Volg Yory op Facebook Twitter Pinterest YouTube LinkedIn

Missie | Team Yory | Contact | Nieuwsbrief

Nederlands NL English EN Français FR Deutsch DE Bahasa Indonesia ID

Struin langs Amsterdamse marktkaarten

Het Amsterdams archief heeft een register met marktkaarten, en laat ik daar nou een familielid in aantreffen.

Struin langs de Amsterdamse marktkaarten, HF Theunis
Bron: Stadsarchief Amsterdam, de marktkaart van H.F. Theunis, mijn 1e neef 3 keer verwijderd
(Klik om te vergroten)

Het blijkt dat Hendrik Frederik Theunis, een neef van mijn betovergrootvader, ofwel mijn 1e neef 3 keer verwijderd, marktkoopman was met een groentestal.

Die tak van de familie woonde in hartje Jordaan, zie zijn adres op de Bloemgracht 174-I. Dat is om de hoek van de 1e Goudsbloemdwarsstraat, waar o.a. mijn oma is geboren.

Vergunning met regels

Een marktkaart (vergunning) werd uitgegeven door de Dienst Marktwezen, die toezicht hielden of de standhouder een kraam mocht hebben, en of deze aan de voorschriften voldeed. Want de marktkaarten konden ook ingetrokken worden als de eigenaar van de kraam zich niet aan de regels hield.

Een marktkraam (wat ook vaak een handkar was) moest er namelijk netjes en bezet uitzien, op de aangewezen plek staan en het marktgeld moest betaald zijn.

Helaas kwam het vaak voor dat de handel tegenviel waardoor de schulden opliepen, waardoor de vergunning weer werd ingetrokken. Ook het op een andere plek gaan staan waar meer volk langsliep, of langer open blijven dan was toegestaan, werd resoluut afgestraft met een intrekking van de vergunning.

‘Je moet het gat in de markt niet vinden, maar zelf maken.
Paul Menken, Nederlands uitgever (1962-)


De foto van Hendrik

Veel marktkaarten in dit archief (van de hele stad) bevatten een foto van de eigenaar. Toen ik de marktkaart van mijn familielid Hendrik Theunis vond, werd ik gegrepen door zijn foto. Een verschrikte blik, maar dankzij de My Heritage tool lijkt het net of hij uit een film is weggelopen. En ik zie ook nog trekken in zijn gezicht die lijken op mijn moeder en oma.

De marktkraam van Maurice de Hond’s grootouders

De grootouders van Maurice de Hond hadden ook een marktkraam. Zij wonnen daarmee een eerste prijs van Fyffes voor de wijze waarop zij hun stal hadden opgezet (Fyffes was de voorloper van Chiquita). Op de foto staan zijn grootouders in het midden (de vrouw met de lichte werkjas, rechts van haar zijn grootvader).

Bron: Privécollectie Maurice de Hond, 1938, de marktkraam van zijn vader (Colorized by MyHeritage)
Bron: Privécollectie Maurice de Hond, 1938, de marktkraam van zijn grootouders (Colorized by MyHeritage)

Bronnen voor onderzoek

Marktkaarten Amsterdam
Het geheime register van gevangenen
Een opmerkelijke familie deel 2
Voer plaatsnamen consequent in
Memorieboeken uit de 15e eeuw
Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief


Ieder kwartaal
Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen?


Zo gebruik je de akte checklist
over yolanda lippens

Ik ben de oprichtster van Yory. Een uit de hand gelopen hobbysite over mijn stamboomonderzoek en familiegeschiedenis met de bevindingen die ik online wilde delen. Met een groei van honderden artikelen over brede categorieën, heeft Yory inmiddels tienduizenden bezoekers per maand. Sinds 2022 wordt Yory versterkt door een team van auteurs met ieder zijn eigen specialiteit op genealogie gebied. Ik glunder dagelijks van trots en dankbaarheid.

Verder schrijf ik graag over dingen waar ik gelukkig van word. Over natuurlijk stamboomonderzoek, voorouders en mijn leven. Alles educatief en oplossingsgericht bedoeld. Want ook daar word ik gelukkig van. Mijn privé columns zijn korte waargebeurde verhalen. Maar dan wel met een vleugje drama en gedrenkt in humor. Zo ben ik dan ook wel weer.

Wil je de bewijsvoering van mijn stamboom zien?
Hier vind je al mijn aktes: https://www.yory.nl/stamboom-aktes-delen-doe-je-zo/

Zoek je voorouders op MyHeritage

NL_FTFCbanners_480320_01.png

Zoek je voorouders op Open Archieven

Lees ook...