Volg Yory op Facebook Twitter Pinterest YouTube LinkedIn

Missie | Team Yory | Contact | Nieuwsbrief

Nederlands NL English EN Français FR Deutsch DE Bahasa Indonesia ID

Tijdlijn Nederlandse geschiedenis en stamboomonderzoek

De tijdlijn van de Nederlandse geschiedenis en stamboomonderzoek zijn nauw met elkaar verbonden.

tijdlijn-geschiedenis-wikimedia-yory
Foto :Wikimedia

Bij genealogie is het verstandig om ook meer over de geschiedenis te leren om zo gebeurtenissen van je voorouders beter te begrijpen.

Daarbij geeft het je uiteindelijk inzicht in situaties en vooral leer je de oorzaken van feiten in het leven van je voorouders.

Want een stamboom bestaat voornamelijk uit feiten: we hebben het vaak alleen over namen, data en plaatsen.

Als we deze feiten naast een bepaalde historische periode leggen, dan komt die persoon ineens in een heel ander licht te staan waardoor alles meer een verhaal wordt.

Met tijdgenoten

Hetzelfde kan gezegd worden over de historische personen uit onze geschiedenis. Als we deze personen bekijken als hun tijdgenoten, worden onze voorouders daardoor ineens een stuk interessanter.

Toch is de geschiedenis van Nederland best ingewikkeld omdat het zoveel facetten kent, en is niet in een notendop te vertellen.

Daarbij zijn er periodes die niet zo belangrijk zijn bij je stamboomonderzoek. Want in die periodes werd er nauwelijks iets geregistreerd, behalve notariële overdrachten en na de 15e eeuw de DTB boeken.

De geschiedenis is een hoop leugens waarover iedereen het eens is.’

Compact overzicht tijdlijn Nederlandse geschiedenis

Deze tijdlijn van geschiedenis is belangrijk om te weten bij stamboomonderzoek:

Vanaf 1700

En tussendoor wemelde het van de rampen en epidemieën.

Het Nederlandse landschap

Daarbij is het huidige Nederlandse landschap de laatste duizend jaar door de aanleg van polders en dijken en verdwenen dorpen ook drastisch veranderd. Uiteindelijk heeft dit grote invloed gehad op onze vaderlandse geschiedenis, vooral door het land te beschermen tegen het water.

Deze bescherming heeft de basis gelegd voor de Nederlandse handel, want de waterwegen en zeeligging van ons land zijn van grote invloed op onze geschiedenis geweest. Helaas hebben deze veranderingen er deels voor gezorgd dat dorpen van de kaart zijn weggevaagd.

Armoede

Des te meer je je voorouders gaat onderzoeken, des te meer zal je zien dat zij in grote armoede leven. Op basis van kennis van de geschiedenis, rijst ook vaak de vraag ‘waaraan overleden mensen?’ Dit wordt nu in de oude boeken van Amsterdam onderzocht, en zal straks een grote bron van kennis zijn.

Kennis van de geschiedenis kan ook een reden zijn waarom iemand stamboomonderzoek gaat doen uit nieuwsgierigheid wat hun bijdrage of leed is geweest. Als je een akte van een onwettig kind tegenkomt of zelfs een kraamvrouwbekentenis, dan schets dat een goed beeld van die tijd.

Conclusie

Verdiep je in de geschiedenis, want het zal je helpen bij je stamboomonderzoek. In TV series als ‘Verborgen Verleden’ en het oorspronkelijke Britse ‘Who Do You Think You Are’ komt de geschiedenis uit de tijd van onze voorouders vaak aan bod.

Bronnen

SchoolTV Histoclips Geschiedenisportaal Tijdlijn Wikipedia Tijdlijn Rijksmuseum

Wat is een proband?
TV serie ‘DNA Onbekend’
Fout in duplicaat akte
Vermist? Verdronken?
Wat is een nooddoop?
Terug in de tijd
‘Tijdlijn Nederlandse geschiedenis en stamboomonderzoek’
Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief


Ieder kwartaal
Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Wil je ook de nieuwsbrief?


Zo gebruik je de akte checklist
over yolanda lippens

Ik ben de oprichtster van Yory. Een uit de hand gelopen hobbysite over mijn stamboomonderzoek en familiegeschiedenis met de bevindingen die ik online wilde delen. Met een groei van honderden artikelen over brede categorieën, heeft Yory inmiddels tienduizenden bezoekers per maand. Sinds 2022 wordt Yory versterkt door een team van auteurs met ieder zijn eigen specialiteit op genealogie gebied. Ik glunder dagelijks van trots en dankbaarheid.

Verder schrijf ik graag over dingen waar ik gelukkig van word. Over natuurlijk stamboomonderzoek, voorouders en mijn leven. Alles educatief en oplossingsgericht bedoeld. Want ook daar word ik gelukkig van. Mijn privé columns zijn korte waargebeurde verhalen. Maar dan wel met een vleugje drama en gedrenkt in humor. Zo ben ik dan ook wel weer.

Zoek je voorouders op Open Archieven

Zoek je voorouders op MyHeritage

NL_FTFCbanners_480320_01.png

Lees ook...