Volg Yory op Facebook Twitter Pinterest YouTube LinkedIn

Missie | Team Yory | Contact | Nieuwsbrief

Nederlands NL English EN Français FR Deutsch DE Bahasa Indonesia ID

TV serie ‘Welkom in’ de jaren van je voorouders

Ik ben gek op de grappige, en tegelijkertijd leerzame TV serie ‘Welkom in‘, die je goed laten zien in wat voor wereld je voorouders leefden.

welkom-in-voorouders-schooltv-yory
Dorien Goudsmit (Plien Bennekom) ontvangt Piet Hein (Kees Prins) en Michel de Ruyter (Frank Lammers). (Bron: Schooltv)

In deze historische comedy van mini-series, spelen acteurs wisselende rollen van beroemde personen uit onze geschiedenis.

‘Welkom in…’ wordt al sinds 2012 uitgezonden. Maar de thema’s worden vaak op TV herhaald, en soms ook opnieuw opgenomen met nieuwe acteurs.

Ook zijn veel afleveringen online te bekijken via de zender, NL Ziet, Zapp, School TV en Televisiegeheugen.

Zeker voor volwassenen

Alhoewel het een serie lijkt te zijn voor alleen kinderen, is het voor volwassenen ook zeer interessant.

Zeker als je bezig bent met stamboomonderzoek waarin je het leven van de voorouders door je handen ziet gaan. Op een laagdrempelige manier feiten leren over het leven van je voorouders, dat is toch superleuk?

Bekende acteurs

Bekende Nederlandse acteurs die meedoen: Plien Bennekom, Pierre Bokma, Paul de Leeuw, Alex Klaassen, Elise Schaap, Martine Sandifort, Hans Kesting, Ilse Warringa, Remko Vrijdag, en nog veel meer.

Regisseur Niek Barendsen levert iedere keer weer een huzarenstukje m.b.t. humor, leerzame feiten, en vooral een kritische noot. Wat onze kijk op de geschiedenis is de laatste decennia best veranderd. De Gouden Eeuw heeft inmiddels een andere interpretatie van ‘Goud’, zelfverrijking, diefstal van de elite en slavernij.

Geïnterviewd door ‘Dorien Goudsmit’

De opzet van iedere mini-serie is dat Dorien Goudsmit (Plien Bennekom) per thema personen uit de geschiedenis ‘in levenden lijve‘ ontvangt.

Haar vaste intro is: ‘Hoewel ze al jaren dood zijn, maken ze speciaal voor ons een uitzondering. Hier is….!’

Dit kunnen beroemde mensen zijn, maar ook de ‘het gewone volk‘. Dorien stelt ze vragen hoe het leven was in hun tijd. Waarbij ze praten over hun triomfen en gemaakte fouten. Tegelijkertijd worden er beelden getoond uit hun leven waarop ze zelf commentaar geven, met een humoristische (maar ook terecht kritische) knipoog.

Regelmatig verschijnt er een bordje in beeld met ‘Echt waar!’ om aan te geven dat sommige absurde gebeurtenissen geen verzinsels of aannames van de makers zijn.

Hilarische onderdelen

Iedere aflevering heeft een hilarische (en ook weer leerzame) vaste kennisquiz. Hier neemt de elite en het gewone volk het tegen elkaar op.

De spelregels slaan nergens op, de spelleider is bevooroordeeld, en ook de prijs is waanzin. Maar dat maakt dit onderdeel juist zo leuk.

In een aflevering doet Vincent van Gogh mee aan ‘So You Think You Can Paint’. Of wordt koning Willem III aan een echtgenote geholpen ‘Vorst zoekt Vrouw’.

De thema’s

The mini-series ‘Welkom in’ hebben thema’s met ieder verschillende afleveringen.

 • Gouden Eeuw
  Handel, rijk en arm, oorlog en vrede, politiek, wetenschap, kunst, de VOC, dagelijks leven.
 • bij Romeinen
  Romulus en Remus, Caesar en Cleopatra, Keizer Augustus, Nero, Spartacus en Crassus, Ovidius, Julius Civilis.
 • IJzeren Eeuw
  Kunst, Wetenschap, arm en rijk, de Franse tijd in Nederland, het Koninkrijk spoelt aan, Nederland overzee, een beter land, het dagelijks leven.
 • 80-jarige oorlog
  Het voorspel, begin van de opstand, de opstand hapert, oorlog op zee, de stedendwinger, listen en twisten, de geboorte van de Nederlanden.
 • Jaren ’60
  Wetenschap, welvaart, kunst, dagelijks leven, opstand en revolutie, de wereld.
 • Jaren ’20 en ’30
  De oorlogsdreiging, crisisjaren, kunst, wetenschap en techniek, roaring twenties, opkrabbelen na de oorlog.

Aan het einde van het interview moeten de gasten weer terug naar hun eigen eeuw, maar uiteindelijk gaan ze allemaal met Dorien uit eten.

Conclusie

Deze TV serie ‘Welkom in’ geeft een goed beeld hoe het leven was van onze voorouders, in welke eeuw dan ook. Ze zijn ook op DVD te verkrijgen.

Reageer op dit artikel

Uitzendingen TV serie ‘Welkom in…” terugkijken

NTR ‘Welkom in de 80-jarige oorlog’ Zapp TV ‘Welkom in’ Welkom in de jaren ’20 en ’30 (NL Ziet) 80-jarige oorlog (NL Ziet) Gouden Eeuw (NL Ziet) Welkom in (Schooltv) Welkom in (Televisiegeheugen)

Nijmeegse Vierdaagse | Wat is een nooddoop? | Zwart-wit foto's inkleuren | Verjaardag vergeten? | Genealogie Online
Corona en Spaanse Griep
Actiepunten voor je stamboom
Herkomst van de naam van Eunen
Lid worden genealogie vereniging
Een boek van je stamboom maken
De cholera in Amsterdam
Wat zijn memories van successie?
Voeg je stamboom toe aan een collectie
‘Welkom in de jaren van onze voorouders!’
Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief


Ieder kwartaal
Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen?


Zo gebruik je de akte checklist
over yolanda lippens

Ik ben de oprichtster van Yory. Een uit de hand gelopen hobbysite over mijn stamboomonderzoek en familiegeschiedenis met de bevindingen die ik online wilde delen. Met een groei van honderden artikelen over brede categorieën, heeft Yory inmiddels tienduizenden bezoekers per maand. Sinds 2022 wordt Yory versterkt door een team van auteurs met ieder zijn eigen specialiteit op genealogie gebied. Ik glunder dagelijks van trots en dankbaarheid.

Verder schrijf ik graag over dingen waar ik gelukkig van word. Over natuurlijk stamboomonderzoek, voorouders en mijn leven. Alles educatief en oplossingsgericht bedoeld. Want ook daar word ik gelukkig van. Mijn privé columns zijn korte waargebeurde verhalen. Maar dan wel met een vleugje drama en gedrenkt in humor. Zo ben ik dan ook wel weer.

Wil je de bewijsvoering van mijn stamboom zien?
Hier vind je al mijn aktes: https://www.yory.nl/stamboom-aktes-delen-doe-je-zo/

Zoek je voorouders op MyHeritage

NL_FTFCbanners_480320_01.png

Zoek je voorouders op Open Archieven

Lees ook...