Het Amsterdams archief heeft een register met marktkaarten, en laat ik daar nou een familielid in aantreffen.

(Klik om te vergroten)
Het blijkt dat Hendrik Frederik Theunis, een neef van mijn betovergrootvader, ofwel mijn 1e neef 3 keer verwijderd, marktkoopman was met een groentestal.
Die tak van de familie woonde in hartje Jordaan, zie zijn adres op de Bloemgracht 174-I. Dat is om de hoek van de 1e Goudsbloemdwarsstraat, waar o.a. mijn oma is geboren.
Vergunning met regels
Een marktkaart (vergunning) werd uitgegeven door de Dienst Marktwezen, die toezicht hielden of de standhouder een kraam mocht hebben, en of deze aan de voorschriften voldeed. Want de marktkaarten konden ook ingetrokken worden als de eigenaar van de kraam zich niet aan de regels hield.
Een marktkraam (wat ook vaak een handkar was) moest er namelijk netjes en bezet uitzien, op de aangewezen plek staan en het marktgeld moest betaald zijn.
Helaas kwam het vaak voor dat de handel tegenviel waardoor de schulden opliepen, waardoor de vergunning weer werd ingetrokken. Ook het op een andere plek gaan staan waar meer volk langsliep, of langer open blijven dan was toegestaan, werd resoluut afgestraft met een intrekking van de vergunning.
‘Je moet het gat in de markt niet vinden, maar zelf maken.‘
De foto van Hendrik
Veel marktkaarten in dit archief (van de hele stad) bevatten een foto van de eigenaar. Toen ik de marktkaart van mijn familielid Hendrik Theunis vond, werd ik gegrepen door zijn foto. Een verschrikte blik, maar dankzij de My Heritage tool lijkt het net of hij uit een film is weggelopen. En ik zie ook nog trekken in zijn gezicht die lijken op mijn moeder en oma.
Bronnen voor onderzoek
Marktkaarten Amsterdam