Podcast serie ‘De plantage van onze voorouders’

slavernijverleden

verhaal

Podcast serieDe plantage van onze voorouders, Stamboomonderzoek Suriname Curacao
Bron: Wikimedia, van Geffen, (verlaten) Suikerplantage Suriname, 1859

Podcast serie ‘De plantage van onze voorouders’

De VPRO heeft een prachtige serie met podcasts gemaakt over ‘De plantage van onze voorouders’.

Stel, je stamt af van ‘Oud Geld’. In Nederland is de kans dan groot dat dat geld in de koloniën is verdiend. Misschien wel over de ruggen van tot slaaf gemaakten.

Wat doé je dan met zo’n vermoeden? Nou, als je podcastmaker Maartje Duin bent, onderzoek je dat familieverleden gewoon. En dat niet alleen: Maartje ging het gesprek aan over de gevolgen van het Nederlandse slavernijverleden. Met haar eigen familie, maar ook met nazaten van tot slaaf gemaakten. Het resultaat is te beluisteren in de prijswinnende podcastserie ‘De Plantage van onze Voorouders’.

Het verhaal

Al vrij vroeg in haar onderzoek ziet Maartje haar vermoeden bevestigd: haar oudmoeder (moeder van haar betovergrootmoeder) was mede-eigenaar van een Surinaamse suikerplantage Tout Lui Faut. Dat blijkt uit documenten 1863, over de afschaffing van de slavernij.

In een lijst met namen van vrijgemaakte slaven valt de naam Bouva op. Die familienaam blijkt typisch voor deze plantage. In Nederland weet Maartje nog heel wat Bouva’s te vinden. Een van hen, Peggy Bouva, biedt Maartje aan om met haar onderzoek te helpen. Hun zoektocht gaat door archieven, langs familiebijeenkomsten en uiteindelijk naar Suriname. Daar bezoeken ze de overblijfselen van de plantage van hun voorouders, Tout Lui Faut.

Redenen om te beluisteren (in willekeurige volgorde)

  • Het ís een supergoed verhaal naar een rijk en interessant familieverleden. En het gaat om zoveel méér dan familiegeschiedenis alleen.
  • Ook inhoudelijk staat ‘De plantage van onze voorouders’ als een huis. Naast een stuk Surinaamse geschiedenis gaat het om de vraag ‘Wat moeten we nu eigenlijk met ons slavernijverleden?’ Een vraag die de afstammelingen van de plantage-eigenaren bezighoudt. Maar ook die van de tot slaaf gemaakten.
  • Maartjes moeder, de barones, maakt van tijd tot tijd haar opwachting. Haar oprechte reacties zijn misschien niet altijd politiek correct, maar wel heel begrijpelijk.
  • Inspiratie voor een eigen zoektocht naar je Surinaamse roots. Op de website De plantage van onze voorouders’ staat bij elke aflevering een aantal nuttige bronnen vermeld, zoals links naar archieven en aanbevolen literatuur.

In het kort

De podcastserie ‘De plantage van onze voorouders’ is een productie van Prospektor, VPRO en NPO Radio 1, van Maartje Duin i.s.m. Peggy Bouva. Deze productie kwam tot stand met ondersteuning van NPO-fonds, Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten en Matchingsfonds Gedeeld Cultureel Erfgoed.

Lees ook

DNA-test kopen? Dit moet je weten!
Met een beetje mazzel Joodse voorouders vinden
Pinterest gebruiken voor stamboom onderzoek? Doen!
Een trouwbelofte verbreken kon vroeger niet zomaar
Kan je ChatGPT gebruiken bij stamboomonderzoek?
TV series over stamboomonderzoek

Podcast serie ‘De plantage van onze voorouders’

Reageer op dit artikel
Opmerkingen over artikel
Bezig met versturen

Wil je een donatie doen?
Yory is non-profit, maar de kosten zijn zeker € 600 per jaar. Met donaties kan dit platform blijven bestaan.

Yolanda Lippens donatie