Kan je met Microsoft Word een stamboom maken?

Ik hoor wel eens de vraag ‘Kan ik mijn stamboom in Microsoft Word maken?’. Die vraag begrijp ik wel, want Word heeft vele tekstmogelijkheden, het is tenslotte een tekstverwerker. Maar bij een stamboom maken heeft Word ook z’n beperkingen.

word stamboom
Logo van Microsoft Word

Al vanaf de allereerste ontwikkeling van Microsoft Word ben ik een ‘heavy user’. Ik ken alle ins en outs, toeters en bellen en weet heel goed waar de klepel hangt.

Hierdoor zou het verleidelijk zijn om mijn stamboom in Word te maken. Het heeft fantastische tools voor een goede opmaak, opgemaakte sjablonen, opgesomde lijsten, genummerde indeling en verfraaien van tabellen.

De nadelen van Word

Maar is het nou wel zo verstandig om voor je stamboom Microsoft Word te gebruiken? Niet helemaal. Althans, niet bij de opzet ervan.

Je mist namelijk het visuele overzicht van de vertakkingen en verdubbelingen van je voorouders. De kracht van een tekstverwerker is dan ook van boven naar onderen tekst weergeven op A4-formaat. Je kunt ook niet sorteren op velden – je kunt überhaupt geen velden invoeren. Het is namelijk geen database.

‘Snor: Hij loopt rond alsof hij zijn familiestamboom op zijn neus balanceert.’
– Raymond Moley, Amerikaans auteur (1886-1975)Begin met genealogie software

Mijn advies is daarom om je stamboomonderzoek te beginnen met genealogie software. Hiervoor heb je diverse keuzes, en zijn gratis te downloaden, zie hiervoor dit artikel.

Zodra je lekker op weg bent met het invoeren van alle data, kan je bij je 3e generatie voorouders een kwartierstaat of rapportage exporteren. En dan wordt het pas interessant om aan Microsoft Word te denken.

Want echter een kwartierstaat is wél gebaseerd op tekst, en is gebouwd op inspringende volgnummers van de generaties. Dus als je Word goed kent, gaat dat er gelikt uitzien.

Microsoft Word voor stamboom rapportages

Zodra je een rapportage hebt geëxporteerd, kan je die in Word openen (soms moet je die converteren). Nu kan je lekker los gaan op de opmaak van je stamboom rapportage met alle functies die Microsoft Word biedt.

Maar let wel op dat je niets wijzigt aan de nummering van een persoon, want die is weer te herleiden naar je stamboom.

Conclusie

Kortom, Microsoft Word is een fantastische tekstverwerker, maar gebruik hem op het juiste moment voor je stamboom.

Voorouders zoeken in NL Indië | Help met het ontsluiten van de archieven! | Meld direct een fout in een akte!
‘Napoleon in Holland’
Wat is een nooddoop?
Mijn online stamboom
Facebook groepen
Vind weeskinderen
Nijmeegse Vierdaagse
Verjaardagen bijhouden
Zw/wit foto’s inkleuren
Personeel van de NS
‘Met Microsoft Word een stamboom maken, is dat verstandig?’
Deel dit artikel op

Ga naar de auteurspagina

Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief

Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Tip: Zo gebruik je de akte checklist

Interessante artikelen

Aan de slag met zoeken

yory
Deel dit artikel op