyHeritage

NL_FTFCbanners_480320_01.png

Lees ook...