Volg Yory op Facebook Twitter Pinterest YouTube LinkedIn

Missie | Team Yory | Contact | Nieuwsbrief

Nederlands NL English EN Français FR Deutsch DE Bahasa Indonesia ID

Volgnummers en symbolen in je stamboom zijn niet zo moeilijk

Bij het onderzoek naar je stamboom krijg je snel te maken met stamreeksen en kwartierstaten waar je volgnummers en symbolen tegenkomt.

volgnummers-pxhere-yolanda-lippens-yory
Bron: PxHere

Het lezen van een kwartierstaat kan een uitdaging zijn, als je niet weet hoe je de stamboom volgnummers en symbolen moet interpreteren.

Stamreeks

In alle soorten stambomen zoals een stamreeks, kwartierstaat, of parenteel krijgt ieder persoon een eigen nummer. Dit gaat volgens een bepaald systeem met hoofdnummers en volgnummers. Op die manier kan je alle generaties en relaties tussen de personen begrijpen.

In een stamreeks worden alle opeenvolgende generaties gekenmerkt met Romeinse cijfers (I, II, III). Hierbij krijgt de oudst gevonden voorvader het cijfer I, zijn zoon II, zijn kleinzoon III enz.

Genealogie en parenteel

Bij een genealogie of parenteel wordt de nummering verfijnd. Dit is omdat er ook kinderen van de oudste voorvader staan vermeld, in volgorde van geboorte de cijfers 1, 2, 3. Kinderen met nageslacht krijgen een generatienummer, gevolgd door kleine letters a, b, c enz.

‘Het is makkelijker om nummer één te worden dan te blijven.
Bill Bradley


Kwartierstaat

Bij kwartierstaten wordt het ‘systeem Kekule’ het meest gebruikt. De ‘proband‘ (startpersoon) krijgt nummer 1, vader en moeder nummer 2 en 3.

De ouders van de vader krijgen nummers 4 en 5, die van de moeder 6 en 7. Mannen hebben altijd een even nummer (behalve de mannelijke proband), vrouwen een oneven nummer.

Kwartierstaatnummers zijn eenvoudig te berekenen met het nummer van het kind (k): de vader heeft als nummer kx2, de moeder (kx2)+1. Dus, als het kind nummer 231 heeft, dan krijgt zijn vader nummer 462 en zijn moeder 463.

Het Systeem Kekule

Het systeem Kekule is niet zo ingewikkeld als je de basis weet.

Nummer
Periode
Nummer-range
Aantal
0
startpersoon (proband)
1970 >
1
1
1ste
ouders
1947 >
2 – 3
2
2de
grootouders
1921 >
4 – 7
4
3de
overgrootouders
1883 >
8 – 15
8
4de
betovergrootouders
1854 >
16 – 31
16
5de
oudouders
1808 >
32 – 63
32
6de
oudgrootouders
1771 >
64 – 127
64
7de
oudovergrootouders
1721 >
128 – 255
128
8ste
oudbetovergrootouders
1690 >
256 – 511
256
9de
stamouders
1670 >
512 – 1023
512 enz.

Het systeem Kekule laat de verdubbeling van het aantal voorouders zien als je verder in tijd teruggaat. Laat ik eerlijk zijn: ik vind dit systeem bepaald niet eenvoudig en kunnen snel (handmatig) fouten in worden gemaakt.

Bekijk eens de bloedlijnen, generaties benamingen en de vele aantallen voorouders. 

Symbolen bij levensfeiten

Bij genealogie wordt ook gebruik gemaakt van standaard symbolen. Dit wordt vooral gebruik bij het noemen van de bestanden van b.v. aktes en documenten.

Ik hanteer bij voorkeur een andere ordening, maar deze tekens zal je wel tegenkomen in bestandsnamen.

Symbool
*
~
∞ of x
o/o

Want persoonlijk is mijn voorkeur om te beginnen met het soort, datum, naam, symbool, relatie andere naam. Dus HUW 1950-04-19 DannenburgME x LippensW. Ik gebruik voor GEB en OVL geen symbolen. Ik sorteer altijd eerst in mappen, dan op datum, enz.

Ook gebruik ik een akte checklist voor mijn overzicht welke aktes ik heb of nog moet vinden. Deze kan je onderaan dit artikel gratis downloaden.

Als je informatie van anderen krijgt aangeleverd wat je handmatig in je stamboom wilt voeren, neem dit dan niet zomaar over ook niet als je met de beste genealogie software werkt.

Zorg dat je alles controleert, want er worden vaak fouten gemaakt met de generatienummers.

Door mijzelf bedachte symbolen

Mijn verzameling met documenten is door de jaren flink gegroeid. Dit zijn niet alleen aktes, maar ook andere soort documenten. Daarom dat ik deze lijst heb bedacht. Dit is niet officieel, wel handig.

Teken
Gebeurtenis
Teken
Gebeurtenis
?
P
7
B
!
Z
W
Samenwonend, niet gehuwd
V
%
F
R
Rijbewijs, kentekenplaat
Pinterest voor je stamboom | Levensloop terug in de tijd | Zoek eens heel anders | Voorvoegsels in achternamen
De handtekening van je voorouders
Naamvariaties bij stamboomonderzoek
Up-to-date overzicht stamboom
Webinars en Facebook Live Sessies
Who Do You Think You Are?
Handleiding voor Family Search
Statistieken uit je stamboom
Stamboomonderzoek organiseren
Een familie reünie organiseren
Overzicht van mijn verwanten
‘Hoe zit het met stamboom volgnummers en symbolen?’
Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief


Ieder kwartaal
Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Wil je ook de nieuwsbrief?


Zo gebruik je de akte checklist
over yolanda lippens

Ik ben de oprichtster van Yory. Een uit de hand gelopen hobbysite over mijn stamboomonderzoek en familiegeschiedenis met de bevindingen die ik online wilde delen. Met een groei van honderden artikelen over brede categorieën, heeft Yory inmiddels tienduizenden bezoekers per maand. Sinds 2022 wordt Yory versterkt door een team van auteurs met ieder zijn eigen specialiteit op genealogie gebied. Ik glunder dagelijks van trots en dankbaarheid.

Verder schrijf ik graag over dingen waar ik gelukkig van word. Over natuurlijk stamboomonderzoek, voorouders en mijn leven. Alles educatief en oplossingsgericht bedoeld. Want ook daar word ik gelukkig van. Mijn privé columns zijn korte waargebeurde verhalen. Maar dan wel met een vleugje drama en gedrenkt in humor. Zo ben ik dan ook wel weer.

Zoek je voorouders op Open Archieven

Zoek je voorouders op MyHeritage

NL_FTFCbanners_480320_01.png

Lees ook...