Boeiende tijdgenoten van onze voorouders
Vind je het niet super gaaf om te weten wat de tijdgenoten van onze voorouders waren?
Eén van de meest interessante onderdelen van stamboomonderzoek is je te realiseren wat de tijdsgenoten zijn geweest van je voorouders.
Dat jouw betovergrootvader een tijdgenoot was van Charles Dickens, Florence Nightingale en Abraham Lincoln?
Onze voorouders hebben destijds zeker over hun beroemde tijdgenoten in de kranten gelezen.
Vooral het feit dat mijn voorouders uit Amsterdam waarvan ik weet dat zij al vanaf rond 1758 in Amsterdam hebben rondgelopen.
Misschien hebben zij wel eens een praatje gemaakt met Rembrandt van Rijn, of woonden zij misschien dicht bij elkaar?
Het lijkt een romantisch beeld, maar niet iedere beroemde tijdgenoot was een lieverdje!
– Seneca
Overlijden Charles Darwin
Mijn opa Dannenburg (van moederskant) was tegelijk een tiener als met de Amerikaanse president J. Edgar Hoover. De opa van mijn vader moet in de krant gelezen hebben dat Charles Darwin was overleden.
De oma van mijn moeder is in hetzelfde jaar geboren als de veel bezongen ‘Ma Baker’.
Deze kennis gaat natuurlijk samen met de kennis van de Nederlandse geschiedenis, wat eigenlijk onmisbaar is om te weten.
Er bestaan softwareprogramma’s die jouw stamboomgegevens kunnen koppelen met historische figuren. Dat is leuk om te weten, maar of het echt traceerbaar is? Ik heb daar m’n twijfels over.
Het is overigens een hardnekkige mythe dat veel West Europeanen van Keizer Karel de V afstammen. En als je wel een traceerbare lijn hebt naar hem of andere elite, is hij nog maar een van de duizenden van jouw bloedlijnen.
Voorbeelden van tijdgenoten
16e eeuw |
17e eeuw |
18e eeuw |
19e eeuw |
20e eeuw |
Belangrijke gebeurtenissen
Niet alleen de tijdgenoten, maar ook de belangrijke gebeurtenissen uit onze geschiedenis zijn boeiend om te weten. Behalve de vreselijke oorlogen, rampen en epidemieen die gewoed hebben, zijn er ook veel uitvindingen geweest. Hierover moeten onze voorouders gelezen hebben in de kranten. Of wellicht zelf voor het eerst gebruikt hebben!
In de tijd van de genoemde familie: in 1873 overlijdt Napoleon III, en wordt de schrijfmachine voor het eerst in productie genomen (zeg maar het eerste toetsenbord).
Het jaar 1880 is ook belangrijk voor Thomas Edison want dan krijgt hij het octrooi op de gloeilamp. Enkele maanden daarvoor ziet koningin Wilhelmina voor het eerst het levenslicht.
1900 is het startjaar van de Zeppelin, want toen werd de eerste proefvlucht gemaakt die dramatisch eindigde. Rond diezelfde tijd maakt koningin Wilhelmina haar verloving bekend met Duitse hertog Hendrik van Mecklenburg-Schwerin. Van dit alles moeten ze zeker iets over gelezen en gehoord hebben!
Lees ook:
Hou in het begin je stamboomonderzoek vooral simpel. Kan je een akte niet vinden, of heb je toch een vastloper? Lees dan deze gouden tips, 20 antwoorden, werkwijze en Google tips.
Zo trots als een pauw op mijn papa
‘Boeiende tijdgenoten van onze voorouders’
Overzicht beroemde tijdgenotenTip: Zo gebruik je de akte checklist | Je ontvangt maandelijks nieuwe artikelen |
Ik schrijf over dingen waar ik blij van word. Over stamboomonderzoek, voorouders, geschiedenis, en mijn leven. Alles educatief en oplossingsgericht bedoeld. Want ook daar word ik gelukkig van. Mijn privé columns zijn korte waargebeurde verhalen. Maar dan wel met een vleugje drama en gedrenkt in humor. Zo ben ik dan ook wel weer.