Volg Yory op Facebook Twitter Pinterest YouTube LinkedIn

Missie | Team Yory | Contact | Nieuwsbrief

Nederlands NL English EN Français FR Deutsch DE Bahasa Indonesia ID

TV serie ‘Nederland in 7 overstromingen’

Het is alweer enkele jaren geleden dat de TV serie ‘Nederland in 7 overstromingen’ werd uitgezonden. Daarom ben ik blij dat de afleveringen nog steeds online terug te kijken zijn.

overstromingen-picryl-yolanda-lippens-yory
Foto: Picryl, 1820, Overstroming Arkelse dam bij Gorinchem

Deze serie laat ons namelijk goed zien wat de strijd is geweest (en nog steeds!) tegen het alles verwoestende water. Al vele eeuwen zijn vele dorpen letterlijk van de kaart weggespoeld. Goed om te weten als je onderzoek doet in een bepaalde regio.

Nu zijn er niet alleen overstromingen geweest die gebieden verwoestte, maar er zijn ook ontelbare branden geweest. Kijk hier voor een overzicht van alle rampen in de geschiedenis van Nederland.

De afleveringen

De afleveringen hebben de volgende onderwerpen:

1: De afgelopen 1000 jaar met:

  • De Allerheiligenvloed van 1170
  • de inundatie (het opzettelijk onder water zetten van land) in 1572 tijdens de verdediging van Den Briel
  • rond 1809 de opkomst van liefdadigheid na overstromingen.

2: De adem Gods?

De slachtoffers van overstromingen verklaarden de rampen als ‘straf van God’. Of was het gewoon een natuurlijk noodlot of falen van de mens?

3: De ergst denkbare overstroming

In 1421 vindt de inmiddels legendarische overstroming plaats, de St Elisabethsvloed (Zuid Holland). Deze ramp betekent het einde van de Gouden Eeuw voor Dordrecht.

4: Ze steken de dijken door!

De strijd tegen het water zit de Hollanders in ons bloed. Hoe kan het dan mogelijk zijn dat we bewust het land onder water zetten?

Door de waakzaamheid en zelfbeheersing, schept de wijze zich een eiland dat niet door de overstroming verzwolgen wordt.’
– Boeddha, (ca. 450 vC – ca. 370 vC)


5: Het nieuwe land

De Afsluitdijk is ontworpen na de overstromingen in Nederland van 1916. Kan deze dijk het geloof in technologie versterken?

6: Water als wapen

Tijdens verschillende oorlogen (en dreigingen) is land bewust onder water gezet om de vijand weg te houden. Hoe en wanneer gebruikte men dit wapen?

7: Dijken, dijken, dijken

Alleen door samenwerking kan je een gebied beschermen tegen de kracht van het water. Hoe werd er vroeger eigenlijk samengewerkt? En hoe gaat dat nu?

8: Help!

Wat hebben overstromingen met het Nederlandse volk gedaan, in negatieve en positieve zin?

Leerzame TV

Dit soort series zijn super leerzaam, of je nou jong of oud bent. Daarbij kan je er informatie uithalen over gebieden waar jouw voorouders vandaan kwamen. Misschien lost het wel een vastloper op omdat je meer informatie hebt gekregen over een bepaalde periode?

Terugkijken

De serie is terug te kijken via deze kanalen.

Kijk op Uitzending Gemist Kijk op NPO Start

Voorouders in Nederlands-Indië | Help mee met het ontsluiten | Vind weeskinderen | Wat is een nooddoop?
Wat zijn vestbrieven?
MS Word of Excel gebruiken?
Verjaardagen onthouden
Blijf logisch nadenken
Fout gezien? Meld het!
Wie roddelde er?!
‘TV serie ‘Nederland in 7 overstromingen’
Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief


Ieder kwartaal
Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Wil je ook de nieuwsbrief?


Zo gebruik je de akte checklist
over yolanda lippens

Ik ben de oprichtster van Yory. Een uit de hand gelopen hobbysite over mijn stamboomonderzoek en familiegeschiedenis met de bevindingen die ik online wilde delen. Met een groei van honderden artikelen over brede categorieën, heeft Yory inmiddels tienduizenden bezoekers per maand. Sinds 2022 wordt Yory versterkt door een team van auteurs met ieder zijn eigen specialiteit op genealogie gebied. Ik glunder dagelijks van trots en dankbaarheid.

Verder schrijf ik graag over dingen waar ik gelukkig van word. Over natuurlijk stamboomonderzoek, voorouders en mijn leven. Alles educatief en oplossingsgericht bedoeld. Want ook daar word ik gelukkig van. Mijn privé columns zijn korte waargebeurde verhalen. Maar dan wel met een vleugje drama en gedrenkt in humor. Zo ben ik dan ook wel weer.

Zoek je voorouders op Open Archieven

Zoek je voorouders op MyHeritage

NL_FTFCbanners_480320_01.png

Lees ook...