Volg Yory op Facebook Twitter Pinterest YouTube LinkedIn

Missie | Team Yory | Contact | Nieuwsbrief

Nederlands NL English EN Français FR Deutsch DE Bahasa Indonesia ID

Handige aanpak om je foto’s te ordenen

Het gemak waarmee men nu foto’s maakt, wordt de verzameling van JPG bestanden op de computer steeds groter, en is foto’s ordenen een fikse uitdaging.

fotos mappen

Door de standaard benamingen van de fotocamera’s, raken we het overzicht al snel kwijt. Waardoor het vinden van die ene foto vaak een onmogelijke opgave blijkt.

Mappenstructuur

Allereerst is het belangrijk om een duidelijke mappenstructuur te maken. Begin eerst met een map FOTOS.

Maak in deze map submappen met onderwerpen waar je foto’s van hebt of gaat maken.

Bijvoorbeeld: Dieren, Familie, Feestjes, Bos, Thuis, Strand, Uitjes, Vakanties. Andere voorbeelden zijn Steden, School, Weer, Natuur, Macro’s, Races, Werk.

Hier kan je weer submappen in maken zoals Kids in Familie of Bloemen in Macro’s. Denk hier goed over na, want dit is het stramien van je opzet. Je kunt het later nog wel wijszigen.

Het is niet handig om alle foto’s van feestjes in één map te plaatsen. Je gaat (hopelijk) vaker naar feestjes. Dus gaan we daar ook weer submappen voor aanmaken.

Pak iets aan voordat het een probleem is. Schep orde voordat de chaos intreedt.’
Lao-Tse, Chinees filosoof +/- 600 v.C


Foto’s ordenen met omgekeerde datum

De sortering van de Windows Verkenner is standaard van A-Z. We kunnen deze submappen namen geven zoals Feest Martijn, Verjaardag Jerry, BBQ Henk, maar dan wordt het uiteindelijk toch weer een zooitje.

De truc is om te starten met een omgekeerde datum. Je weet namelijk altijd wel wanneer dat feestje of verjaardag heeft plaatsgevonden.

We maken in de map Feestjes de volgende submappen:

  • Het feest van Martijn op 23 juli 2011 – noemen we 110723 Feest Martijn
  • de verjaardag van Jerry op 1 augustus 2010 – wordt 100801 Verjaardag Jerry
  • Henk’s barbecue van 3 november 2008 – wordt 081103 BBQ Henk

Herken de structuur: eerst het jaartal, dan de maand, dan de datum, dan de omschrijving.

Vakantiefoto’s map met alleen jaar en maand

fotos ordenen vakantie

Maar vakanties vinden natuurlijk niet op één dag plaats (dit zijn dan weer Uitjes). In dat geval noem je de submap voor de Vakantie naar Belgie in april 2009, 0904 Belgie.

Voor die vakantiefoto’s maak je dan weer submappen aan. Als je b.v. vanuit het vliegtuig foto’s neemt (submap met vertrekdatum), of van het hotel, of als je excursies maakt.

De map voor de foto’s vanuit het vliegtuig noem je 0 Vliegtuig en van het hotel 1 Hotel. Deze komen dan bovenaan te staan.

Als je ze geen nummer geeft worden ze op alfabet gesorteerd (zolang het maar duidelijk is).

De excursie krijgt dan weer de datum erbij en komen op volgorde. Maak deze structuur voordat je aan de foto’s begint; eerst de stenen bouwen, dan de meubels erin!

Foto’s ordenen

Als je je structuur hebt gemaakt gaan we de foto’s ordenen, ofwel verslepen. Sleep de foto’s van de feestjes, strand, uitjes en vakanties naar de juiste mappen.

Als de foto’s dezelfde datum hebben kunnen ze in dezelfde map. Let nog even niet op de bestandsnamen, dit gaan we straks doen. Soms is het lastig kiezen, want je kunt met familie ook op een feestje zijn.

In dat geval zou ik kiezen voor de reden waarom de foto is gemaakt. Was het tijdens een barbecue, dan maak je een map onder Feestjes met de datum en omschrijving van de BBQ.

De jpg bestanden hernoemen

Nu gaan we met de bestandsnamen aan de slag. Digitale apparaten geven foto’s standaard opvolgende bestandsnamen zoals IMG_00641 of DSC_00363. Dit is niet handig.

