Volg Yory op Facebook Twitter Pinterest YouTube LinkedIn

Missie | Team Yory | Contact | Nieuwsbrief

Nederlands NL English EN Français FR Deutsch DE Bahasa Indonesia ID

Op zoek naar je biologische vader of moeder?

Wat doe je als je wel de stamboom van je moeder hebt, maar je niet op zoek kunt gaan naar je biologische vader?

biologische-vader-free-images-yory
Foto: Free Image

In dit artikel schrijf ik dat ik erg dankbaar ben dat ik een stamboom heb. Ik prijs mezelf gelukkig met mijn biologische ouders en dito voorouders.

Maar ik kan me heel goed voorstellen dat mensen die geen biologische vader kennen, of zelfs geen moeder, een gat voelen. En dan bedoel ik dat niet alleen voor de stamboom van die kant.

Onderzoek in fases

Als je met de brandende vraag zit wie je biologische vader is, ga dan eerst gesprekken met moeder aan, en met familieleden die misschien meer weten. Doe dit dan met respect.

Want er kan een groot geheim, ‘schande‘ en schaamte bij zitten. Zelfs in deze moderne tijd, kunnen bepaalde situaties nog steeds voor stilzwijgen zorgen.

TV Programma DNA Onbekend

Het TV programma op NPO1, DNA Onbekend, helpt mensen om hun biologische vader te vinden. Maar dit programma is niet altijd in de maak. Dus als je op zoek bent naar je biologische vader, zal je zelf op zoek moeten naar een betrouwbare test. Je huisarts kan je hier ook in voorlichten.

Kind dat met een slecht rapport thuiskomt aan zijn vader: ‘Wat denk je? Is het erfelijk of ligt het aan mijn omgeving?’
– Wiet van Broeckhoven, Belgisch politicus en mediapersoonlijkheid


Redenen om je biologische vader te vinden

Wat kunnen verder nog redenen zijn om een DNA vaderschapstest test te laten doen? Dit kan zijn wanneer:

Het juiste materiaal

Er zijn verschillende bedrijven waar je een DNA vaderschapstest kan doen. Zij kunnen een zeer nauwkeurig (99,999%) bepaling maken. Maar dit kan alleen als zij beschikken over het juiste materiaal. Dit betekent dat beiden personen hun DNA moeten laten afnemen. Bij uitsluiting van de test, dus als de personen geen bloedverwanten zijn, is deze zekerheid 100%.

Het meest gevraagde materiaal voor een DNA test, is speeksel. Maar als je dat niet kunt krijgen, kan het ook b.v. met haren, tissues of spenen. Voor ander materiaal kan het DNA bedrijf je adviseren.

Let er wel op dat je kiest voor bedrijf wat een rechtsgeldige test aflevert. Ook is een ISO gecertificeerd en AABB geaccrediteerd zijn een betrouwbaar teken. Doe voor deze test in ieder geval geen DNA test van een genealogisch bedrijf. Je wilt zekerheid, en geen speeltje.

De uitslag

Als de dag is aangebroken van de uitslag, bereid je dan voor op emoties. Zowel positief als negatief. Er kan duidelijkheid komen, maar ook niet. Het kan ook gebeuren dat je juist meer verwarring krijgt.

Is de uitslag van de vaderschapstest positief en weet je wie je biologische vader is? Ga dan ook hier met respect mee om. Klikt het met hem? Vraag hem dan het hemd van zijn lijf over zijn voorouders. Want dan kan je echt zien waar je vandaan komt.

Conclusie

Als je op zoek bent naar je biologische vader, ga dan in fases en met respect te werk. Ga in zee met een betrouwbaar DNA bedrijf.

Website Consaguinitas DNA Test Vaderschapstest Artikel Volkskrant

MS Word of Excel? | Voorouders in NL Indië | Fout in akte? Meld het direct! | Help met ontsluiten
DNA Onbekend
Schepenbank boeken
Blijf logisch nadenken
Mijn online stamboom
Napoleon in Holland
Facebook groepen
‘Ben je op zoek naar je biologische vader of moeder?’
Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief


Ieder kwartaal
Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen?


Zo gebruik je de akte checklist
over yolanda lippens

Ik ben de oprichtster van Yory. Een uit de hand gelopen hobbysite over mijn stamboomonderzoek en familiegeschiedenis met de bevindingen die ik online wilde delen. Met een groei van honderden artikelen over brede categorieën, heeft Yory inmiddels tienduizenden bezoekers per maand. Sinds 2022 wordt Yory versterkt door een team van auteurs met ieder zijn eigen specialiteit op genealogie gebied. Ik glunder dagelijks van trots en dankbaarheid.

Verder schrijf ik graag over dingen waar ik gelukkig van word. Over natuurlijk stamboomonderzoek, voorouders en mijn leven. Alles educatief en oplossingsgericht bedoeld. Want ook daar word ik gelukkig van. Mijn privé columns zijn korte waargebeurde verhalen. Maar dan wel met een vleugje drama en gedrenkt in humor. Zo ben ik dan ook wel weer.

Wil je de bewijsvoering van mijn stamboom zien?
Hier vind je al mijn aktes: https://www.yory.nl/stamboom-aktes-delen-doe-je-zo/

Zoek je voorouders op MyHeritage

NL_FTFCbanners_480320_01.png

Zoek je voorouders op Open Archieven

Lees ook...