Podcastserie ‘De plantage van onze voorouders’

De VPRO heeft een prachtige serie met podcasts gemaakt over ‘De plantage van onze voorouders’.

Podcastserie 'De plantage van onze voorouders'
Bron: Wikimedia, van Geffen, (verlaten) Suikerplantage Suriname, 1859

Stel, je stamt af van ‘Oud Geld’. In Nederland is de kans dan groot dat dat geld in de koloniën is verdiend. Misschien wel over de ruggen van tot slaaf gemaakten.

Wat doé je dan met zo’n vermoeden? Nou, als je podcastmaker Maartje Duin bent, onderzoek je dat familieverleden gewoon. En dat niet alleen: Maartje ging het gesprek aan over de gevolgen van het Nederlandse slavernijverleden. Met haar eigen familie, maar ook met nazaten van tot slaaf gemaakten. Het resultaat is te beluisteren in de prijswinnende podcastserie ‘De Plantage van onze Voorouders’.

Het verhaal

Al vrij vroeg in haar onderzoek ziet Maartje haar vermoeden bevestigd: haar oudmoeder (moeder van haar betovergrootmoeder) was mede-eigenaar van een Surinaamse suikerplantage Tout Lui Faut. Dat blijkt uit documenten 1863, over de afschaffing van de slavernij.

In een lijst met namen van vrijgemaakte slaven valt de naam Bouva op. Die familienaam blijkt typisch voor deze plantage. In Nederland weet Maartje nog heel wat Bouva’s te vinden. Een van hen, Peggy Bouva, biedt Maartje aan om met haar onderzoek te helpen. Hun zoektocht gaat door archieven, langs familiebijeenkomsten en uiteindelijk naar Suriname. Daar bezoeken ze de overblijfselen van de plantage van hun voorouders, Tout Lui Faut.

Redenen om te beluisteren (in willekeurige volgorde)

  • Het ís een supergoed verhaal naar een rijk en interessant familieverleden. En het gaat om zoveel méér dan familiegeschiedenis alleen.
  • Ook inhoudelijk staat ‘De plantage van onze voorouders’ als een huis. Naast een stuk Surinaamse geschiedenis gaat het om de vraag ‘Wat moeten we nu eigenlijk met ons slavernijverleden?’ Een vraag die de afstammelingen van de plantage-eigenaren bezighoudt. Maar ook die van de tot slaaf gemaakten.
  • Maartjes moeder, de barones, maakt van tijd tot tijd haar opwachting. Haar oprechte reacties zijn misschien niet altijd politiek correct, maar wel heel begrijpelijk.
  • Inspiratie voor een eigen zoektocht naar je Surinaamse roots. Op de website De plantage van onze voorouders’ staat bij elke aflevering een aantal nuttige bronnen vermeld, zoals links naar archieven en aanbevolen literatuur.

In het kort

De podcastserie ‘De plantage van onze voorouders’ is een productie van Prospektor, VPRO en NPO Radio 1, van Maartje Duin i.s.m. Peggy Bouva. Deze productie kwam tot stand met ondersteuning van NPO-fonds, Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten en Matchingsfonds Gedeeld Cultureel Erfgoed.

Luister hier

VPRO Afleveringen
Zoeken in militieregisters en doodsoorzakenregisters | Ongehoorzame vrouwen in de 17e eeuw | Aktes laten scannen
Herkomstonderzoek makkelijker gemaakt
Stamboomonderzoek en kunst
Publiceer je stamboom
Bezoek het Familliment
Deel dit artikel op

Ga naar de auteurspagina

Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief

Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Tip: Zo gebruik je de akte checklist

Interessante artikelen

Aan de slag met zoeken

yory
Deel dit artikel op