Deze gaan we in één keer hernoemen met een gratis softwaretool File Renamer (of een andere gratis programma wat je kan vinden).

Selecteer de foto’s die dezelfde datum en omschrijving moeten krijgen via Toevoegen > Bestanden. Zorg dat de selectie van je foto’s op de originele volgorde is.

Type vervolgens bij Nieuwe Naam in 110312 Florence 0 en klik op de optie <Opl Nr> – Oplopende nummers (afhankelijk van het programma wat je gebruikt).

Hiermee krijgen je foto’s straks een volgnummer. Type afsluitend met .jpg (De nul is om tot 999 nummers te krijgen).

Wanneer is die foto genomen?

Als je niet meer weet wanneer een foto genomen is, kan je dit altijd in de eigenschappen (Exif) van het bestand terugvinden (rechtermuis op fotobestand, Eigenschappen).

In het tabblad Algemeen zie je Gemaakt, of maak een extra veld aan in je Verkenner voor ‘Afbeelding gemaakt op’. Verwissel dit niet met de datum waarop de foto eventueel gewijzigd is. B.v. als je de foto’s hebt verkleind of aangepast.

Volgnummers

De volgnummers van je foto’s zijn belangrijk! Want de sortering begint altijd bij 1. Dus als je meer dan 10 foto’s hebt, komen de eerste foto’s niet bovenaan te staan, omdat deze niet met 1 beginnen.

Zorg dus voor een honderd getal, dan beginnen de foto’s bij 001 en kan je maximaal 999 foto’s in die map bewaren (daarvoor is de 0). Als je sowieso meer dan 1000 foto’s in een map wil bewaren, denk dan na over submappen.

Als je de nieuwe naam goed hebt getypt, klik dan op bovenaan op Start Batch > Hernoemen > Ok > Ok. De bestanden worden nu allemaal hernoemd.

En als je de puntjes op de i wilt zetten, kun je het gratis programma Corel Photo Album gebruiken om je foto’s te taggen. Maar zorg eerst voor goede bestandsnamen.

Foto’s ordenen en sortering in je verkenner

Als je deze strategie volgt, creëer je structuur en overzicht. Hiermee staan de eerste vakanties altijd bovenaan. Je hoeft dus niet altijd met data te werken, maar zorg dan voor een sortering van A-Z.

Deze manier kan je natuurlijk ook toepassen op je muziek– en videocollectie. Voor een programma als File Renamer maakt het niet uit wat hij hernoemt!

Lees ook:

Dankbaar dat ik een stamboom heb
Wat is een Akte van Admissie?
Het FelixArchief voor inscannen
Je betbetbet overgrootvader
Zoek je voorvader in het leger van Napoleon
Een borrelende baarmoeder
De geboorteaangifte van Yolanda
Kleutergebrabbel op oom- en tantedag
Facebook Live: vastlopen in je stamboom
Van klein naar groot dankzij mijn zus

‘Handige aanpak om je foto’s te ordenen’

fotos-ordenen-pixabay-yolanda-lippens-yory
Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief


Ieder kwartaal
Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen?


Zo gebruik je de akte checklist
over yolanda lippens

Ik ben de oprichtster van Yory. Een uit de hand gelopen hobbysite over mijn stamboomonderzoek en familiegeschiedenis met de bevindingen die ik online wilde delen. Met een groei van honderden artikelen over brede categorieën, heeft Yory inmiddels tienduizenden bezoekers per maand. Sinds 2022 wordt Yory versterkt door een team van auteurs met ieder zijn eigen specialiteit op genealogie gebied. Ik glunder dagelijks van trots en dankbaarheid.

Verder schrijf ik graag over dingen waar ik gelukkig van word. Over natuurlijk stamboomonderzoek, voorouders en mijn leven. Alles educatief en oplossingsgericht bedoeld. Want ook daar word ik gelukkig van. Mijn privé columns zijn korte waargebeurde verhalen. Maar dan wel met een vleugje drama en gedrenkt in humor. Zo ben ik dan ook wel weer.

Wil je de bewijsvoering van mijn stamboom zien?
Hier vind je al mijn aktes: https://www.yory.nl/stamboom-aktes-delen-doe-je-zo/

Zoek je voorouders op MyHeritage

NL_FTFCbanners_480320_01.png

Zoek je voorouders op Open Archieven

Lees ook...