Het is alweer enkele jaren geleden dat de TV serie ‘Nederland in 7 overstromingen’ werd uitgezonden. Daarom ben ik blij dat de afleveringen nog steeds online terug te kijken zijn.
Deze serie laat ons namelijk goed zien wat de strijd is geweest (en nog steeds!) tegen het alles verwoestende water. Al vele eeuwen zijn vele dorpen letterlijk van de kaart weggespoeld. Goed om te weten als je onderzoek doet in een bepaalde regio.
Nu zijn er niet alleen overstromingen geweest die gebieden verwoestte, maar er zijn ook ontelbare branden geweest. Kijk hier voor een overzicht van alle rampen in de geschiedenis van Nederland.
De afleveringen
De afleveringen hebben de volgende onderwerpen:
1: De afgelopen 1000 jaar met:
- De Allerheiligenvloed van 1170
- de inundatie (het opzettelijk onder water zetten van land) in 1572 tijdens de verdediging van Den Briel
- rond 1809 de opkomst van liefdadigheid na overstromingen.
2: De adem Gods?
De slachtoffers van overstromingen verklaarden de rampen als ‘straf van God’. Of was het gewoon een natuurlijk noodlot of falen van de mens?
3: De ergst denkbare overstroming
In 1421 vindt de inmiddels legendarische overstroming plaats, de St Elisabethsvloed (Zuid Holland). Deze ramp betekent het einde van de Gouden Eeuw voor Dordrecht.
4: Ze steken de dijken door!
De strijd tegen het water zit de Hollanders in ons bloed. Hoe kan het dan mogelijk zijn dat we bewust het land onder water zetten?
‘Door de waakzaamheid en zelfbeheersing, schept de wijze zich een eiland dat niet door de overstroming verzwolgen wordt.’
5: Het nieuwe land
De Afsluitdijk is ontworpen na de overstromingen in Nederland van 1916. Kan deze dijk het geloof in technologie versterken?
6: Water als wapen
Tijdens verschillende oorlogen (en dreigingen) is land bewust onder water gezet om de vijand weg te houden. Hoe en wanneer gebruikte men dit wapen?
7: Dijken, dijken, dijken
Alleen door samenwerking kan je een gebied beschermen tegen de kracht van het water. Hoe werd er vroeger eigenlijk samengewerkt? En hoe gaat dat nu?
8: Help!
Wat hebben overstromingen met het Nederlandse volk gedaan, in negatieve en positieve zin?
Leerzame TV
Dit soort series zijn super leerzaam, of je nou jong of oud bent. Daarbij kan je er informatie uithalen over gebieden waar jouw voorouders vandaan kwamen. Misschien lost het wel een vastloper op omdat je meer informatie hebt gekregen over een bepaalde periode?
Terugkijken
De serie is terug te kijken via deze kanalen.
Kijk op Uitzending Gemist Kijk op NPO Start
Voorouders in Nederlands-Indië | Help mee met het ontsluiten | Vind weeskinderen | Wat is een nooddoop?
Wat zijn vestbrieven? MS Word of Excel gebruiken? Verjaardagen onthouden | Blijf logisch nadenken Fout gezien? Meld het! Wie roddelde er?! |
Ga naar de auteurspagina
Tip: Zo gebruik je de akte checklist |