Volg Yory op Facebook Twitter Pinterest YouTube LinkedIn

Missie | Team Yory | Contact | Nieuwsbrief

Nederlands NL English EN Français FR Deutsch DE Bahasa Indonesia ID

Waarom doe je eigenlijk stamboomonderzoek?

Waarom ben je zo geboeid door je voorouders? Wat wil je bereiken? Zoek je je biologische voorouders? Waarom doe je stamboomonderzoek?

waarom-stamboom-onderzoek-yolanda-lippens-yory
19 apr 1950, Amsterdam, familiefoto op het huwelijk van mijn ouders

Het is niet alleen leuk, maar ook verstandig om eens te kijken naar je motivatie waarom je zoveel tijd besteedt om je voorouders in kaart te brengen.

Stamboomonderzoek kan een verrassende speurtocht zijn naar je roots. Je kunt hiermee niet alleen antwoorden krijgen op vragen en onduidelijkheden, maar ook op interessante dingen stuiten.

Het gevaar is wel dat deze hobby een verslavende werking krijgt. Gelukkig is dat een goede verslaving!

Herken jij jezelf in deze redenen?

Hier enkele redenen waarom je stamboomonderzoek gaat doen:

Je ouders en familie zwijgen

Er zijn veel familie die met geheimen rondlopen. Ze vertellen niets uit schaamte, of willen er niet meer aan herinnerd worden.

Dit zijn niet alleen mensen die oorlog(en) hebben meegemaakt, of in armoede hebben geleefd, maar ook wisten van onwettige kinderen, en betrokken waren bij familiedrama’s. de informatie zal je uit documentatie moeten halen.

‘Een verstandige vraag is de helft van wijsheid.
Francis Bacon, Engelse filosoof en staatsman


Verhalen bevestigd krijgen, zowel positief als negatief

Als er wel verhalen zijn zoals ‘Jouw opa zat in het Verzet‘, of ‘Jouw oma heulde met de Duitsers’, dan kietelt dat natuurlijk wel om op onderzoek uit te gaan.

Vraag door en kijk of je iets kunt vinden. Dit is ook belangrijk om te weten om te beslissen wat voor soort stamboomonderzoek je wilt gaan doen.

Oude foto’s in je bezit hebben en niet weten van wie

Je hebt oude foto’s van familieleden, maar je weet niet wie ze zijn.

Veel namen gehoord, maar niet weten wie het waren

Je hoorde ooit van Ome Jan, Tante Truus en nichtje Willy, maar je hebt ze nog nooit gezien. Wie zijn die mensen eigenlijk? Wat is jouw verwantschap met die vaak genoemde mensen?

Bijzondere of beroemde voorouders hebben

Misschien zijn de verhalen waar dat jij een nakomeling bent van Rembrandt van Rijn of Michiel de Ruyter?

Je naam kan anders zijn als je van de moederskant komt. Stambomen van beroemde mensen zijn vaak uitgezocht, dus de uitdaging is om die koppeling te vinden.

Ouders en familie zijn overleden of gescheiden

Je ouders zijn overleden, of ze zijn gescheiden waardoor je niets meer kunt vragen. Familiekaarten uit het Bevolkingsregister kunnen veel ophelderen, omdat ze de gezinssamenstelling laten zien.

Een bijzondere, dubbele of buitenlandse naam hebben

Een dubbele achternaam werd in het verleden vaak samengesteld uit twee families.

Denk aan Averink Aeijelts of Bosch Morison die zijn samengevoegd om een voorouder te eren, maar er zullen vast nog veel meer redenen zijn.

Adoptie, biologische voorouders en genen vinden

Je bent geadopteerd, of je bent halfbloed en je wilt weten wie je biologische voorouders zijn. Niet ieder land heeft een overzichtelijk Bevolkingsregister, maar er zijn wel internationale wegen.

Een straatnaam ontdekken van jouw achternaam

Ken jij een Lippenslaan of een Morison Avenue? Ik wel! Typ eens in Google Maps jouw achternaam en je zult verbaasd zijn. Maar ben jij wel of geen familie? Google de naam van de straat en ga op onderzoek uit.

In contact willen komen met geëmigreerde of levende familie, of zij contacten jou

Veel families zijn vroeger geëmigreerd naar het buitenland. Het contact is toen verloren gegaan, maar dankzij Social Media en diverse genealogie software kan je nakomelingen opspeuren, natuurlijk ook nog levende familie in eigen land.

Familiefoto’s willen ontcijferen

Wie is die vrouw naast jouw overgrootmoeder? Is zij überhaupt wel jouw overgrootmoeder? Na het dateren van je foto’s is het boeiend om te weten met wie zijn op de foto gingen.

