Volg Yory op Facebook Twitter Pinterest YouTube LinkedIn

Missie | Team Yory | Contact | Nieuwsbrief

Nederlands NL English EN Français FR Deutsch DE Bahasa Indonesia ID

Hoe en waar kan je je stamboom online publiceren?

Zoals je weet ben ik een groot voorstander van het online delen van je stamboom gegevens, maar alleen als de gegevens betrouwbaar zijn. Maar voordat ik vertel wáár je je stamboom kunt publiceren, eerst nog deze richtlijnen waar je rekening mee moet houden.

Trouwens, als je een tegenstander bent van je stamboom online delen, lees dit artikel dan niet.

Basisrichtlijnen

Houd rekening met deze richtlijnen voordat je je stamboom gaat publiceren.

 • Ga ervan uit dat het publiceren van je stamboom zo ongeveer gelijk staat als het publiceren van een boek. Weet dus wat je publiceert.
 • Geef je stamboom een goede titel, en zorg voor een duidelijke omschrijving, met eventuele vraagstukken, opmerkingen en doelstelling.
 • Zorg dat jouw naam duidelijker vermeld staat, inclusief contact opties, datum (updates) en copyright informatie.
 • Vermeld geen informatie en media waar copyright op rust zoals foto’s.
 • Deel niets van levende personen wegens privacy, en wees secuur met gevoelige informatie van overledenen. Denk aan gezondheidsproblemen of ‘fout in de oorlog’.
 • Voeg primaire bronvermeldingen toe, of geef uitleg bij aannames uit secundaire bronnen. Vermeld eventuele twijfels in de notities.
 • Sta open voor, en controleer altijd correcties en aanvullingen van anderen.
 • Hou je stamboom up-to-date.

Publiceren vs. synchroniseren

Het online plaatsen van je stamboom noemen we publiceren. Hierna ga je bij volgende wijzigingen verder met synchroniseren. Dit betekent dat je vanaf je lokale software gewijzigde gegevens upload naar de website.

Andersom werkt dit net zo: zodra je gegevens in je online account wijzigt, worden deze gesynchroniseerd met je lokale software. Afhankelijk van je type software kan je dit automatisch laten doen, of handmatig. Dit laatste heeft mijn voorkeur.

Niets leert ons meer bescheidenheid, dan het corrigeren van de drukproeven van een boek dat men op het punt staat te publiceren.’
Paul Léautaud, Frans schrijver (1872-1956)


Familie extra toegang verlenen

Als je stamboom online staat, kan iedereen deze bekijken. Echter alleen de personen die aangemerkt zijn als ‘overleden’. Nog levende personen (of voorouders die niet zijn aangemerkt als overleden), worden niet getoond.

Maar je kunt je familie (of bekenden) speciale toegang geven tot de complete publicatie (of ze dienen een verzoek in) zodat ze alles kunnen zien. Wees zorgvuldig wie je toestemming geeft, want ze kunnen dan echt alles zien.

Waar kan je je stamboom online zetten?

Een overzicht van de sites waar je je stamboom online kunt publiceren. Dit werkt met het uploaden van een Gedcom bestand, een export uit je software. Genoemde sites zijn onafhankelijk van de software waarmee je werkt.

Note: Als je werkt met bepaalde software kan het zijn dat die een eigen platform heeft die alleen werkt met eigen software.

