Ik ben gek op de grappige, en tegelijkertijd leerzame TV serie ‘Welkom in‘, die je goed laten zien in wat voor wereld je voorouders leefden.

In deze historische comedy van mini-series, spelen acteurs wisselende rollen van beroemde personen uit onze geschiedenis.
‘Welkom in…’ wordt al sinds 2012 uitgezonden. Maar de thema’s worden vaak op TV herhaald, en soms ook opnieuw opgenomen met nieuwe acteurs.
Ook zijn veel afleveringen online te bekijken via de zender, NL Ziet, Zapp, School TV en Televisiegeheugen.
Zeker voor volwassenen
Alhoewel het een serie lijkt te zijn voor alleen kinderen, is het voor volwassenen ook zeer interessant.
Zeker als je bezig bent met stamboomonderzoek waarin je het leven van de voorouders door je handen ziet gaan. Op een laagdrempelige manier feiten leren over het leven van je voorouders, dat is toch superleuk?
Bekende acteurs
Bekende Nederlandse acteurs die meedoen: Plien Bennekom, Pierre Bokma, Paul de Leeuw, Alex Klaassen, Elise Schaap, Martine Sandifort, Hans Kesting, Ilse Warringa, Remko Vrijdag, en nog veel meer.
Regisseur Niek Barendsen levert iedere keer weer een huzarenstukje m.b.t. humor, leerzame feiten, en vooral een kritische noot. Wat onze kijk op de geschiedenis is de laatste decennia best veranderd. De Gouden Eeuw heeft inmiddels een andere interpretatie van ‘Goud’, zelfverrijking, diefstal van de elite en slavernij.
Geïnterviewd door ‘Dorien Goudsmit’
De opzet van iedere mini-serie is dat Dorien Goudsmit (Plien Bennekom) per thema personen uit de geschiedenis ‘in levenden lijve‘ ontvangt.
Haar vaste intro is: ‘Hoewel ze al jaren dood zijn, maken ze speciaal voor ons een uitzondering. Hier is….!’
Dit kunnen beroemde mensen zijn, maar ook de ‘het gewone volk‘. Dorien stelt ze vragen hoe het leven was in hun tijd. Waarbij ze praten over hun triomfen en gemaakte fouten. Tegelijkertijd worden er beelden getoond uit hun leven waarop ze zelf commentaar geven, met een humoristische (maar ook terecht kritische) knipoog.
Regelmatig verschijnt er een bordje in beeld met ‘Echt waar!’ om aan te geven dat sommige absurde gebeurtenissen geen verzinsels of aannames van de makers zijn.
Hilarische onderdelen
Iedere aflevering heeft een hilarische (en ook weer leerzame) vaste kennisquiz. Hier neemt de elite en het gewone volk het tegen elkaar op.
De spelregels slaan nergens op, de spelleider is bevooroordeeld, en ook de prijs is waanzin. Maar dat maakt dit onderdeel juist zo leuk.
In een aflevering doet Vincent van Gogh mee aan ‘So You Think You Can Paint’. Of wordt koning Willem III aan een echtgenote geholpen ‘Vorst zoekt Vrouw’.
De thema’s
The mini-series ‘Welkom in’ hebben thema’s met ieder verschillende afleveringen.
- Gouden Eeuw
Handel, rijk en arm, oorlog en vrede, politiek, wetenschap, kunst, de VOC, dagelijks leven. - bij Romeinen
Romulus en Remus, Caesar en Cleopatra, Keizer Augustus, Nero, Spartacus en Crassus, Ovidius, Julius Civilis. - IJzeren Eeuw
Kunst, Wetenschap, arm en rijk, de Franse tijd in Nederland, het Koninkrijk spoelt aan, Nederland overzee, een beter land, het dagelijks leven. - 80-jarige oorlog
Het voorspel, begin van de opstand, de opstand hapert, oorlog op zee, de stedendwinger, listen en twisten, de geboorte van de Nederlanden. - Jaren ’60
Wetenschap, welvaart, kunst, dagelijks leven, opstand en revolutie, de wereld. - Jaren ’20 en ’30
De oorlogsdreiging, crisisjaren, kunst, wetenschap en techniek, roaring twenties, opkrabbelen na de oorlog.
Aan het einde van het interview moeten de gasten weer terug naar hun eigen eeuw, maar uiteindelijk gaan ze allemaal met Dorien uit eten.
Conclusie
Deze TV serie ‘Welkom in’ geeft een goed beeld hoe het leven was van onze voorouders, in welke eeuw dan ook. Ze zijn ook op DVD te verkrijgen.
Reageer op dit artikelUitzendingen TV serie ‘Welkom in…” terugkijken
NTR ‘Welkom in de 80-jarige oorlog’ Zapp TV ‘Welkom in’ Welkom in de jaren ’20 en ’30 (NL Ziet) 80-jarige oorlog (NL Ziet) Gouden Eeuw (NL Ziet) Welkom in (Schooltv) Welkom in (Televisiegeheugen)
Nijmeegse Vierdaagse | Wat is een nooddoop? | Zwart-wit foto's inkleuren | Verjaardag vergeten? | Genealogie Online