Verklaring vinden voor de overtuiging ‘dat de geschiedenis zich herhaalt’

Wat maakt dat bepaalde gebeurtenissen in iedere generatie weer opnieuw gebeuren? Het kunnen cellulaire herinneringen zijn, maar uiteraard ook gekopieerd gedrag. En wat dacht je van een reeks van onwettige kinderen? Stamboomonderzoek kan veel helderheid geven.

Behoefte hebben aan overzicht van je bloedlijnen

Hoe zit je familie precies in elkaar? Wie waren ook alweer de ouders van neef Hans? Je bloedlijnen in kaart brengen geeft overzicht en inzicht.

Een familiewapen hebben

Weet je zeker dat het echt is? Zo ja, dan is het een goed startpunt om veel informatie te vinden.

Interesse in algemene geschiedenis

Kennis hebben van de algemene geschiedenis kan prikkelen om te weten hoe en welke voorouders dat hebben meegemaakt. Waren ze slachtoffer of juist overlevenden van epidemieen of rampen?

Was jouw betovergrootvader een belangrijke persoon? Kijk eens naar het interessante kleurrijke blad over genealogie GEM Magazine.

Overnemen van een familielid

Veel genealogen zijn van senioren leeftijd, vooral omdat stamboomonderzoek veel tijd kost. Tegenwoordig maken online bronnen het zoeken makkelijker, waardoor ook de jongere generatie interesse krijgt.

Bij toeval jouw stamboom ontdekken

Ik heb ca. 2000 families in mijn stamboom, waaronder (uiteraard) veel aangetrouwde familie. Alle gerelateerde personen die ik tegenkom voeg ik toe, om voor anderen aanknopingspunten te geven (daarom ben ik een voorstander van synchronisatie).

Stamboom cadeau geven aan familie

Een uitgewerkte stamboom, met alle data, aangevuld met foto’s en aktes, samengevoegd in een boek of stamboom diagram is een prachtig cadeau.

Willen weten waar bepaalde kenmerken vandaan komen

B.v. rood haar, lange mensen, kleine mensen, gedragspatronen, enz.

Beginnen met 3 generaties en dan niet meer kunnen stoppen

Genealogie is verslavend, maar dan in de allerbeste vorm. Het voelt alsof je er wordt ingezogen. Het laat je niet los, je móet verder zoeken, je wilt absoluut die puzzel oplossen. En dan die beloning als het vindt!

Tijdsbesteding, anderen willen helpen

Genealogie is een hobby. Daarbij is het dankbaar werk om anderen te helpen in hun speurtocht. Wie weet ben je familie!

Zwart/wit foto's inkleuren | Oproepen en personeel van vroeger | Faillissementen achterhalen
Je betbetbet overgrootvader
Mijn interview in de EO gids
Een borrelende baarmoeder
Stamboomonderzoek organiseren
De ballonnen van mijn moeder
Hulp bij stamboomonderzoek is nabij!
Zo kan je je stamboom interpreteren
Mijn lieve, grappige en gekke zus Wilma
Live: Verrijk je stamboom (1/3)
Verborgen verleden van Nederland
‘Waarom doe je eigenlijk stamboomonderzoek?’
Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief


Ieder kwartaal
Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen?


Zo gebruik je de akte checklist
over yolanda lippens

Ik ben de oprichtster van Yory. Een uit de hand gelopen hobbysite over mijn stamboomonderzoek en familiegeschiedenis met de bevindingen die ik online wilde delen. Met een groei van honderden artikelen over brede categorieën, heeft Yory inmiddels tienduizenden bezoekers per maand. Sinds 2022 wordt Yory versterkt door een team van auteurs met ieder zijn eigen specialiteit op genealogie gebied. Ik glunder dagelijks van trots en dankbaarheid.

Verder schrijf ik graag over dingen waar ik gelukkig van word. Over natuurlijk stamboomonderzoek, voorouders en mijn leven. Alles educatief en oplossingsgericht bedoeld. Want ook daar word ik gelukkig van. Mijn privé columns zijn korte waargebeurde verhalen. Maar dan wel met een vleugje drama en gedrenkt in humor. Zo ben ik dan ook wel weer.

Wil je de bewijsvoering van mijn stamboom zien?
Hier vind je al mijn aktes: https://www.yory.nl/stamboom-aktes-delen-doe-je-zo/

Zoek je voorouders op MyHeritage

NL_FTFCbanners_480320_01.png

Zoek je voorouders op Open Archieven

Lees ook...