Volg Yory op Facebook Twitter Pinterest YouTube LinkedIn

Missie | Team Yory | Contact | Nieuwsbrief

Nederlands NL English EN Français FR Deutsch DE Bahasa Indonesia ID

Boeiende tijdgenoten van onze voorouders

Vind je het niet super gaaf om te weten wat de tijdgenoten van onze voorouders waren?

tijdgenoten-voorouders-yolanda-lippens-yory
Bron: de Nachtwacht, Rembrandt, Rijksmuseum

Eén van de meest interessante onderdelen van stamboomonderzoek is je te realiseren wat de tijdgenoten zijn geweest van je voorouders.

Dat jouw betovergrootvader een tijdgenoot was van Charles Dickens, Florence Nightingale en Abraham Lincoln?

Onze voorouders hebben destijds zeker over hun beroemde tijdgenoten in de kranten gelezen.

Vooral het feit dat mijn voorouders uit Amsterdam waarvan ik weet dat zij al vanaf rond 1758 in Amsterdam hebben rondgelopen.

Misschien hebben zij wel eens een praatje gemaakt met Rembrandt van Rijn, of woonden zij misschien dicht bij elkaar? Het lijkt een romantisch beeld, maar niet iedere beroemde tijdgenoot was een lieverdje!

Het is mij geen zorg of ik beroemd ben, maar of ik verdien beroemd te zijn.’
Seneca


Overlijden Charles Darwin

Mijn opa Dannenburg (van moederskant) was tegelijk een tiener als met de Amerikaanse president J. Edgar Hoover. De opa van mijn vader moet in de krant gelezen hebben dat Charles Darwin was overleden.

De oma van mijn moeder is in hetzelfde jaar geboren als de veel bezongen ‘Ma Baker’. Deze kennis gaat natuurlijk samen met de kennis van de Nederlandse geschiedenis, wat eigenlijk onmisbaar is om te weten.

Er bestaan softwareprogramma’s die jouw stamboomgegevens kunnen koppelen met historische figuren. Dat is leuk om te weten, maar of het echt traceerbaar is? Ik heb daar m’n twijfels over.

Het is overigens een hardnekkige mythe dat veel West Europeanen van Keizer Karel de V afstammen. En als je wel een traceerbare lijn hebt naar hem of andere elite, is hij nog maar een van de duizenden van jouw bloedlijnen.

Voorbeelden van tijdgenoten

16e eeuwcalvijnshakespearegalileipocahantas
17e eeuwrembrandtcuyptasmanvermeer
18e eeuwwashingtonmarie antoinettewillem 1louis bonaparte
19e eeuwvan goghjules verrneabaham lincolnvictor hugo
20e eeuwanne frankelvis presleyjohn wayne

Belangrijke gebeurtenissen

Niet alleen de tijdgenoten, maar ook de belangrijke gebeurtenissen uit onze geschiedenis zijn boeiend om te weten. Behalve de vreselijke oorlogen, rampen en epidemieen die gewoed hebben, zijn er ook veel uitvindingen geweest. Hierover moeten onze voorouders gelezen hebben in de kranten. Of wellicht zelf voor het eerst gebruikt hebben!

In de tijd van de genoemde familie: in 1873 overlijdt Napoleon III, en wordt de schrijfmachine voor het eerst in productie genomen (zeg maar het eerste toetsenbord).

Het jaar 1880 is ook belangrijk voor Thomas Edison want dan krijgt hij het octrooi op de gloeilamp. Enkele maanden daarvoor ziet koningin Wilhelmina voor het eerst het levenslicht.

1900 is het startjaar van de Zeppelin, want toen werd de eerste proefvlucht gemaakt die dramatisch eindigde. Rond diezelfde tijd maakt koningin Wilhelmina haar verloving bekend met Duitse hertog Hendrik van Mecklenburg-Schwerin. Van dit alles moeten ze zeker iets over gelezen en gehoord hebben!

Overzicht beroemde tijdgenoten
Melding van de Zoekopdracht monitor | Handleiding voor DTB boeken | Je voorouders eren is een must
Mijn interview in de EO gids
Oude foto’s vinden
De geboorteaangifte van Yolanda
Fout in een duplicaat akte
Terug in de tijd
Dankbaar dat ik een stamboom heb
De ballonnen van mijn moeder
Verrijk je stamboom (2/3) en (3/3)
‘Boeiende tijdgenoten van onze voorouders’
Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief


Ieder kwartaal
Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Wil je ook de nieuwsbrief?


Zo gebruik je de akte checklist
over yolanda lippens

Ik ben de oprichtster van Yory. Een uit de hand gelopen hobbysite over mijn stamboomonderzoek en familiegeschiedenis met de bevindingen die ik online wilde delen. Met een groei van honderden artikelen over brede categorieën, heeft Yory inmiddels tienduizenden bezoekers per maand. Sinds 2022 wordt Yory versterkt door een team van auteurs met ieder zijn eigen specialiteit op genealogie gebied. Ik glunder dagelijks van trots en dankbaarheid.

Verder schrijf ik graag over dingen waar ik gelukkig van word. Over natuurlijk stamboomonderzoek, voorouders en mijn leven. Alles educatief en oplossingsgericht bedoeld. Want ook daar word ik gelukkig van. Mijn privé columns zijn korte waargebeurde verhalen. Maar dan wel met een vleugje drama en gedrenkt in humor. Zo ben ik dan ook wel weer.

Zoek je voorouders op Open Archieven

Zoek je voorouders op MyHeritage

NL_FTFCbanners_480320_01.png

Lees ook...