Volg Yory op Facebook Twitter Pinterest YouTube LinkedIn

Missie | Team Yory | Contact | Nieuwsbrief

Nederlands NL English EN Français FR Deutsch DE Bahasa Indonesia ID

TV serie ‘DNA Onbekend’ ontrafelt familiegeheimen

De serie ‘DNA Onbekend’ is al jaren op TV. Vroeger gepresenteerd door de sympathieke Caroline Tensen, tegenwoordig door de innemende Dionne Stax.

dna onbekend
Foto: DBA streng – Pixabay

Het programma draait om het ontrafelen van familiegeheimen, waar de raadsels en verhoudingen centraal staan en de zoektocht naar de waarheid begint.

Twijfels en vragen

Deelnemers hebben serieuze twijfels over hun afkomst. Wie is mijn biologische vader, en zijn mijn broers en zussen wel of geen familie? Ze leven met veel onbeantwoorde vragen die een behoorlijk emotionele impact hebben.

Het gaat niet alleen om kinderen uit of vlak na de Tweede Wereldoorlog, maar er komen ook adopties en overspel aan bod.

‘DNA Onbekend’ helpt de deelnemers allereerst met familieonderzoek, waar ze veel te maken krijgt met schaamte, ontkenningen, leugens en ruzies. Het doel is om een wetenschappelijke verklaring te vinden met DNA-onderzoek, waarmee de deelnemers een streep kunnen zetten onder hun verdriet. Toch?

Het lukt niet altijd

Helaas lukt het niet om bij iedere deelnemer tot een oplossing te komen. Sterker nog, soms blijven ze met nóg meer vragen zitten. Ze dachten dat ze een kind waren van hun oom, maar met hem blijkt er geen DNA match te zijn. Of als de vermoedelijke vader inmiddels is overleden, en er geen match is met zijn kinderen.

Sommige racisten verwerpen nog steeds de duidelijke verklaring in het DNA dat alle rassen niet alleen menselijk zijn, maar bijna niet te onderscheiden.’
– Carl Sagan, Amerikaans astronoom, astrofysicus en wetenschappelijk schrijver (1934-1996)


Nazorg

Gelukkig doet het programma ‘DNA Onbekend’ aan goede nazorg. Er wordt later nog een extra ‘Hoe is het nu met’ aflevering gemaakt. Als er door de deelname geen duidelijkheid is gekomen, kan het ook nog voorkomen dat een familielid later alsnog openheid geeft.

Terugkijken

Bekijk de uitzendingen terug op deze kanalen.

Uitzending gemist NPO Start AvroTros TV Blik

Alleen jongens of meisjes erfelijk? | Muziek van je voorouders | Vermeld altijd tweelingen | Noteer de godsdienst
Je startpersoon bepalen
Het verleden van Nederland
Mijn online stamboom
Vaarwel Nederland!
‘TV serie ‘DNA Onbekend’ ontrafelt familiegeheimen’
Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief


Ieder kwartaal
Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Wil je ook de nieuwsbrief?


Zo gebruik je de akte checklist
over yolanda lippens

Ik ben de oprichtster van Yory. Een uit de hand gelopen hobbysite over mijn stamboomonderzoek en familiegeschiedenis met de bevindingen die ik online wilde delen. Met een groei van honderden artikelen over brede categorieën, heeft Yory inmiddels tienduizenden bezoekers per maand. Sinds 2022 wordt Yory versterkt door een team van auteurs met ieder zijn eigen specialiteit op genealogie gebied. Ik glunder dagelijks van trots en dankbaarheid.

Verder schrijf ik graag over dingen waar ik gelukkig van word. Over natuurlijk stamboomonderzoek, voorouders en mijn leven. Alles educatief en oplossingsgericht bedoeld. Want ook daar word ik gelukkig van. Mijn privé columns zijn korte waargebeurde verhalen. Maar dan wel met een vleugje drama en gedrenkt in humor. Zo ben ik dan ook wel weer.

Zoek je voorouders op Open Archieven

Zoek je voorouders op MyHeritage

NL_FTFCbanners_480320_01.png

Lees ook...