Stamboom behouden als de genealoog is overleden
Wat kan je een stamboom behouden als de genealoog is overleden? Over die vraag denken helaas niet veel mensen na.
De afgelopen jaren hebben enkele mensen mij gevraagd of ik het beheer van hun stamboom wilde overnemen (stamboom Oosterling, Rijs, Maas, Emmen).
Het bleek dat het familielid was overleden, en niemand interesse had om de gegevens te beheren. Maar ze wilden zijn dankbare werk niet verloren laten gaan.
Uiteraard heb ik dit gedaan, omdat ik vind dat al het genealogische bouwwerk altijd moet blijven bestaan.
Daarbij vind ik het belangrijk dat er een levend contactpersoon is voor vragen vanuit de familie, of correcties gemaakt moeten worden.
Maar niet iedereen heeft contacten die dat zomaar wil doen. Want het vraagt ook wat verantwoordelijkheden. Dus wat dan?
Ontheemde publicatie
Een stamboom die online staat en waarvan de genealoog is overleden, noemen we een ‘ontheemde publicatie’.
Als de nabestaanden het beheer hebben over het e-mailadres van de genealoog, dan hopen we dat zij alert genoeg zijn om in het account dit te wijzigen in een ander e-mailadres.
– Juul Kinnaer, Belgisch dichter (1939-)
De nadelen van een ‘ontheemde publicatie’
Er ontstaan best wat problemen als een stamboom niet meer wordt beheerd:
- Fouten in de stamboom kunnen niet meer worden gecorrigeerd – dit betekent dat fouten eeuwig online blijven staan.
- Gepubliceerde verhalen die de privacy schenden, blijven gepubliceerd.
- Er kunnen geen aanvullingen of koppelingen gemaakt worden.
- Verwanten kunnen geen contact opnemen met familieleden in de stamboom.
Wat als de Stamboom op Genealogie Online staat?
Genealogie Online heeft het eigen procedure als een stamboom daar is gepubliceerd en is ontheemd. Zodra het e-mailadres van de beheerder meerdere keren een foutmelding teruggeeft, dan wordt het e-mailadres van die publicatie verwijderd.
Als een nabestaande wel toegang heeft tot het Genealogie Online account, dan kan hij de publicatie verwijderen in Profiel > Beheer.
Als Genealogie Online wordt benaderd door een nabestaande, dan hebben zij de keuze of ze de publicatie willen laten verwijderen of laten staan. In het laatste geval wordt de contactmogelijkheid verwijderd en de naam van de auteur gewijzigd in ‘wijlen‘.
Wat als de stamboom alleen op papier staat?
Is de stamboom alleen uitgeprint, en alle documenten zitten in ordners? Als niemand dit wil overnemen, geef het dan aan een genealogie vereniging of vraag het CBG. Of…
Ik heb alles goed geregeld
Als je niemand kan vinden om de stamboom over te nemen, ben ik bereid om deze verantwoordelijkheid te nemen. Ik beheer meerdere online stambomen, en vind dat gebouwde stambomen altijd intact en beschikbaar moeten blijven.
Mocht ik komen te overlijden, dan heb ik alles goed geregeld. Als je hier gebruik van wilt maken stuur mij dan een bericht. We kunnen dan bespreken hoe e.e.a. aan mij overgedragen kan worden.
Conclusie
Het is doodzonde om een uitgezochte stamboom verloren te laten gaan. Zorg dat al dit werk behouden blijft na het overlijden van de genealoog.
Lees ook:
‘Hoe kan je een stamboom behouden als de genealoog overleden is?’
Webinars en Live Overzicht handleidingen Kranten van vroegerTip: Zo gebruik je de akte checklist | Je ontvangt maandelijks nieuwe artikelen |
Ik schrijf over dingen waar ik blij van word. Over stamboomonderzoek, voorouders, geschiedenis, en mijn leven. Alles educatief en oplossingsgericht bedoeld. Want ook daar word ik gelukkig van. Mijn privé columns zijn korte waargebeurde verhalen. Maar dan wel met een vleugje drama en gedrenkt in humor. Zo ben ik dan ook wel weer.