Volg Yory op Facebook Twitter Pinterest YouTube LinkedIn

Missie | Team Yory | Contact | Nieuwsbrief

Nederlands NL English EN Français FR Deutsch DE Bahasa Indonesia ID

TV serie ‘Verborgen verleden van Nederland’

Waarom is de TV serie ‘Verborgen verleden van Nederland’ interessant voor de genealoog? Omdat juist informatie over steden belangrijk kan zijn bij stamboomonderzoek.

flickr-frans-berkelaar-yory verborgen verleden nederland
De oude haven van Rotterdam (Foto: Flickr, Frans Berkelaar)

In deze TV serie van de NTR, bezoekt Waldemar Torenstra interessante steden van Nederland met een indrukwekkend verleden. Als je voorouders hebt in deze plaatsen, dan is het zeker een aanrader om die aflevering te bekijken.

Hopelijk komt er nog een vervolg op deze TV serie, want er zijn nog zoveel dorpen en steden in Nederland die onderbelicht zijn. Deze documentaires kunnen je zomaar op weg helpen bij een vastloper, of een ingeving waar je niet eerder aan dacht.

De bezochte plaatsen in de afleveringen

Een overzicht van de plaatsen die door Waldemar worden bezocht.

Rotterdam – Oude Haven

De Oude Haven was en is gelukkig nog steeds het hart van Rotterdam. Deze stad heeft rijke historie, maar is tijdens de Tweede Wereldoorlog volledig verwoest.

Gelukkig is de Oude Haven wel bewaard gebleven, wat een surrealistisch beeld geeft tussen vroeger en heden.

Heb je voorouders in Rotterdam? Hou dan hun motto ’Geen woorden maar daden’ aan, en duik in de archieven.

Verleden heb je, toekomst moet je maken.’
– Marc Andries, Belgisch schrijver en dichter (1939-)


Maastricht – het Vrijthof

Op het beroemde Vrijthof in het hart van Maastricht kan je flaneren, lekker eten en walsen op André Rieu. Maar wist je dat daar vroeger veel mensen op de brandstapel beland zijn? Burgers werden bij ‘beschuldigingen’ zonder enig proces keihard ter dood veroordeeld.

Loop je vast in Maastricht? Denk dan eens aan deze doodsoorzaak. Niet alleen de recente geschiedenis van Maastricht is interessant. Het verborgen verleden van Nederland begint hier al met de Romeinen.

Terschelling – de Brandaris

Al meer dan 4 eeuwen waakt de oudste vuurtoren van Nederland, de Brandaris, over Terschelling en zijn bewoners. Het is boeiend om te weten hoe deze statige toren, naast weer en wind, de Engelsen in 1666 heeft weten te trotseren. De geschiedenis van dit indrukkende eiland en toren, is een ‘must see’ als je voorouders zoekt op Terschelling.

Amsterdam – Portugese synagoge

Door de geloofsoorlogen trokken Portugese Joden naar het vrije Nederland. Zij vonden een nieuw thuis in Amsterdam en bouwde de Portugese Synagoge. Ondanks de vervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog wist de Portugese Synagoge rechtop te blijven staan. De plek met een aangrijpende geschiedenis, staat nu voor leven en leren.

Giethoorn

De laatste decennia heeft het massatoerisme dit pittoreske en ooit geïsoleerde dorpje volledig overspoeld. Het karakteristieke dorp heeft een ruig landschap maar idyllisch dorpsaanzicht. Veel families in Giethoorn zijn al eeuwen honkvast. Dus stamboomonderzoek – maar ook een fysiek bezoek – zal zeker positieve resultaten opleveren.

Paleis Soestdijk

Iedereen kent Paleis Soestdijk van de defilés van Koningin Juliana. Het Paleis heeft een interessante geschiedenis, maar niet alleen voor het koningshuis. In eerste instantie zul je niet aan deze plek denken voor je stamboomonderzoek. Maar wist je dat er inmiddels digitale archieven zijn van het hofpersoneel?

Den Haag – Hotel Des Indes

In de uitzendingen van ‘Verborgen Verleden van Nederland’ komt Den Haag ook aanbod. Naast de historie van de stad ‘s Gravenhage, heeft het chique Hotel Des Indes ook een eigen rijk verleden. Wat heeft dit hotel voor de stad en zijn bewoners betekend? Er waren geheime ontmoetingen en grote feesten, die zelfs tot ingrijpen van de overheid leidde.

Daar zijn absoluut berichten over in de kranten te vinden. Mocht je voorouders in Rotterdam hebben, dan hebben zij hier zeker over gehoord.

Groningen – Martinitoren

De Groningers zijn maar wat trots op het hoogste gebouw van hun stad, de Martinitoren. Deze toren heeft niet alleen geleden tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar was zelfs al een doelwit vanaf de 17e eeuw. Naast de schade door bliksem en stormen, staat hij nog altijd statig rechtop. De Martinitoren is al eeuwenlang de basis en verbintenis voor en met zijn bewoners.

Zoek in de archieven van Rotterdam Zoek in de archieven van Maastricht Zoek in de archieven van Terschelling Zoek in de archieven van Amsterdam Zoek in de archieven van Giethoorn Zoek in de archieven van Baarn Wie was in dienst van het hof? Zoek in de archieven van ‘s Gravenhage (Den Haag) Zoek in de archieven van Groningen NTR TV serie ‘Verborgen verleden van Nederland’

Japanse KNIL interneringskaarten - De genealogie verslaving - Waar komt die buitenlandse achternaam vandaan?
Het Brabants Archief
Akte datum vs gebeurtenis
Historische adresboeken
Duitse voorouders vinden
TV serie ‘Historisch bewijs’
Vraag het archief om hulp
TV serie ‘Verborgen verleden van Nederland’
Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief


Ieder kwartaal
Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen?


Zo gebruik je de akte checklist
over yolanda lippens

Ik ben de oprichtster van Yory. Een uit de hand gelopen hobbysite over mijn stamboomonderzoek en familiegeschiedenis met de bevindingen die ik online wilde delen. Met een groei van honderden artikelen over brede categorieën, heeft Yory inmiddels tienduizenden bezoekers per maand. Sinds 2022 wordt Yory versterkt door een team van auteurs met ieder zijn eigen specialiteit op genealogie gebied. Ik glunder dagelijks van trots en dankbaarheid.

Verder schrijf ik graag over dingen waar ik gelukkig van word. Over natuurlijk stamboomonderzoek, voorouders en mijn leven. Alles educatief en oplossingsgericht bedoeld. Want ook daar word ik gelukkig van. Mijn privé columns zijn korte waargebeurde verhalen. Maar dan wel met een vleugje drama en gedrenkt in humor. Zo ben ik dan ook wel weer.

Wil je de bewijsvoering van mijn stamboom zien?
Hier vind je al mijn aktes: https://www.yory.nl/stamboom-aktes-delen-doe-je-zo/

Zoek je voorouders op MyHeritage

NL_FTFCbanners_480320_01.png

Zoek je voorouders op Open Archieven

Lees ook...