Volg Yory op Facebook Twitter Pinterest YouTube LinkedIn

Missie | Team Yory | Contact | Nieuwsbrief

Nederlands NL English EN Français FR Deutsch DE Bahasa Indonesia ID

Kan je met Microsoft Word een stamboom maken?

Ik hoor wel eens de vraag ‘Kan ik mijn stamboom in Microsoft Word maken?’. Die vraag begrijp ik wel, want Word heeft vele tekstmogelijkheden, het is tenslotte een tekstverwerker. Maar bij een stamboom maken heeft Word ook z’n beperkingen.

word stamboom
Logo van Microsoft Word

Al vanaf de allereerste ontwikkeling van Microsoft Word ben ik een ‘heavy user’. Ik ken alle ins en outs, toeters en bellen en weet heel goed waar de klepel hangt.

Hierdoor zou het verleidelijk zijn om mijn stamboom in Word te maken. Het heeft fantastische tools voor een goede opmaak, opgemaakte sjablonen, opgesomde lijsten, genummerde indeling en verfraaien van tabellen.

De nadelen van Word

Maar is het nou wel zo verstandig om voor je stamboom Microsoft Word te gebruiken? Niet helemaal. Althans, niet bij de opzet ervan.

Je mist namelijk het visuele overzicht van de vertakkingen en verdubbelingen van je voorouders. De kracht van een tekstverwerker is dan ook van boven naar onderen tekst weergeven op A4-formaat. Je kunt ook niet sorteren op velden – je kunt überhaupt geen velden invoeren. Het is namelijk geen database.

‘Snor: Hij loopt rond alsof hij zijn familiestamboom op zijn neus balanceert.’
– Raymond Moley, Amerikaans auteur (1886-1975)Begin met genealogie software

Mijn advies is daarom om je stamboomonderzoek te beginnen met genealogie software. Hiervoor heb je diverse keuzes, en zijn gratis te downloaden, zie hiervoor dit artikel.

Zodra je lekker op weg bent met het invoeren van alle data, kan je bij je 3e generatie voorouders een kwartierstaat of rapportage exporteren. En dan wordt het pas interessant om aan Microsoft Word te denken.

Want echter een kwartierstaat is wél gebaseerd op tekst, en is gebouwd op inspringende volgnummers van de generaties. Dus als je Word goed kent, gaat dat er gelikt uitzien.

Microsoft Word voor stamboom rapportages

Zodra je een rapportage hebt geëxporteerd, kan je die in Word openen (soms moet je die converteren). Nu kan je lekker los gaan op de opmaak van je stamboom rapportage met alle functies die Microsoft Word biedt.

Maar let wel op dat je niets wijzigt aan de nummering van een persoon, want die is weer te herleiden naar je stamboom.

Conclusie

Kortom, Microsoft Word is een fantastische tekstverwerker, maar gebruik hem op het juiste moment voor je stamboom.

Voorouders zoeken in NL Indië | Help met het ontsluiten van de archieven! | Meld direct een fout in een akte!
‘Napoleon in Holland’
Wat is een nooddoop?
Mijn online stamboom
Facebook groepen
Vind weeskinderen
Nijmeegse Vierdaagse
Verjaardagen bijhouden
Zw/wit foto’s inkleuren
Personeel van de NS
‘Met Microsoft Word een stamboom maken, is dat verstandig?’
Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief


Ieder kwartaal
Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Wil je ook de nieuwsbrief?


Zo gebruik je de akte checklist
over yolanda lippens

Ik ben de oprichtster van Yory. Een uit de hand gelopen hobbysite over mijn stamboomonderzoek en familiegeschiedenis met de bevindingen die ik online wilde delen. Met een groei van honderden artikelen over brede categorieën, heeft Yory inmiddels tienduizenden bezoekers per maand. Sinds 2022 wordt Yory versterkt door een team van auteurs met ieder zijn eigen specialiteit op genealogie gebied. Ik glunder dagelijks van trots en dankbaarheid.

Verder schrijf ik graag over dingen waar ik gelukkig van word. Over natuurlijk stamboomonderzoek, voorouders en mijn leven. Alles educatief en oplossingsgericht bedoeld. Want ook daar word ik gelukkig van. Mijn privé columns zijn korte waargebeurde verhalen. Maar dan wel met een vleugje drama en gedrenkt in humor. Zo ben ik dan ook wel weer.

Zoek je voorouders op Open Archieven

Zoek je voorouders op MyHeritage

NL_FTFCbanners_480320_01.png

Lees ook...