Volg Yory op Facebook Twitter Pinterest YouTube LinkedIn

Missie | Team Yory | Contact | Nieuwsbrief

Nederlands NL English EN Français FR Deutsch DE Bahasa Indonesia ID

Wat is precies een GEDCOM bestand?

Als je aan de slag gaat met stamboom software, krijg je automatisch te maken met een Gedcom bestand.

Wat is precies een GEDCOM bestand?

Want alle gegevens van je voorouders worden in je softwareprogramma opgeslagen in aparte velden. Het genealogie softwareprogramma slaat alles bij elkaar op in een GEDCOM bestand, wat staat voor GEnealogical Data COMmunication. In dit bestand worden alle gegevens verzameld van een stamboom, zelfs de profielfoto’s en bijlagen.

De naam van zo’n bestand is altijd iets wat jezelf invult met een extensie als ged, samen b.v. stamboom-Yolanda-Lippens.ged als bestandsnaam.

Gedcom bestand bedacht door de Mormonen

De GEDCOM is in 1984 bedacht door de Mormoonse kerk. Zij hebben een internationale standaard ontwikkeld, een uitwisselingstaal. Dit is speciaal ontworpen om genealogische gegevens in softwareprogramma’s te kunnen opslaan en te delen.

Hiermee kunnen GEDCOM bestanden uitgewisseld worden tussen verschillende genealogische softwareprogramma’s. De GEDCOM ontwikkelingen hebben niet stilgestaan, en heeft al diverse versies gehad. Denk aan uitbreidingen van velden, zoals toevoegen van

‘Ideale computer, nog uit te vinden: je stopt er je problemen in en ze komen er nooit meer uit.
– Marc Callewaert, Vlaams criticus en schrijver


Import en export van GEDCOM

In iedere genealogieprogramma zit een import en export optie.

  • Import – als je gegevens wilt importeren in je eigen software, of naar een website
  • Export – als je je eigen gegevens wilt exporteren, bewaren, of delen met een ander

Als je een export doet van je GEDCOM, volg dan de ‘wizard‘ procedure. Het kan ook handig zijn om je export als ASCII, XML of CSV te exporteren. Zorg er voor dat de bestandsnaam aaneengesloten is, dus niet ‘Stamboom Jacob Morison.ged’, maar Stamboom-Jacob-Morison.ged 

Bewaar het bestand in een geordende map waar je meerdere Genealogie documenten hebt staan, en maak er geregeld back-ups van.

De techniek van een GEDCOM bestand

Een GEDCOM bestand bestaat uit een verzameling van exacte velden die platte tekst zijn. Dat maakt uitwisseling van de gegevens mogelijk. De basis bestaat uit drie delen.

Een persoon met profielgegevens wordt een RECORD genoemd:

FIELD
INHOUD
GEDCOM
NAME
BIRT
PLAC
OCCU
RELI
MARR
DEAT
HUSB
Kind
CHIL
Zong altijd oude kinderliedjes
NOTE

In de genealogiesoftware kun je beter geen spellingvarianten invoeren met een schuine streep, zoals Jansen / Janssen. De schuine streep (slash) is namelijk een technisch scheidingsteken in de Gedcom techniek.

In principe is dit een onverstandige keuze van de makers, de Mormonen. Zij hadden voor die scheiding beter een backslash (\) kunnen kiezen.

Relaties in een GEDCOM bestand

Het bestand registreert niet alleen de gegevens van een persoon, maar ook met wie deze een relatie heeft, én de gegevens van die relatie. Op die manier ontstaat er een netwerk van relaties, wat voor jou zichtbaar is in je stamboom als in deze kolom, dus:

IN DE GEDCOM

  • BIRT is gekoppeld aan de ouders
  • MARR is gekoppeld met de echtgenoot
  • CHILD is gekoppeld met het kind

IN DE STAMBOOM

In de praktijk – niet zo vlekkeloos

Binnen hetzelfde softwareprogramma zal een export en import zonder problemen verlopen. Maar als je van software X naar software Y gaat, kan dit problemen opleveren. Maak in ieder geval gebruik van de ‘wizard’, een digitaal stappenplan.

Je kan problemen krijgen zoals verschuivingen en bepaalde velden die niet overeenkomen. Hierdoor (kunnen) worden relaties niet goed gekoppeld.

Een praktijkvoorbeeld

Programma X heeft voor het tweede beroep het veld ‘OCCU2’, maar in Programma Y heet dit ‘2OCCU’. Het probleem is dat die velden elkaar niet herkennen. Als Programma Y slim gemaakt is, zal hij niet herkenbare velden wegzetten in een ‘notitieveld‘, zodat de informatie niet verloren gaat.

Het is ook niet verstandig om twee keer dezelfde GEDCOM te importeren. Dat ontstaan er namelijk dubbele personen, met alle vervelende gevolgen van dien.

Meerdere GEDCOMS

In alle genealogieprogramma’s kan je meerdere GEDCOM bestanden importeren, en dus ook meerdere stambomen aan elkaar knopen. Maar val niet in de valkuil, wees alert en controleer alles goed!

Hieronder zie je een screenshot van mijn stamboomprogramma Family Tree Builder van My Heritage. In het midden zie je mijn overgrootouders van mijn moeders kant.

gedcom
Stam jij ook af van Karel de Grote?
Een archieftoegang biedt meer
In het spoor van je voorouders
Huizen vinden in het kadaster
‘Wat is precies een GEDCOM bestand?’

Lees ook: Gedcom files op Wikipedia

Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief


Ieder kwartaal
Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen?


Zo gebruik je de akte checklist
over yolanda lippens

Ik ben de oprichtster van Yory. Een uit de hand gelopen hobbysite over mijn stamboomonderzoek en familiegeschiedenis met de bevindingen die ik online wilde delen. Met een groei van honderden artikelen over brede categorieën, heeft Yory inmiddels tienduizenden bezoekers per maand. Sinds 2022 wordt Yory versterkt door een team van auteurs met ieder zijn eigen specialiteit op genealogie gebied. Ik glunder dagelijks van trots en dankbaarheid.

Verder schrijf ik graag over dingen waar ik gelukkig van word. Over natuurlijk stamboomonderzoek, voorouders en mijn leven. Alles educatief en oplossingsgericht bedoeld. Want ook daar word ik gelukkig van. Mijn privé columns zijn korte waargebeurde verhalen. Maar dan wel met een vleugje drama en gedrenkt in humor. Zo ben ik dan ook wel weer.

Wil je de bewijsvoering van mijn stamboom zien?
Hier vind je al mijn aktes: https://www.yory.nl/stamboom-aktes-delen-doe-je-zo/

Zoek je voorouders op MyHeritage

NL_FTFCbanners_480320_01.png

Zoek je voorouders op Open Archieven

Lees ook...