 • Genealogie Online
  Online kan je niets wijzigen, bij aanvullingen of correcties moet je je publicatie verversen. Gratis dienst met uitgebreide functies, goedkoop betaald abonnement voor meerdere opties. Uitgebreide koppelingen met archieven en zustersites.
 • Geneanet
 • Online wijzigen mogelijk. Gratis dienst met beperkte mogelijkheden, Premium te adviseren. Zeer uitgebreide zoek- en meldmogelijkheden en koppelingen.
 • Family Search
  Dé site van de Mormonen om te zoeken, maar ook om je site gratis te publiceren. Interessant om andere (internationale) stamboomeigenaren te vinden.
 • My Heritage / Family Tree Builder
  Je kunt hier zowel via de software (FTB) als online werken, en zelfs via de app. Upload van Gedcom. Basis is gratis tot 250 personen. Wat verwarrende en dure abonnementen opzet met 4 (onlogische) mogelijkheden. Smart Matches en connecties met andere databases. Irritant is de overweldigende reclame voor de DNA test.
 • WikiTree
  Gaan uit van één stamboom waar iedereen aan gekoppeld kan worden. Gratis. Vereisen een ‘Honour code’ en betrouwbaarheid.
 • Geni
  Grote database waar je kunt zoeken, wat ook al in het duurste abonnement van My Heritage zit. Upload van Gedcom gratis. Matches met andere stambomen. Abonnement voor 120 dollar per jaar.
 • CBG Stambomen (Stamboom Nederland)
  Upload met Gedcom. Het is mij niet duidelijk wat de voordelen zijn van een premium abonnement (kan geen overzicht vinden?). Ouderwetse opzet, ziet er verlaten uit.

Engelse sites

Sites in het Engels, die wel vertaald kunnen worden met Google Translate.

 • Find My Past
 • Britse site met alleen abonnementen. 14 dagen probeerversie. Interessant als je Engelse of Ierse voorouders hebt. Abonnement max. 15 euro p/m. Engels.
 • Ancestry
 • Upload met Gedcom, online wijzigen mogelijk. Vooral gericht op internationale stambomen (US & International). Upgrade is vrij duur, 25 tot 50 dollar per maand. Engels.

Verwijderen van je online stamboom

Wil je je stamboom publicatie uiteindelijk toch verwijderen? Dan kan dit en worden jouw gegevens gewist. Let wel: anderen hebben wel toegang tot je stamboom publicatie gehad, en hebben wellicht gegevens van je gekopieerd (hiervoor heb je uiteindelijk toestemming voor gegevens bij het publiceren an sich).

Kortom,

Het is nuttig en interessant om je stamboom online te publiceren!

De links naar de sites

Genealogie Online Geneanet Family Search My Heritage WikiTree Geni Find My Past
Ancestry CBG Stambomen

Heb je opmerkingen of aanvullingen op deze lijst? Dan hoor ik dat graag hier.

stamboom-online-publiceren-yory-
Eerste 3 generaties van mijn stamboom van beide ouders (Family Tree Builder)
Muziek van je voorouders | Is die persoon misschien verdronken? | Alleen jongens of meisjes | Napoleon in Holland
‘de Gouden Eeuw’
Vaarwel Nederland!
Verleden van Nederland
Hier die erfenis!
‘Hoe en waar kan je je stamboom online publiceren?’
Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief


Ieder kwartaal
Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Wil je ook de nieuwsbrief?


Zo gebruik je de akte checklist
over yolanda lippens

Ik ben de oprichtster van Yory. Een uit de hand gelopen hobbysite over mijn stamboomonderzoek en familiegeschiedenis met de bevindingen die ik online wilde delen. Met een groei van honderden artikelen over brede categorieën, heeft Yory inmiddels tienduizenden bezoekers per maand. Sinds 2022 wordt Yory versterkt door een team van auteurs met ieder zijn eigen specialiteit op genealogie gebied. Ik glunder dagelijks van trots en dankbaarheid.

Verder schrijf ik graag over dingen waar ik gelukkig van word. Over natuurlijk stamboomonderzoek, voorouders en mijn leven. Alles educatief en oplossingsgericht bedoeld. Want ook daar word ik gelukkig van. Mijn privé columns zijn korte waargebeurde verhalen. Maar dan wel met een vleugje drama en gedrenkt in humor. Zo ben ik dan ook wel weer.

Zoek je voorouders op Open Archieven

Zoek je voorouders op MyHeritage

NL_FTFCbanners_480320_01.png

Lees ook...