Vanuit je luie stoel oude akten laten scannen

Hoe kan je vanuit je luie stoel oude akten laten scannen? Op het internet zijn inmiddels al talloze oude Nederlandse akten en documenten gratis en door een paar simpele klikken raadpleegbaar.

Vanuit je luie stoel oude akten laten scannen, bron PXHere
Bron: PXHere

Echter, dit is slechts een fractie van hetgeen in de grote archiefdepots aan historisch bronnenmateriaal ligt opgeslagen. Het is goed mogelijk dat hetgeen gedigitaliseerd is, nog zelfs geen 5% van het totaal beschikbare bronnenmateriaal omvat.

Studiezaal bezoeken

Al het overige bronmateriaal dat op dit moment nog niet gedigitaliseerd is, kan je enkel inzien in de studiezaal van het betreffende archief. Deze archiefstukken dien je vooraf te reserveren of aan te vragen en kunnen daar worden ingezien.

Voor menig onderzoeker zijn de openingstijden van het archief lastig in verband met bijvoorbeeld werk. Ook is het archief niet voor iedereen om de hoek, zeker niet als je slecht ter been bent.

Corona

Naast deze redenen die het in de studiezaal raadplegen van oude akten en documenten soms wat bemoeilijken, hebben wij nu ook nog eens met het coronavirus te maken. Veel archieven hebben de deuren van hun studiezalen gesloten. Of staan enkel bezoek van de studiezaal toe op afspraak, in bepaalde tijdvakken of in noodgevallen, nog minder mogelijkheden dus om de studiezaal eens een bezoekje te brengen.

Scannen op verzoek, scanning on demand

Mocht je wegens corona of een andere reden geen mogelijkheid hebben om naar het archief te gaan, sommige archieven bieden een gratis scannen-op-verzoekservice aan. Hiermee kan je heel eenvoudig diverse archiefstukken of inventarisnummers vanachter je laptop laten digitaliseren. Sommige archieven bieden geen “echte” scanservice aan, maar je kan ze wel per mail verzoeken een klein aantal losse akten of stukken te laten scannen, Dit kan bijvoorbeeld bij:

  • Collectie Overijssel (wordt straks een scanservice)
  • Regionaal Archief Nijmegen (alleen notariële akten)
  • Regionaal Historisch Centrum Eindhoven (wordt straks een scanservice)
  • Stadsarchief Breda

Conclusie

Met een paar klikken kan je het archief een scanverzoek sturen en dan worden – variërend van een paar weken tot meerdere maanden – een of meerdere inventarisnummers voor je gescand. En dat vanuit je luie stoel!

Laat hier je stukken scannen

Brabants Historisch Informatie Centrum Erfgoedcentrum Zutphen Gelders Archief Gemeentearchief Barneveld Gemeentearchief Ede Haags Gemeentearchief Noord-Hollands Archief Regionaal Archief Alkmaar Regionaal Archief Rivierenland Regionaal Archief Tilburg Stadsarchief Amsterdam Stadsarchief Rotterdam Het Utrechts Archief West-Brabants Archief Zeeuws Archief

Stamboom en kunst | Laat je voorouders spreken met LiveStory! | De ster met staart | Vind hier strafvonnissen
Geboren als Belg, gestorven als Nederlander
Geef je voorouders een plek in je leven
Trijntje klaag over haar Bestemoer
Schandelijke moord op broers de Witt
‘Vanuit je luie stoel oude akten laten scannen’
Deel dit artikel op

Ga naar de auteurspagina

Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief

Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Tip: Zo gebruik je de akte checklist

Interessante artikelen

Aan de slag met zoeken

yory
Deel dit artikel op